Set de masa silicon 4 piese - Jungle
Set de masa silicon Beaba 4 piese Mineral
Set de masa silicon Beaba 4 piese Eucalyptus
Set de masa silicon Beaba 4 piese Night Blue
Aparat de gatit cu aburi si functie de blender 2...
Mărul copt - începutul diversificării alimentației bebelușului
Diversificarea alimentației copilului este importantă după vârsta de 6 luni, când laptele matern nu mai este suficient pentru a asigura o bună dezvoltare fizică. Mărul poate să devină primul aliment pe care mămica îl va oferi micuțului, acest lucru datorându-se faptului că prezintă un risc scăzut de alergii, este ușor de digerat și foarte hrănitor.
În articolul de mai jos, vei găsi informații utile despre beneficiile pe care le aduce acest fruct, despre vârsta la care poți să-l oferi fără grijă copilului tău, despre cum să-l pregătești și să-l servești și vei învăța câteva rețete pe care să le utilizezi cu succes în acest sens.
Cuprins:
1. Mărul copt - cap de listă în alimentația copilului
Mămicile care au trecut prin această etapă a începutului diversificării, mărturisesc că micuții au acceptat ușor mărul copt ca prim aliment, organismul lor tolerându-l foarte bine. Fructul este plin de substanțe nutritive, gustos, perfect pentru orice persoană, indiferent de vârstă, sănătos și hrănitor, exact ceea ce avea nevoie un copil pentru a crește mare și frumos.
1.1. Vârsta la care se poate introduce mărul copt în dieta unui bebeluș
Specialiștii în domeniu sunt de părere că mamele pot oferi măr fiert sau copt bebelușilor după ce împlinesc vârsta de 6 luni, iar în stare proaspătă (fructul crud, dar pisat foarte bine, nepreparat termic) doar după 8 luni.
1.2. Beneficiile pe care le aduce mărul copt bebelușilor
Mărul aduce numeroase beneficii în viața unui copil. Mămicile trebuie să cunoască bine aceste informații, pentru a oferi celor mici toți nutrienții de care au nevoie organismele lor.
- previne și ameliorează afecțiunile respiratorii;
- susține sistemul imunitar;
- este o sursă bună de vitamina C;
- acoperă 30% din doza zilnică de vitamina A;
- oferă quercitina, o substanță activă, cu rol de antioxidant;
- mărul copt oferit unui copil care are probleme cu constipația devine un adevărat ajutor;
- în coaja mărului, se află acidul ursolic, care este pus în strânsă legătură cu un risc mai mic de obezitate.
2. Pregătirea și servirea mărului
Acest fruct trebuie oferit copilului la masa sau gustarea din prima parte a zilei, înainte de a-i oferi laptele. De la vârsta de 6 luni, micuțul poate să mănânce jumătate de măr în fiecare zi, simplu sau în amestec cu alte alimente.
Mărul crud nepisat va fi introdus în alimentație abia după vârsta de 1 an și jumătate din cauza riscului de înec. Chiar și după ce a împlinit această vârstă, mămicile trebuie să-l monitorizeze atent pe micuț, pentru a evita apariția unor accidente nedorite.
2.1. Mărul copt pentru bebeluși
Extrem de tolerat de micuți este mărul preparat la cuptor. Acesta se spală foarte bine și se introduce în respectivul electrocasnic pentru câteva minute. Se va coace cu tot cu coajă, dar mama îi va oferi copilului doar miezul, care se pasează foarte bine. Poate fi amestecat cu puțin lapte sau cu apă.
2.2. Mărul fiert la bebeluși
Este o altă modalitate de a-l servi prichindeilor. Mărul se prepară foarte simplu. Se taie în bucăți mici și se pune în apa clocotită, apoi se scoate și se scurge. Compoziția fiartă este pasată în blender și se adaugă apă până devine semilichidă.
2.3. Asocierea mărului cu alte alimente
După ce copilul s-a obișnuit cu gustul de măr, părinții îl pot asocia cu alte fructe sau alimente, cum ar fi:
- banana;
- avocado;
- caisa;
- piersică;
- pară;
- biscuiți;
- brânză etc.
Dacă va fi mofturos și va respinge aceste alimente, părinții pot recurge la diferite trucuri pentru a-l determina să mănânce. O idee bună ar fi să îi ofere mărul într-un bol sau o farfurie colorată, cu imprimeuri amuzante, acest lucru devenind foarte atractiv pentru bebe.
3. Rețete gustoase cu măr copt pentru bebeluși
Mărul poate fi introdus în diferite rețete gustoase, pe care mămicile le pot oferi celor mici în funcție de vârstă:
- o gustare rapidă se poate realiza din 200 de grame de iaurt și două mere mari, coapte (se amestecă bine cu blenderul și se pot adăuga mirodenii sau cereale);
- un piure de mere coapte cu brânzică de casă se prepară ușor și poate fi oferit o dată sau de două ori pe săptămână (brânza „strânge” stomacul);
- piureul de mere coapte, banane și pesmet va cuceri imediat orice bebeluș și este o rețetă foarte ușor de preparat acasă;
- mărul combinat cu cartof poate deveni o supă gustoasă alături de alte legume.
În concluzie, imediat ce a fost introdus mărul în alimentația copilului, părinții trebuie să urmărească cu atenție cum reacționează organismul acestuia la scurt timp după administrarea preparatului, pentru a nu apărea diferite reacții negative, precum indigestia.
surse foto:
shutterstock.com
pinterest.com
Articole recente:
Gestionarea timpului petrecut de copii în fața ecranului (indiferent că vorbim despre calculator, iPhone,...
Siguranța copilului în timpul unei călătorii cu mașina este o prioritate pentru fiecare părinte. Chiar și...
Odată cu venirea toamnei, răcelile și alte afecțiuni respiratorii devin mai frecvente, afectând în speci...
Somnul este esențial pentru dezvoltarea armonioasă a copilului, iar o rutină de somn bine stabilită poate face d...
Cuprins: Cuprins: 1. Introducere 2. Importanța scaunelor auto în siguranța copiilor ...