LANUGO - Informatii valoroase despre parul de pe pielea bebelusului tau

 

Ce este lanugo? Acesta este un tip de par care creste pe corpul bebelusului chiar din pantece si joaca un rol esential in dezvoltarea sanatoasa a fatului, contribuind substantial la crearea hormonilor de diverse tipuri.  

 

Acesta este format din fire subtiri si fine de par, care dispar, in mare parte, la nastere. Este foarte posibil ca, imediat dupa ce este adus la viata bebelusul, sa simti fire de par pe spatele, bratele, fruntea sau obrajii celui mic. Acestea par pot fi prezente oriunde, cu exceptia buzelor, palmelor, talpilor, degetelor, organelor genitale si in apropierea unghiilor. 

 

 

 

1. Despre lanugo: ce este si ce functii are pentru bebe?

Lanugo la bebe nu este o afectiune medicala, ci un raspuns biologic natural la anumite conditii de sanatate si la stadiile vietii. Altfel spus, nu prezinta motive de ingrijorare, mai ales ca acest par fin si subtire are anumite roluri pentru care creste pe trupul fatului. 

 

Printre cele mai importante functii ale parului de tip lanugo se numara: 

 

  • Reglarea temperaturii bebelusului 

 

Foarte multi cercetatori sunt de parere ca acest tip de par ajuta la reglarea temperaturii corpului celui mic si la mentinerea caldurii in interiorul pantecelui. Astfel, fatul se mentine cald pe toata perioada sarcinii cu ajutorul acestuia, nu prin intermediul unui strat considerabil de grasime. 

 

  • Protejarea pielii 

 

Pe tot parcursul sarcinii, copilul este inconjurat de un lichid amniotic, iar expunerea constanta la acesta poate afecta pielea fatului. Bebelusul detine o substanta groasa, alba, numita vernix caseosa, care acopera epiderma si o protejeaza de efectele negative ale lichidului din pantece. 

 

Ceea ce este foarte important consta in faptul ca vernix caseosa are nevoie de lanugo pentru a nu aluneca de pe corp.  

 

Pe masura ce pruncul se apropie de data nasterii, nivelul de lanugo si vernix scad, oferind mai putina protectie fata de lichidul prezent in sac. Din aceasta cauza, copiii care se nasc cu intarziere tind sa aiba pielea uscata. 

 

  • Stimularea cresterii si dezvoltarii 

 

Mai multe studii prezinta faptul ca parul crescut pe pielea fatului poate juca un rol esential in dezvoltarea sa in interiorul pantecului si in eliberarea hormonilor meniti sa reduca stresul. 

Ceea ce trebuie sa retii este faptul ca lanugo incepe sa apara in cea de-a 4-a sau a 5-a luna de sarcina. Dupa cea de-a 28-a saptamana, nivelul acestuia incepe sa scada, fiind tot mai putin vizibil inainte de nastere. Exista sansa ca bebelusii ce se nasc la termen sa nu prezinte niciun semn de astfel de fire pe trup. 

 

In cazul in care pruncul se naste cu lanugo pe corp, nu trebuie sa te ingrijorezi, deoarece acesta cade dupa o perioada de timp. Noul par, care va creste in locul lui, se numeste vellus. Acesta din urma este similar cu cel precedent, insa este mult mai subtire si mai putin vizibil.

 

Dupa ce dispare lanugo la bebe, acesta nu ar mai trebui sa apara. In cazul in care apare in perioada maturitatii, trebuie programat un consult medical, fiindca acest lucru nu este normal, fapt pentru care trebuie facuta o investigatie amanuntita. 

 

2. Sfaturi pentru mamici: ce sa faci daca depistezi lanugo la bebelusi

Nu este nevoie sa faci anumite lucruri pentru a ajuta copilul sa piarda din parul prezent pe corp. Nu exista un tratament special conceput pentru eliminarea lui, fapt pentru care trebuie sa stii cont de urmatoarele sfaturi: 

 

  • Ai rabdare 

 

Timpul reprezinta cel mai bun remediu pentru lanugo. Vei vedea ca, daca te inarmezi cu foarte multa rabdare, parul fin si subtire de pe trupul celui mic va disparea in totalitate. Un nou-nascut pierde acest tip de fire in cateva zile sau saptamani, astfel incat nu trebuie sa intri in panica daca bebelusul mai prezinta urme ale acestuia si dupa doua saptamani de la nastere. 

 

  • Fa-i masaj 

 

Daca iti doresti sa contribui la pierderea acestui tip de par, poti masa micutul cu un ulei de corp in zonele in care pilozitatea corporala este proeminenta. Este recomandat faci asta pentru a preveni deteriorarea pielii, insa ai grija ca produsul folosit sa nu provoace iritatii.  

 

  • Stai departe de aparatele de indepartat parul 

 

Nici macar sa nu te gandesti sa folosesti ceara sau crema pentru indepartarea firelor de par de pe corpul nou-nascutului! Pe langa faptul ca tehnicile de eliminare a pilozitatii corporale pot fi extrem de dureroase, acestea pot pune in pericol sanatatea bebelusului.  

 

  • Vorbeste cu medicul 

 

Chiar daca lanugo este normal in primele saptamani de viata, daca incepi sa te ingrijorezi cu privire la acesta, este indicat sa te consulti cu un medic pediatru. Acesta te va putea linisti cu privire la sanatatea celui mic. 

 

 

In cele din urma, copiii nou-nascuti prezinta foarte multe schimbari in primele zile, saptamani sau luni de viata, motiv pentru care este recomandat sa tii legatura cu medicul pediatru care se ocupa regulat de micutul tau, pentru a te asigura cu privire la starea de sanatate acestuia.  

 

Sursa foto: Unsplash.com 

 

Referinte:

- https://www.csid.ro/dictionar-medical/lanugo-11439689

- https://www.healthline.com/health/lanugo#treatment 

 

 

Articole recente: