Lipsa de concentrare: Ce să NU faci dacă cel mic se confruntă cu această problemă

Uneori, pentru cei mici, distragerea atenției de către alte lucruri este o problemă ridicată atât de părinți, cât și de profesorii din școli. Există numeroase situații în care orice poate fi mult mai interesant decât ce se întâmplă, iar tocmai din cauza acestui lucru, atenția lor este brusc acaparată de cu totul altceva. 

Chiar dacă, în esență, pare un lucru minor, trebuie să știi că, în timp, acesta poate să devină un aspect destul de îngrijorător. Problema lipsei de atenție și de concentrare asupra unor lucruri minore poate genera dificultăți la copiii de toate vârstele. 

Selecția priorităților asupra cărora să își îndrepte atenția este, de multe ori, cauza lipsei de concentrare. Cel mic nu știe încă să facă o selecție a lucrurilor cu adevărat importante care ar merita tot focusul asupra lor. 

Tocmai pentru astfel de situații, trebuie să știi ce să nu faci dacă cel mic se confruntă cu astfel de probleme, dar și care sunt cauzele și tratamentul pentru problema de concentrare, iar cu ajutorul acestui articol, vei putea afla.

1. Ce este lipsa de concentrare?

Lipsa de concentrare poate fi văzută și sub forma unei tulburări de deficit de atenție, pe scurt ADD - Attention Deficit Disorder. Fiind un aspect destul de des întâlnit, mai ales în timpurile moderne, există numeroase persoane care acceptă acest lucru și îl pun pe baza unor motive care pot fi eronate. La fel și în cazul celor mici. 

Chiar dacă se observă lipsa de concentrare, aceasta este pusă pe baza vârstei, fiind la ordinea zilei faptul că cei mici sunt agitați și energici.

Iată cum se poate manifesta lipsa de concentrare:

  • Refuză activitățile care implică efort;
  • Deseori nu termină ce încep să facă;
  • Uită sau sunt foarte dezorganizați;
  • Întâmpină dificultăți atunci când sunt puși să parcurgă lecturi mai lungi sau să rezolve diverse probleme mai complicate;
  • În timpul jocurilor cu alți copii, uită reguli esențiale sau sunt distrași de alte aspecte din jur;
  • Își pierd atenția când vorbești mai mult cu ei.

2. Care sunt cauzele și tratamentul pentru lipsa de concentrare la copii?

În cazul celor mici, lipsa de concentrare poate fi cauzată de mai mulți factori. Poate fi vorba despre o lipsă a fierului, hiperactivitate (sau ADHD), dezechilibre chimice la nivelul creierului sau alte probleme de natură fizică ori psihologică. Este obligatorie vizita la specialiști pentru a pune un diagnostic corect. Acest lucru este imperios necesar pentru a aplica un tratament corect.

În funcție de complexitatea situației, poți încerca diverse metode recomandate. Pentru început, poți avea în vedere faptul că cel mic are nevoie de multe minerale și vitamine, iar acest lucru îi poate fi de folos și când vine vorba despre concentrare. 

Îmbunătățirea atenției la copii poate fi dezvoltată și dacă alegi să îi oferi următoarele vitamine:

- Vitamina B12 (cobalamină)

- Vitamina C (acid ascorbic)

- Vitamina B6 (piridoxină) 

- Vitamine A și E 

- Vitamina D

Adaugă în alimentația lui și următoarele minerale:

- Magneziu

- Zinc

- Fier 

Este important să întrebi întâi medicul despre aceste suplimente, deoarece un nivel prea mare al acestora poate provoca alte dereglări.

Dacă afecțiunea este mai gravă, cere sfatul unor specialiști, care sunt complet în măsură pentru recomandarea unui tratament adecvat. Pe lângă cel medicamentos, se poate recomanda și câteva ședințe la psiholog, care îl poate învăța cum să își organizeze timpul, cum să își prioritizeze sarcinile, cum să își mențină concentrarea, dar și cum să își dezvolte anumite abilități sociale.  

3. Ce să NU faci când copilul se confruntă cu lipsa de concentrare

Prevenirea este esențială, mai ales atunci când vine vorba despre probleme minore ce pot fi observate cu ușurință. Pentru a te asigura că lipsa de concentrate și memorie la copii nu va reprezenta o problemă, iată ce să nu faci:

- Nu trata totul cu indiferență și găsește motivație pentru cel mic. Îi poți oferi lucruri care îi plac atunci când reușește să îndeplinească o sarcină până la capăt, însă încearcă să nu faci acest lucru foarte des și diminuează, în timp, frecvența acestui obicei;

- Nu lăsa deoparte atenția la alimentația celui mic și folosește alimente care sunt recomandate pentru concentrare, precum fructe și legume, dar și mâncare pentru copii certificată;

- Nu îl certa atunci când își pierde concentrare și încearcă să îl ajuți să rămână focusat, găsind împreună elemente interesante și captivante, precum folosirea jucăriilor educative, deoarece interacțiunea cu acestea pot fi destul de atractive încât să l ajute pe micuț să se focuseze mai mult timp pe un anumit lucru.

Lipsa de atenție și concentrare la copii poate avea numeroase cauze, însă este recomandat să fie prevenită încă de la apariția primelor semne. Asigură-te că acorzi atenție detaliilor esențiale care pot face trimitere la lipsa concentrării la copii și găsește soluții rapid.

Așadar, acum că ai aflat mai multe detalii de la echipa Babyneeds, dacă observi că celui mic îi este distrasă atenția de alte lucruri atunci când își propune să facă ceva, caută strategii prin care să îl motivezi să rămână focusat și cere ajutorul specialiștilor. 

Sursa foto: shutterstock.com 

Referinte: 

- https://childmind.org/article/not-all-attention-problems-are-adhd/

- https://www.mentallyhealthyschools.org.uk/mental-health-needs/overactivity-and-poor-concentration/ 

Articole recente: