Alimentatia corecta a bebelusului in primele luni de viata

Hrana copilului este o misiune permanenta a parintilor responsabili daca isi doresc sa-i asigure o dezvoltare fizica si psihica armonioasa. Acest lucru insa se realizeaza in mod treptat, iar obiceiurile alimentare se impun inca din prima zi de viata, cand mama il pune sa suga la sanul bogat in lapte.

Daca la inceputul vietii sale bebe va bea numai laptic, sistemul sau digestiv nefiind dezvoltat complet, pe parcursul primului an de viata, mai ales dupa varsta de 4-6 luni, copilul va incepe si diversificarea, parintii introducandu-i in alimentatie cereale, legume, fructe si carnita. Este foarte important insa ca acestia sa tina cont de absolut toate sfaturile medicului pediatru in ceea ce priveste alimentatia corecta a copilului, astfel incat sugarul sa se dezvolte foarte frumos si sa fie sanatos.

Iata cateva informatii referitoare la hranirea corecta a copiilor!

Timp de un an de zile, mamicile trebuie sa fie atente la fiecare etapa ce tine de alimentatia bebelusilor, sa le formeze un program de masa si sa tina cont de faptul ca stresul si anxietatea se transmite de la mama la copil, asa ca va fi necesara mentinerea unei atitudini pozitive si a starii de relaxare permanenta pe toata durata meselor celor mici.

Regimul alimentar in primele luni de viata

Pana in jurul varstei de 4-6 luni, bebelusul trebuie sa manance laptele hranitor de la sanul mamei sau formula de lapte praf special adaptata nevoilor sale:

  • Alaptarea se va face la cerere sau o data la 2-4 ore;
  • Pe masura ce creste, sugarul va manca o mai mare cantitate de lapte, dar de mai putine ori pe zi;
  • Pentru a-si da seama daca bebe ia in greutate in mod corespunzator, parintii vor vizita permanent cabinetul medicului pediatru, care va recomanda in anumite cazuri ca mama sa ia suplimente nutritive.

Diversificarea

Bebelusul va primi in jurul varstei de 6 luni si alte alimente decat lapticul esential pentru dezvoltarea sa, asa ca parintii trebuie sa se inarmeze cu rabdare si cu multe informatii referitoare la acest proces:

  • La inceput pot fi introduse cateva lingurite de cereale speciale, imbogatite cu fier, combinate cu laptele (in cantitati mici, cam doua mese pe zi);
  • In perioada de initiere in alimentatia solida, bebe va primi treptat diferite tipuri de legume si fructe. Cel mai bine ar fi ca mama sa-l lase sa ia contact singur cu alimentele si sa nu uite sa le introduca pe rand;
  • Mancarea se va servi la temperatura corpului, din farfurii interesante, care sa-l determine pe bebe sa manance cu pofta fiindu-i starnita curiozitatea in acest fel. In acest sens, parintii trebuie sa se inarmeze cu tacamuri pentru nou nascuti, usor de gasit in magazinele online;
  • Sarea in alimentatia bebelusului nu este benefica, asa ca ar fi bine sa nu fie adaugata in mancarea destinata acestuia;
  • Dupa varsta de 6 luni pot fi introduse numeroase tipuri de fructe: banane, mere, pere, avocado, mango, nectarine, piersici, prune etc, dar si numeroase tipuri de legume: morcov, albitura, telina, ardei, ceapa, fasole verde, dovlecel, cartof etc;
  • Carnita si ouale pot intra in dieta sugarului dupa varsta de 7-8 luni, acestea aducand un supliment de fier atat de necesar dezvoltarii copilului;
  • Alimentele pasate sau taiate fin vor putea fi oferite de la varsta de 9-12 luni, atunci cand nu vor mai putea fi considerate un pericol de inec.

Alergii la mancare

Mamicile sunt sfatuite sa aiba grija si sa fie atente la eventualele alergii pe care bebe poate sa le aiba la diferite alimente si sa dobandeasca cunostinte in aceasta privinta discutand cu medicul pediatru sau folosind unele informatii de pe site-urile de specialitate:

  • Cele mai multe alergii sunt provocate de lapte, oua, alune, soia, peste, grau;
  • Simptomele sunt: urticarie, ameteli, stari de voma, diaree;
  • Nu se ofera niciodata un amestec de mai multe fructe sau legume pentru ca stomacul micutului nu va suporta acest mixt;
  • Sarea la copii mici este contraindicata pentru ca ei isi extrag necesarul din laptele sau hrana solida pe care o mananca zilnic. Daca primesc prea multa sare, atunci rinichii lor ar avea de suferit.

Tu ai hranit corect copilul in primele luni de viata?

Mamicile sunt foarte atente cand vine vorba despre alimentatia celor mici deoarece isi doresc copii sanatosi, cu o evolutie foarte buna, astfel incat vor pregati mancare sanatoasa si vor evita sa ofere acestora ingrediente de care nu sunt absolut sigure. In plus, vor tine cont de toate sfaturile primite de la pediatru pentru ca dezvoltarea micutilor sa nu aiba de suferit.

Pentru mesele acestora, femeile se echipeaza cu toate ustensilele necesare. Din bucatarie nu lipsesc tacamuri, farfurii, cani, biberoane, paie, boluri ergonomice etc. Un set complet de hranire poate fi de folos pentru a servi o masa completa celor mici. Acesta are o baza anti-alunecare pentru ca farfuria sa fie stabila, iar canile au manere potrivite pentru a putea fi ridicate. Produsele pot fi spalate la masina si introduse in cuptorul cu microunde pentru 2 minute.

Articole recente: