MASTITA – Ghid complet despre simptomele și tratamentul acestei afecțiuni mamare

În momentul în care devii mamă, corpul suferă anumite transformări mai mult sau mai puțin vizibile. În urma unei sarcini, poți avea de-a face, de asemenea, și cu anumite afecțiuni care trebuie tratate la timp, pentru a nu exista complicații.

În cazul în care îți dorești să faci un copil, trebuie să cunoști câte ceva despre mastită, pentru a ști la ce să te aștepți. Citește cu atenție tot articolul, pentru a cunoaște atât simptomele bolii, cât și cauzele sau tratamentul.

 Află de la BabyNeeds.ro mai multe informații utile despre mastită.

 

1. Ce este mastita?

 

Mastita este o infecție care se localizează la nivelul uneia sau a ambelor glande mamare din sâni.

Mastita are două mari posibile cauze. Se declanșează  în urma unui canal de lapte blocat, deoarece lichidul stagnant în piept poate conduce la apariția unor infecții. De asemenea, afecțiunea se mai poate dezvolta și din cauza unor rupturi de la nivelul pielii mamelonului, care favorizează  pătrunderea unor bacterii în sân.

Printre cei mai frecvenți factori de risc se numără:

·        Mastită avută anterior

·        Accidentare în timpul alăptării

·        Sfârcuri crăpate sau dureroase

·        Purtarea unui sutien strâns sau exercitarea unei presiuni asupra sânului în momentul folosirii centurii de siguranță sau în timpul în care ai geanta de umăr foarte grea

·        Tehnică de asistență medicală necorespunzătoare

·        Piercing

·        Implant mamar

·        Diabet

·        Alimentație slabă, nepotrivită

·        Fumat

·        Starea generală de epuizare

De obicei, mastita apare în timpul alăptării sau a sarcinii. Mastita de lactație afectează aproximativ 10% din totalul femeilor care alăptează. Aceasta se dezvoltă în primele 3 luni după naștere, însă poate fi depistată și după circa 2 ani.

Este foarte important să continui alăptarea, deoarece laptele nu este afectat în niciun fel. Dacă încetezi să alăptezi, germenii din lapte se pot înmulți, iar acest lucru agravează infecția. În cazul în care nu poți alăpta bebelușul din multe alte motive, este stringent să pompezi, pentru a scoate tot laptele din mameloane.

Mastita poate apărea și fără alăptare și se numește periductală. Aceasta poate fi depistată cu precădere în cazul femeilor fumătoare, deoarece experții susțin faptul că țigările deteriorează conductele de lapte și le fac mai predispuse la infecții de mai multe feluri.

Mastita cronică apare de regulă la femeile care nu alăptează. Cele mai predispuse sunt reprezentantele sexului feminin aflate la postmenopauză și femeile care suferă modificări hormonale, ce pot provoca înfundarea conductelor de lapte. Această afecțiune este cronică, deoarece după tratament tinde să recidiveze.

Ceea ce este foarte interesant de știut este că, în ciuda faptului că mastita apare de obicei la femei, aceasta poate afecta și bărbații. În plus, aceasta afectează de regulă doar un singur sân.

Partea bună este că această maladie poate fi prevenită prin câteva metode foarte simple. Acestea sunt:

·        Scurgerea completă a laptelui în timpul lactației

·        Lăsarea bebelușului să golească complet un sân, înainte de a trece la celălalt

·        Schimbarea regulată a poziției utilizate în timpul hrănirii copilului

·        Renunțarea la fumat, pentru o viață sănătoasă și lipsită de griji

Dacă iei în calcul toate aceste tehnici ușoare, riscul să te confrunți cu această problemă scade semnificativ.

Cum este diagnosticată mastita la sân?

Medicul examinează sânul afectat. Acesta poate observa dacă există dureri la nivelul acestuia, inflamații sau sensibilitate.

În cazul în care nu alăptezi și nu prezinți simptomele specifice bolii, doctorul poate recomanda alt fel de analize, pentru a se descoperi care este adevărata problemă cu care te confrunți. 

Printre cele mai frecvente analize care se fac la sâni se numără: RMN, ecografie, mamografie sau biopsie.

 

2. Mastita – Simptomele și tratamentul necesar

 

Femeile care suferă de mastită se pot simți destul de rău. Această boală nu afectează doar aspectul estetic al sânului, ci poate avea efecte nedorite și asupra întregului organism.

Simptomele mastitei la sân sunt:

·        Dureri de sân

·        Umflături

·        Lapte îngroșat

·        O zonă sensibilă, roșie

·        Sân cald sau fierbinte la atingere

·        Senzație de arsură în timpul alăptării

·        Descărcare din mamelon

·        Febră

·        Frisoane

·        Greață sau vărsături

Pe lângă acestea, mai pot exista câteva simptome care să indice această afecțiune. Acestea sunt mai rare, însă nu pot fi excluse:

·        Anxietate și senzație de stress

·        Oboseală

·        Dureri generale

·        Simptome asemănătoare gripei

Ceea ce este foarte important este ca, în momentul în care te confrunți cu una sau mai multe simptome, să-ți păstrezi calmul, să nu te panichezi și să încerci să găsești soluții. Nu este recomandat să te gândești că este o situație trecătoare de la sine sau că simptomele nu sunt foarte grave, deoarece mastita netratată te poate afecta foarte mult.

Dacă consideri că ai mastită de alăptare, sună și fă o programare la medic, pentru ca situația să nu se înrăutățească. Simptomele acestei boli se pot dezvolta foarte rapid, lucru care poate duce la apariția multor complicații într-un timp foarte scurt.

Este nevoie să te prezinți de urgență la medic, dacă observi una dintre următoarele simptome:

·        Infecție la ambii sâni

·        Sânge în laptele matern

·        Dungi roșiatice în apropierea zonei afectate

·        O zonă dureroasă care poate fi asemănată cu un abces

·        Simptome apărute brusc și sever

Care este tratamentul mastitei în alăptare?

Este adevărat că uneori infecțiile mamare dispar de la sine. Dacă consideri că ai mastită, apelează la următoarele soluții:

·        Alăptează partea afectată la aproximativ două ore sau chiar mai frecvent. Acest lucru va împiedica sânul să se umple cu lapte.

·        Masează sânul. Începe cu zona dureroasă și, cu ajutorul unor mișcări circulare, continuă masajul către mamelon.

·        Aplică comprese calde și umede pe zona afectată  și comprese reci, imediat după alăptare.

·        Poartă un sutien de susținere care să se potrivească exact cu mărimea de care ai nevoie. Asigură-te că acesta nu este prea strâns, pentru a nu pune presiune pe canalele de lapte.

·        Reducerea cantității de grăsimi saturate și sodium din alimentație.

În cazul în care crezi că suferi de mastită și încerci toate aceste metode, însă niciuna nu ajută la îmbunătățirea situației și a stării fizice în aproximativ 24 de ore, consultă un medic, deoarece este posibil să ai nevoie de tratament.

Există o posibilitate crescută ca doctorul să prescrie antibiotic care să ajute la eliminarea infecției. Ia toate pastilele recomandate, pentru ca tratamentul să-ți dea roade. De asemenea, nu este exclus să administrezi pastille pentru durere sau să faci dușuri calde care să te ajute în acest sens.

În cazul în care mastita a apărut din cauza unui mamelon deteriorat, se unge cu o cremă specifică zona, pentru a contribui la regenerarea țesutului.

În plus, pentru tratarea mastitei ai nevoie de foarte multă odihnă și de un surplus de lichide. Ai nevoie de 8 până la 12 pahare de apă pe zi, care contribuie la menținerea aportului de lapte și a unui organism fără probleme.

Dacă simptomele se agravează după începerea medicamentației, discută cu medicul despre acest lucru.

 

3. Mastita netratată poate conduce la complicații grave

 

Ca orice altă boală, dacă mastita nu este tratată în mod corespunzător, aceasta poate se poate agrava. Mastita gravă poate prezenta un abces la nivelul sânului. Chiar dacă există o șansă de doar 5%, acest lucru se poate întâmpla.

În momentul în care mergi la doctor, iar acesta presupune prezența unui abces, se realizează un test cu ultrasunete. Acest test neinvaziv permite doctorului să plaseze deasupra sânului o sondă cu ultrasunete. O ecografie poate fi, de asemenea, utilă în distingerea unei mastite grave de una simplă.

Dacă se depistează un abces, poate fi nevoie de drenaj chirurgical, antibiotic și o scurtă ședere în spital.

După realizarea anesteziei, medicul extrage abcesul prin intermediul unei seringi cu ac lung sau cu ajutorul unei incizii. La această procedură este nevoie de anestezie generală, pentru a elimina orice formă de durere, astfel încât infecția să poată fi eliminată în întregime. Infecția cronică poate rezulta în urma unui drenaj realizat incomplet.

Femeile care nu alăptează sau cele care nu răspund la tratament au nevoie de o mamografie sau de o biopsie mamară. Aceasta este o măsură de precauție, deoarece există un tip rar de cancer de sân, care poate avea aceleași simptome ca mastita. Trebuie să reții că mastita nu provoacă cancer, însă cancerul poate fi asemănat cu aceasta.

Când sunt tratate prompt, majoritatea infecțiilor mamare dispar rapid și fără complicații. Cu un tratament adecvat, simptomele ar trebuie să înceapă să se amelioreze în una sau două zile de la începere medicamentației.

 

 

4. Mastita – Activități menite să te ajute să depășești cu bine perioada dificilă

 

Pe lângă toate trucurile și remediile pe care trebuie să le pui în aplicare pentru tratarea mastitei la sân, este necesar să faci tot posibilul să îți menții și sănătatea psihică și emoțională. Astfel, pentru a depăși cu brio perioada dificilă cauzată de mastită, este indicat să te axezi pe anumite tipuri de activități, care au șanse ridicate de a-ți aduce zâmbetul pe buze.

Lucruri care te pot ajuta să uiți de mastită:

·        Dormi

Încearcă să te odihnești cât poți de mult, deoarece somnul este revigorant, destresant și ajută mult la imunitatea organismului. Dacă te simți obosită, pune-te în pat mai devreme seara sau dormi câteva ore la prânz, în timpul în care doarme și bebelușul. În plus, poți avea grijă de copilul tău pe parcursul nopții prin rotație cu tatăl. Acest lucru te va ajuta enorm ca să-ți recapeți tonusul și energia.

·        Vizionează seriale

În momentele în care cel mic stă cuminte sau doarme, nu strică să ai câteva momente doar pentru tine. Astfel, poți începe un nou serial, la care să te uiți ori de câte ori ai ocazia. Îți va prinde bine și te va ajuta să te deconectezi de la problema de la sân.

·        Plimbă-te

Ieși la plimbări împreună cu cel mic și soțul. Turele lungi prin parc sau prin păduri te-ar putea ajuta să-ți recapeți optimismul și să uiți de dureri. Este recomandat ca la câteva zile să iei în vedere această activitate, deoarece te poate ajuta enorm din punct de vedere psihic.

·        Pleacă într-un city break

Fă bagajele, ia-ți familia de mână și mergi într-o scurtă vizită într-un oraș din apropiere. Va fi o experiență frumoasă, pe care cu siguranță vei dori să o repeți. Dacă fugi pentru câteva zile din orașul în care locuiești, vei uita măcar puțin de problemă de sănătate cu care te confrunți.

·        Pictează

Relaxează-te cât poți de mult. Te va ajuta să te vindeci mai repede. Dacă vrei să scapi cât mai repede de dureri și de simptomele asociate acestei afecțiuni, atunci încearcă să reiei activitățile pe care le iubești. Dacă te pasionează pictura, de exemplu, pictează în fiecare dimineață sau seara. Încearcă să te inspiri din tablourile ce se găsesc pe internet, pentru a fi cât mai mândră de rezultat.

·        Fă sport

Sportul te poate ajuta să ai o stare de sănătate generală bună. Chiar dacă ai de-a face cu mastita, nu trebuie să te oprești din a face câteva exerciții fizice zilnic. Fă abdomene, fandări sau aleargă pe bandă, pentru a elimina kilogramele în plus, depuse pe timpul sarcinii. Ai grijă, însă, să nu faci exces. Este indicat să faci sport de 2 sau de 3 ori pe săptămână. Astfel, chiar dacă ești acasă, în concediu postnatal, nu trebuie să-ți faci un program zilnic de gimnastică.

În cele din urmă, orice modificare corporală depistezi, prezintă-te de urgență la medic, pentru a face o evaluarea și a ști cu exactitate care este problema cu care te confrunți. Nu lăsa timpul să treacă, deoarece simptomele unor maladii se pot agrava în perioade destul de scurte.

Fii responsabilă și matură și tratează ca atare și cu multă seriozitate orice problemă de sănătate îți apare în cale. Nu te speria sau panica, deoarece stările negative pot influența în mod râu afecțiunile. Cu alte cuvinte, este necesar să-ți păstrează starea bună de dispoziție, pentru a putea trece cât mai repede peste momentul nefast declanșat de mastită.

 

Sursa foto: Pixabay.com

Articole recente: