Jocuri pentru copii în casă: cum să nu faci loc plictiselii în viața voastră?

Indiferent dacă este vorba despre vreme rea, vacanță sau pandemie și este necesar ca părinții și copiii să petreacă mult timp în interior, aceste momente nu trebuie să devină stresante sau plictisitoare pentru nimeni.

Mulți părinți se confruntă cu necesitatea de a găsi cele mai potrivite activități și jocuri pentru copii în casă, astfel încât să poată promova în continuare dezvoltarea învățării celor mici când, de voie sau de nevoie, trebuie să petreacă mult timp în casă.

Ceea ce trebuie, însă, să țină cont orice adult, este faptul că perioadele de timp petrecute de cei mici cu diverse dispozitive electronice, precum telefoane mobile, tablete sau televizor, vor face mai mult rău decât bine, iar lista dezavantajelor aduse de acestea au fost deja dovedite științific și este destul de lungă: de la obezitate și inactivitate fizică, la probleme de somn și agresivitate. De aceea, părinții trebuie să îi încurajeze să găsească metode de petrecere a timpului mult mai benefice, cu diferite jocuri de casă pentru copii.

În continuare, descoperă cele mai eficiente metode și jocuri pentru copii în casă, ale căror beneficii vor fi vizibile pe termen lung.

1. Jocuri pentru copii în casă: ce ar trebui să iei în considerare?

Fiecare copil reacționează individual la anumite schimbări. Ei pot deveni obosiți, nervoși și iritabili, retrași sau chiar deosebit de afectuoși. Ceea ce trebuie să faci tu, ca părinte, este să-l tratezi pe cel mic cu multă răbdare și iubire.

Copiii au nevoie de o structură în viața de zi cu zi, mai ales când rutina zilnică obișnuită nu mai este aplicabilă din diferite motive. De ce? Pentru că această structură le oferă securitate. Și este nevoie să aibă parte de menținerea unor ritualuri, în măsura în care este posibil.

Iată ce îi poate ajuta pe copii:

 • Sentimentul că ești întotdeauna acolo îi dă copilului siguranță, fie că este pentru a vorbi sau a petrece timp cu jocuri distractive în casă

 • Oferă-i oportunități de a face exerciții fizice. Ai la dispoziție numeroase jocuri de casă pentru copii, care promovează mișcarea.

 • Fii receptiv la interesele copilului. Încurajează acele activități și jocuri de copii în casă ce îl mențin ocupat mental. De exemplu, cărțile ilustrate, jocurile educative sau puzzle-urile sunt ideale.

 • Stabilește perioade de timp pentru a vă juca și a vă distra împreună. Cu toate acestea, este important să existe și momente în care cel mic se poate relaxa sau juca după bunul plac.

Discută întotdeauna cu copilul tău pentru a-l ajuta să rămână relaxat și pentru a evita momentele de plictiseală ce tind să apară în fiecare zi.

2. Jocuri distractive în casă: principala activitate educațională a copiilor

Jocul permite copilului să stocheze experiențe de sine semnificative în imagini, gânduri și acțiuni. Prin joc, copilul își poate acumula toate abilitățile de bază care vor fi necesare ulterior pentru un stil de viață activ.

Jocul este o învățare holistică, ce provoacă și încurajează în totalitate. Practic, copiii vor să fie activi ei înșiși, iar experiența autoeficacității este esențială pentru dezvoltarea personală. 

Ca adult, îți poți asuma rolul de tovarăș de joacă, dar trebuie doar să dai impulsuri sau să vii cu noi idei de jocuri distractive pentru copii în casă, fără a pune presiune.

3. Jocuri de copii în casă: ce poți alege?

În cele ce urmează sunt prezentate o serie de sugestii pentru jocuri de copii în casă, dar de care se pot bucura toți membrii familiei.

3.1 Jocuri de percepție

Copiii vor să exploreze împrejurimile cu toate simțurile. Vor să atingă, să observe și să încerce toate lucrurile care îi interesează. În primii șapte ani de viață, copiii învață prin percepția senzorială, ei antrenându-și astfel abilitățile motorii fine.

 • Văzul: jocuri cu culori, lumini și umbre

 • Auzul: instrumente muzicale pentru copii, povești sonore

 • Simțul tactil: jocuri cu degetele

 • Mirosul: mirosirea condimentelor, ierburilor, florilor

 • Gustul: testarea aromelor sau gătitul împreună cu adulții.

3.2

Jocuri de mișcare

Copiii au un îndemn natural de a nu sta locului. Și chiar dacă apartamentul nu înlocuiește locul de joacă, permite-i copilului să se miște în voie. Acesta este cel mai bun mod de a reduce tensiunea și stresul.

Următoarele jocuri pentru copii pot fi implementate și în spații limitate:

 • Jocuri de dans și cântat

 • Jocuri de echilibru

 • Trambulină de interior sau diverse jucării gonflabile 

3.3 Jocuri de rol

Copiilor le place să-și asume roluri. Aceștia se ocupă într-un mod jucăuș de situațiile de zi cu zi, câștigă încredere în sine și dezvoltă comportament social și abilități lingvistice.

Recuzita necesară pentru diverse jocuri creative de jucat în casă cu copiii pot fi: păpuși de mână și jucării moi, bucătării, costume, pături și perne. Multe obiecte de zi cu zi pot fi convertite. De exemplu, cutiile de carton pot fi foarte ușor transformate în căști de cavaler sau săbii, doar cu o foarfecă, puțină bandă și multă imaginație.

Există, de asemenea, multe alte forme de joc, fiecare dintre ele având propria valoare specială pentru dezvoltarea copiilor, cum ar fi:

Sfatul este să-i oferi copilului șansa să aleagă ceea ce preferă, iar cei care au frecventat deja grădinița pot avea multe idei de jocuri distractive în casă, cu care să își ocupe timpul.

Ceea ce trebuie să faci, ca părinte, pentru a trece mult mai ușor peste zilele petrecute doar în casă este să te bucuri de timpul petrecut împreună și să folosești totul în avantajul tău, mai exact de să ajungi să-ți cunoști copilul și mai mult. Iar o dispoziție pozitivă va fi de folos pentru a deveni o familie și mai puternică!

Sursa foto: Shutterstock.com, Unsplash.com

Articole recente: