Jocuri cu forme geometrice: De ce sunt importante pentru dezvoltarea copiilor + Idei de jocuri pe care le poți face acasă

Există numeroase jocuri educative care captivează atenția celor mici și le stimulează creierul. Printre acestea se află și jocurile cu forme geometrice diferite, despre care specialiștii afirmă faptul că le stârnesc curiozitatea și îi provoacă să fie creativi, în acest fel asimilând diverse informații despre lucruri ce le vor fi utile mai târziu, în timp.

         Colorate, interesante și potrivite pentru orice vârstă, jocurile cu forme geometrice întotdeauna vor reprezenta o alegere potrivită dacă îți dorești să-i oferi copilului tău o modalitate simplă de a memora diverse aspecte pe care le va utiliza ulterior, când va fi cazul.

         Copilul tău va începe să învețe despre geometrie la grădiniță și va continua să studieze tema pe tot parcursul liceului. Cu activități și proiecte practice, explorarea geometriei poate fi distractivă. Dar poate fi, de asemenea, un subiect perceput ca fiind o provocare pentru unii copii în ceea ce privește înțelegerea lui. De aceea, este bine să știi cum să așezi o fundație solidă.

 

1. Importanța jocurilor cu forme geometrice pentru copii

 

Utilizarea corectă a „vocabularului de geometrie”, plin de numeroase denumiri, mai mult sau mai puțin complicate, poate fi deosebit de dificilă pentru elevii de toate vârstele. În repetate rânduri, în sala de clasă, elevii spun: „Știu că am mai văzut acea formă, dar nu știu cum se numește”. Aceasta este cea mai mare provocare pentru profesorii de matematică și una care continuă pe măsură ce elevii înaintează în vârstă și munca devine mai dificilă.

 

Când intri într-o clasă de grădiniță, nu vei mai vedea doar pătrate și cercuri. Elevii de grădiniță învață și explorează acum atât forme bidimensionale, cât și forme tridimensionale. Cuvinte, cum ar fi sfera, cilindrul și cubul, pot fi dificile pentru micii copilași de grădiniță, dar este extrem de important să înțeleagă diferența dintre o formă 2D și 3D. Implicațiile se extind pe întreaga înțelegere educațională a fiecărui copil, în funcție de vârstă și de perioada de școlarizare în care se află, atunci când vine vorba despre poligoanele, aria și perimetrul, volumul și multe altele.

 

Un copil care înțelege că formele bidimensionale sunt plane și formele tridimensionale sunt solide și ieșite în relief va avea mai mult succes în subiecte ulterioare, cum ar fi aria, perimetrul, volumul și multe altele. Identificarea faptului că o formă 2D are două dimensiuni (lungime și lățime) și o formă 3D are trei dimensiuni (lungime, lățime și înălțime) îl va ajuta să interiorizeze semnificația formelor.

 

2. Idei de jocuri cu forme geometrice făcute acasă

 Totul începe, însă, cu pași mărunți. Atunci când este mai micuț, copilul tău își poate exersa aptitudinile cognitive cu ajutorul jocurilor educative.

Acasă, poți face multe lucruri pentru a-i ajuta pe copii să-și dezvolte cunoștințele lor de geometrie, indiferent de vârstă. E bine să-i încurajezi să folosească întotdeauna vorbirea matematică atunci când descriu și se referă la forme, ceea ce înseamnă că trebuie să faci și tu același lucru. 

Pe lângă acest lucru, pași mărunți pot fi făcuți cu ajutorul puzzle-urilor pentru copii, dar și al seturilor de construcții și al cuburilor. Cuburile sunt chiar cele mai comune forme geometrice cu care copiii intră în contact încă de la vârste fragede.

Mai jos sunt câteva idei și activități homemade, care pot fi făcute alături de copii pentru a le stimula creierul și pentru a-i ajuta să înțeleagă mai bine matematica și formele ei geometrice:

 

·       Vocabulary Ring - Creează un vocabular pe inel de dosar cu diferite forme geometrice și cuvinte de geometrie. Folosește foi perforate pe care să le poți prinde pe inelul de dosar pentru a scrie și/sau a desena cuvântul sau forma pe o parte, cu definiția pe cealaltă. Fixează cărțile împreună pe inel. Conținutul poate fi adăugat treptat pe măsură ce copilul tău asimilează și cunosc din ce în ce mai multe. Poate fi o resursă excelentă pentru temele și perioadele de studiu.

·       Memorie - Cu fiecare formă pe care copilul tău o învață, scrie numele pe o fișă și desenează forma aferentă pe o fișă diferită. Amestecă ulterior fișele și așază-le cu fața în jos. Scoate pe rând câte o fișă și jocul de memorie începe. Copilul trebuie să spună numele formei care corespunde cu imaginea ei.

·       Geometry Scavenger Hunt - Creează o listă cu diferite forme care trebuie colectate de către cel mic sau mai bine spus „vânate”. De exemplu, lista poate include trei cilindri, două cercuri și patru prisme dreptunghiulare. Poți oferi poze copiilor mai mici. Copilul poate ieși, de asemenea, afară pentru a colecta toate articolele din listă.

Nu uita să discuți și să identifici diferite forme cu un limbaj corect atunci când îi explici copilului tău despre geometrie. Bucură-te de fiecare experiență pe care o ai alături de copilul tău care te face să îl vezi crescând în timp ce învață și explorează lumea din jur, începând să învețe geometria utilizând jocuri creative și interesante.

 

Sursa foto: unsplash.com 

Articole recente: