La cât timp se face botezul copiilor. Tradiții și obiceiuri în România

Botezul copilului este extrem de important în tradiția creștină, acesta asemănându-se cu renașterea spirituală a celui mic, a nașterii în sânul lui Iisus Hristos. La români, acest ritual înseamnă și numeroase tradiții și obiceiuri, toate acestea păstrate încă din vechime, la care nimeni nu vrea să renunțe. 

O mare dilemă a părinților este la cât timp după naștere pot face botezul copilului, mai ales având în vedere faptul că unii își doresc ca acesta să aibă loc cât de repede se poate, pentru protecția celui mic. 

Din articolul următor vei afla la cât timp se botează un copil, dar și ce tradiții și obiceiuri există în țara noastră atunci când vine vorba despre botez. 

1. La cât timp de la naștere se botează copilul. Ce trebuie să știi înainte de a începe pregătirile

Venirea pe lume a unui copil aduce o bucurie imensă, părinții fiind în culmea fericirii. Însă, după ce lucrurile se liniștesc puțin și mămica se simte mai bine, se obișnuiește cu bebelușul, încep gândurile și întrebările: când pot să botez copilul? La câte săptămâni de la naștere pot să botez copilul? Este prea mic dacă îl botez acum? Să aștept câteva luni până va fi mai mare și mai viguros? Dar dacă vreau să îl botez acum, când se poate face ritualul fără nicio problemă?

Potrivit tradițiilor și obiceiurilor, Biserica recomandă ca botezul nou-născutului să se facă la cel puțin 40 de zile de la naștere. Această limită are legătură cu perioada de lăuzie a mamei, care în tot acest timp nu poate intra în Biserică. În plus, mămica va intra în biserică abia după ce preotul îi va citi o rugăciune (care o va dezlega de păcate). 

Preoții recomandă ca botezul copilului să fie făcut cât mai repede după cele 40 de zile, pentru ca cel mic să fie ferit de duhurile rele, de deochi sau de boli. 

2. Ce tradiții trebuie să respecți atunci când îți botezi copilul

Atunci când îți botezi copilul, în primul rând trebuie să aștepți să treacă 40 de zile de naștere. Apoi, cel mic va avea nevoie de un naș, un părinte spiritual care să îl creștineze și care va avea grijă de cel mic toată viața.

La botezul propriu zis, părinții au mai puține ritualuri de respectat decât nașii, însă trebuie să știi că voi vă veți ocupa de organizarea evenimentului. În plus, hăinuțele cu care cel mic va merge la biserică sunt cumpărate de către părinți. 

Ce trebuie să respecte nașii

Deoarece botezul înseamnă renașterea alături de Hristos, de Dumnezeu Tatăl și de Sfântul Duh, nașii (cei care vor face acest lucru alături de preot) sunt cei care au de respectat mai multe obiceiuri și tradiții.

Astfel, nașii vor trebui sa cumpere hăinuțe pentru cel mic, cu care îl vor îmbraca atunci când preotul îl va scoate din apă. În plus, aceștia pot cumpăra chiar mai multe, pe care i le vor da mamei drept cadou pentru bebeluș. 

Si lumânarea de botez este tot responsabilitatea nașilor, la fel ca mirul sau prosopul în care copilul este scos din cristelniță.

Apoi, nașii pot oferi celui mic diferite cadouri:  hăinuțe, jucării, bijuterii sau chiar bani. 

3. Tradiții și obiceiuri la botez în România

În România, tradițiile și obiceiurile străvechi se păstrează cu sfințenie, mai ales dacă este vorba despre un bebeluș.

Astfel, dacă tu vei dori să îți botezi copilul la șase luni sau mai târziu, din motive știute doar de tine, vei fi sfătuită de mama, bunica sau chiar de către nașii copilului să faci botezul cât mai repede după naștere, pentru ca cel mic să fie protejat.

Un alt obicei, care provine din vremuri străvechi, este ”trecutul peste prag” al copilului. Astfel, nașa stă în fața ușii în exterior, în timp ce mama se află în interior și spune sintagma ”ți-am luat un păgân, ți-am adus un creștin”. După ce aceste cuvinte sunt rostite de trei ori, copilul este dat mamei. 

După botezul propriu-zis, tradiția spune că a doua zi, nașa trebuie să îi facă băiță copilului, aceasta fiind o ”scăldătoare” specială. În apă se vor pune petale de flori, orez, monede de argint, bijuterii, miere, în funcție de zona României. 

Din nou, precum la botez, nașii vor fi cei care vor aduce cadouri celui mic, dar și haine cu care îl vor îmbrăca după ce îi vor face băiță. 

Botezul copilului este unul dintre cele mai frumoase și complexe ritualuri săvârșite de Biserică, aducând bucurie atât părinților, cât și nașilor. 

Sursa foto: Shutterstock.com. 

Articole recente: