Jocuri de inteligență pentru copii – 3 activități amuzante și educative care contribuie la dezvoltarea competențelor STEM

De-a lungul primilor ani de viață, copiii posedă o capacitate extraordinară de asimilare a informației pe care o preiau în urma interacțiunii lor cu lumea înconjurătoare. Prin urmare, este important ca micuțul tău să fie expus unor concepte și idei de bază din diverse domenii încă de la o vârstă fragedă. Nu este deloc o abordare derutantă pentru cel mic, ci din contră, diversificarea îl va echipa cu una dintre cele mai importante trăsături din istoria evoluției umane: capacitatea de adaptare.

Până la vârsta de 6 ani, creierul unui copil funcționează cu totul altfel față de cel al unui adult; acesta acționează asemenea unui burete care absoarbe o cantitate considerabilă de informație cu ușurință, într-o manieră continuă, indiferent de tipul de informație la care este expus. Limbajul, oral sau mimico-gestual, constituie exemplul perfect. Este unul dintre motivele pentru care majoritatea copiilor sunt expuși unei limbi străine, în paralel cu cea maternă, încă „din fașă”. Există, însă, patru mari discipline, bine cotate în mediul profesional, care pot deschide calea către un viitor strălucit. Ai auzit de educația STEM? În cele ce urmează, vei afla ce presupune de fapt această metodă și cum o poți pune în aplicare într-un mod interactiv.

 

 

1. Ce este educația STEM și cum contribuie la dezvoltarea inteligenței celui mic? 

STEM este acronimul pentru Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică, un concept propus pentru prima dată de Fundația Națională de Științe din Statele Unite. Expunerea copiilor la această formă de educație de la o vârstă fragedă facilitează dezvoltarea cognitivă a copilului, cele patru discipline vizate fiind esențiale în viitoarea „confruntare” cu lumea reală.

O astfel de metodă sprijină spiritul inovator, capacitatea de rezolvare a problemelor, gândirea logică, dar și creativitatea. De aceea, au fost concepute diverse activități, programe școlare și jocuri care aplică principiile STEM. Ai aflat deja care sunt printre cele mai eficiente metode de învățare activă a acestor domenii? Dacă răspunsul este nu, informațiile de mai jos te vor pune în temă numaidecât.

 

2. Jocuri de inteligență care dezvoltă abilitățile STEM

Educația STEM nu are nimic de-a face cu învățarea mecanică sau intensivă a celor patru domenii într-un ritm alert. La fel ca în cazul multor deprinderi dobândite de-a lungul copilăriei, cea mai bună abordare va fi mereu joaca. Este principalul mod prin care un copil se dezvoltă, învață să se adapteze din punct de vedere social și își descoperă propriile interese. Abilități cheie precum lucrul în echipă, curiozitatea sau dorința de experimentare, sunt cel mai bine conturate prin intermediul jocurilor de inteligență.

  • Jocuri de construcțieJocurile de construcție oferă copiilor ocazia de a-și pune la lucru imaginația, simțul practic și potențialul creativ. Astfel de activități pot favoriza dezvoltarea unei serii de abilități esențiale, precum cele motorii (coordonarea, apucarea și ridicarea obiectelor etc.), spațiale (identificarea obiectelor în spațiu) sau gândirea divergentă. Construirea unui lucru de la zero, îl va ajuta pe cel mic să vizualizeze obiectele tridimensionale și să îi fie mai ușor să își imagineze o figură geometrică din mai multe perspective. 

În această categorie intră seturile de construcție sau jocurile de tip LEGO, care cu siguranță au influențat mulți tineri ingineri în alegerea carierei. Poți organiza o întâlnire de joacă care să includă acest tip de activități, dacă vrei să pui accent și pe lucrul în echipă. 

 

  • Jocuri de sortareSortarea obiectelor, potrivirea formelor, a culorilor și a imaginilor ajută la dezvoltarea percepției vizuale și a abilităților de gândire. În general, copiii pot recunoaște culorile înainte de a le putea numi, ceea ce denotă o bună capacitate de memorare. 

Aici pot fi incluse jocurile de tip puzzle, cutiile cu forme sau tăblițele de sortare a animalelor, culorilor, numerelor și așa mai departe. Prin intermediul jocurilor de sortare, copilul va putea identifica mai ușor asemănările și deosebirile dintre obiecte. Un alt beneficiu este dezvoltarea gândirii logice, necesară înțelegerii conceptelor matematice. 

  • Jocuri de rol

 

Jocurile de rol se numără printre cele mai eficiente metode prin care micii învățăcei pot căpăta deprinderi cu aplicații în lumea reală. Asumarea unui rol (fie el de doctor, profesor sau inginer) într-un cadru distractiv și interactiv poate atrage după sine un interes sporit în viitor pentru profesia „interpretată”. Printre cele mai interesante activități, atât pentru copii, cât și pentru adulți, sunt jocurile științifice, deoarece stimulează curiozitatea și entuziasmul pentru ceea ce implică partea de experimentare.  

Așadar, jocurile de inteligență pentru copii sunt instrumentul cheie al oricărui părinte preocupat cu dezvoltarea sănătoasă a îngerașului său. Pe lângă beneficiile lor cognitive, aceste activități educative sunt distragerea perfectă atunci când vrei să ai parte de o pauză binemeritată.

  

Sursa foto: Pexels.com 

 

Referințe:

  1. Judith Hallinen, An overview of STEM education, 2015, https://www.britannica.com/topic/STEM-education 

  2. Gwen Dewar, Ph.D., Can Lego bricks and other construction toys boost your child’s STEM skills?, 2013 – 2017,   https://parentingscience.com/lego-bricks-construction-toys-and-stem-skills/?__cf_chl_jschl_tk__=pmd_YbffouEP6oiT0SO_zE4JlWzzk3mBJCP_BoyKvzzRp0Q-1630138643-0-gqNtZGzNAlCjcnBszQjR

  3. Janelle Durham, Sorting, A Core Math & Science Skill, 2017, https://inventorsoftomorrow.com/2017/01/20/sorting/

Articole recente: