Lavaj nazal: Importanta acestuia si modul de efectuare

 

Igiena nazala este extrem de importanta atat in cazul adultilor, dar mai ales in cazul copiilor. Procedura constituite un aspect extrem de important in mentinerea sanatatii, avand in vedere ca flora bacteriana poate duce la imbolnavire. La fel si in cazul in care cel mic este racit, lavajul nazal necorespunzator poate duce la aparitia sinuzitei. Din acest motiv, inca de la nasterea celui mic igiena nazala trebuie respectata cu strictete de catre parinti si efectuata in mod direct. Cel mic o sa fie ferit de raceli si va putea respira sanatos.

 

 

1. Cum efectuezi corect lavajul nazal?

Cu ajutorul lavajului nazal micutul tau poate scapa de agentii iritanti infectiosi ce ajung prin intermediul cailor nazale spre plamani. Productia de mucus este total normala, insa mucusul in exces poate aparea in urma infectiilor sau alergiilor. Poti apela fie la un aspirator nazal, fie prin procedura de lavaj nazal, tot ce este in exces este indepartat, atat bacteriile, cat si praful sau poluantii. Nu te ingrijora, poti face asta chiar tu, atat timp cat vei tine cont de cateva sfaturi. 

Clatirea nazala se va face cu ajutorul unei solutii saline, intr-o cantitate de 60-100 ml pentru fiecare fosa nazala cu o presiune scazuta. In acest fel solutia va traversa septul si va ajunge la cealalta fosa nazala. In acest fel se va realiza o curatare deplina, iar toti microbii si toate impuritatile vor disparea. Bebelusul se va bucura de o respiratie corecta avand nasul desfundat. 

Acesta procedura este necesara atat pentru a preintampina posibilele alergii, cat si pentru a scapa de mucus, avand in vedere ca cei mici nu isi pot sufla singuri nasul, iar picaturile de lapte pe care cei mici ajung uneori sa le inspire pot duce la aparitia un probleme grave. 

Bebelusilor mai mici de 6 luni nu le sunt recomandate spray-urile nazale, mai ales fara acordul medicului si in niciun caz nu se folosesc betisoarele de urechi! Daca lavajul nazal este realizat corect, nu vei intampina probleme.

 

2. Lavaj nazal – importanta igienei

Inca de la nasterea acestora, cei mici au nevoie de o igiena riguroasa avand in vedere ca au un sistem imunitar destul de slabit. Cei mici trebuie sa beneficieze de o baita zilnica, indicat seara, dar si de curatarea ochilor, nasului, urechilor si guritei dimineata. 

Pentru baita se folosesc sapunuri cu un pH neutru, avand in vedere ca cel mic are o piele sensibila, iar apa trebuie sa fie la o temperatura de 37 °C. Toaleta nazala este si ea extrem de importanta si se poate face cu ajutorul unei pompite de cauciuc in forma de para sau cu ser fiziologic. Exista si anumite remedii naturiste pe care mamicile le aplica in cazul in care cei mici au nasul infundat si nu pot respira cu usurinta. Acest lucru se intampla mai ales in anotimpul rece, cand prichindeii se confrunta cu infectii bacteriene sau virale. 

Remediile naturale te pot ajuta sa treci peste probleme si sa nu apelezi la antibioticele mult prea puternice, care de multe ori ajung sa slabeasca sistemul imunitar. Poti incerca sa zdrobesti o ceapa si sa o asezi pe un servetel sau o farfurioara in patul celui mic, in acest fel, leguma minune absoarbe virusurile si desfunda nasucul celui mic. 

Pe langa aceasta metoda, exista si ceaiul de ghimbir care lupta impotriva racelii si a nasului infundat. In cazul in care este vorba de un copil mai mare, incearca sa ii dai doi catei mici de usturoi pe care sa ii mestece. Chiar daca senzatia nu este cea mai placuta, va beneficia de o respiratie sanatoasa. 

Nu incerca sa-l obligi deoarece sunt alimente consumate mai mult de adulti si exista posibilitatea sa le refuze din start. In momentul in care cel mic este racit, este necesar ca el sa fie supravegheat cu strictete si dus la medicul pediatru pentru primirea celor mai bune ingrijiri si sfaturi. Nu uita sa ai mereu un termometru la indemana pentru a verifica temperatura cat mai des.

In concluzie, igiena celui mic este extrem de importanta. Nu te speria de lavajul nazal intrucat are multe beneficii ce te vor ajuta sa nu intampini probleme.

sursa foto: shutterstock.com

 

Articole recente: