Jocuri în aer liber – Tu ai aflat care sunt cele mai populare activităţi?

Când aveți un grup de copii la o petrecere în aer liber sau la o întâlnire de joacă, este la îndemână să aveți câteva idei de activități. Jocurile și activitățile în aer liber pentru copii nu trebuie să fie complicate, însă dacă până acum nu aţi aflat care sunt cele mai populare jocuri, acest articol vă va ajuta!

Instrucțiunile simple și ușor de înțeles pentru copiii de toate vârstele pot încuraja ore de joc activ . Asta înseamnă mai mult timp petrecut afară cu prietenii lor, soare şi aer curat!

 

1.Jocuri în aer liber – TOP 3 variante la îndemână

 

1.        CONSTRUCTORI ȘI BULDOZERELE

Pentru acest joc veți avea nevoie de două echipe. O echipă va fi cea de Constructori și cealaltă va fi cea de Buldozere. Înainte de a începe jocul, configurați o serie de conuri într-un spațiu larg deschis. La semnalul de start, toți jucătorii vor alerga pe teren.

Obiectivul pentru buldozere este de a răsturna conuri, folosindu-și mâinile doar pentru a le răsturna ușor - fără lovituri! Obiectivul pentru constructori este, în schimb, de a readuce conurile în poziția lor verticală. Fiecare jucător ține evidența propriilor puncte (un punct pentru fiecare con fie răsturnat, fie ridicat).

La sfârșitul rundei (2-4 minute) echipele se reunesc și își adună punctele. Echipa câştigătoare poate avea şi un premiu, jucării din lemn, seturi de construcţii sau chiar lego.

 

2.       DETECTIV

Toți jucătorii stau cu picioarele încrucișate într-un cerc mare. Alegeți un jucător ca detectiv și doi jucători pentru a fi gardieni. Gardianul numărul unu îl conduce pe detectiv departe de cerc și se asigură că ochii lui sau ei sunt închiși și că nu aud nimic.

Un alt jucător din cerc este ales „It”. Acesta va fi liderul grupului. El va alege acțiuni cum ar fi aplaudat, pocnit, atins de umeri sau orice altceva dorește, pentru ca ceilalți jucători să le urmeze. Gardianul numărul doi rămâne aproape de cerc pentru a afla cine este „It”, apoi, odată ce începe prima acțiune, îi aduce pe detectiv și pe gardianul numărul unu înapoi în cerc. Garda # 2 șoptește identitatea „It” în urechea Gărzii # 1, apoi ambii paznici se alătură cercului și încep să facă acțiuni precum cele enumerate mai sus cu grupul. Obiectivul jocului este ca detectivul să descopere cine este „It”.

 

3.       SPUD

Obiectivul acestui joc este de a alerga cât mai departe și cât mai repede posibil de persoana care aruncă mingea și de a o evita pe aceasta atunci când este aruncată asupra ta. Începeți cu o persoană din mijloc. Persoana respectivă este aruncătorul. Toți ceilalți ar trebui să stea, la început, în apropierea acestuia.

Aruncătorul aruncă mingea direct în aer. De îndată ce mingea este eliberată, jucătorii încep să fugă cât mai departe de el. Când acesta o prinde țipă: „Spud!”, moment în care ceilalți îngheață imediat acolo unde sunt.

Aruncatorul încearcă, apoi, să atingă un jucător cu mingea. Jucătorul înghețat poate încerca să evite mingea, dar nu are voie să-și miște picioarele. Dacă este lovit, el sau ea va primi litera „S” și se va deplasa la mijloc pentru a fi următorul aruncător.

Când unul dintre participanți primește toate cele patru litere „SPUD”, înseamnă că este în afara jocului și este eliminat. Jocul continuă până când rămâne un singur jucător, care devine câștigătorul.

 

2.Importanţa activităţilor în aer liber

Activitățile în aer liber sunt esențiale pentru dezvoltarea copiilor. Cu toate acestea, conform studiilor recente, lumea petrece până la 90% din timp în interior. 

Copiii au, în ziua de astăzi, mai puţine activităţi în aer liber, în principal din cauza concentrării pe rezultatele academice şi utilizării excesive a timpului pe telefoane sau alte dispozitive electronice. Acest lucru le restricționează expunerea la aer proaspăt și lumina zilei, vitale pentru bunăstarea lor. Mai mult, declanșează o serie de probleme care le afectează sănătatea fizică și mentală.

Activitățile în aer liber permit copiilor să se bucure de aer proaspăt, de lumina soarelui și de frumusețea lumii din jurul lor. Cu ajutorul lor se angajează în mai multe interacțiuni sociale care dezvoltă empatie, colaborare și competența culturală. Mai mult decât atât, jocul la soare este distractiv și îi face fericiți.

 

În concluzie, activitățile în aer liber conduc și la scăderea anxietății, depresiei și hiperactivității în rândul copiilor, de aceea, timpul în natură, unde se pot juca în voie, nu trebuie neglijat.

Sursă foto: Shutterstock.com

 

Articole recente: