Modelele de plastilină ușoare - modalitatea perfectă de a stimula copilul să își dezvolte creativitatea

Copiii sunt cea mai mare bucurie pe care o poate avea un părinte, comoara cea mai de preț, puii de om pentru care ar aduce Luna și stelele pe Pământ. 

Timpul petrecut de părinți alături de cei mici și interacțiunea cu aceștia ajută enorm în dezvoltarea intelectuală și cognitivă a copilului, mai ales că, potrivit specialiștilor, creierul bebelușului începe să se dezvolte din prima secundă de viață. 

Cu cât părinții petrec mai mult timp jucându-se cu cei mici, cu atât aceștia vor acumula mai multe cunoștințe, vor avea un vocabular mai variat și vor beneficia de un bagaj mai bogat la o vârstă fragedă, deoarece copiii învață cu ajutorul jocului. 

1. Jocul și jucăriile, tărâmul magic al copilăriei

Lumea copilăriei este una plină de magie, este locul în care orice este posibil, unde fluturi colorați zboară în poienițe cu unicorni și creaturi fantastice. În lumea copilăriei, cei mici descoperă mediul înconjurător, jocul fiind limbajul copilului la vârste fragede, modul prin care aceștia exprimă ceea ce gândesc. Jocurile creative sunt cele mai indicate la vârste fragede, modelarea cu plastilină fiind una dintre activitățile preferate ale copiilor mici. 

În prezent, există numeroase tipuri de plastilină care pot fi folosite în siguranță chiar și de copiii mici. Colorată, moale, parfumată, plastilina este jucăria creativă care poate face ca timpul să zboare extrem de repede, mai ales atunci când imaginația este lăsată liberă. 

Supravegheat de un adult, copilul poate crea cu ajutorul plastilinei tot felul de minunății. Combinând și amestecând, cel mic își dezvoltă creativitatea, dar și motricitatea fină, care se dobândește mai ușor și mai rapid prin exercițiu.

2.Cum să creezi modele de plastilină ușoare

Modelarea plastilinei poate fi o activitate extrem de iubită atât de cei mici, cât și de cei mari, fiind perfectă pentru după-amieze de weekend petrecute pe covorul din sufragerie. Ai nevoie doar de tăblițe pentru modelare și multă plastilină.  

Iată câteva modele de plastilină ușoare, pe care le poți încerca atunci când rămâi în pană de idei: 

  • Omul de zăpadă (mai ales că suntem în perioada rece). Ai nevoie de plastilină albă, neagră și puțin portocaliu și roșu. Se amestecă bine plastilina, până devine o pastă omogenă. Se vor construi trei bile de mărimi diferite, apoi se vor așeza una peste alta.

         Din plastilina neagră vei realiza câteva biluțe mici, care vor deveni nasturii și ochii. După ce așezi nasturii și               ochii la locul lor, vei crea un morvov mic din plastilina portocalie pentru nasul omului de zăpadă, iar din cea             roșie vei face un mic bețișor, pe care îl vei lipi în locul gurii, având grijă să îi ridici puțin colțurile, pentru a                   părea că omul zâmbește. 

  • Soarele (personalizat - cu ochi și gură - sau simplu). Pentru a realiza un soare ai nevoie de plastilină galbenă, verde și roșie și de foarte puțin timp. Pentru început vei realiza o bilă (mărimea poate varia, în funcție de cât de mare îți dorești să fie dimensiunea soarelui). După ce vei crea o bilă perfectă o vei întinde ușor cu palmele pe planșa de creație, până vei obține un cerc plat. 

         Razele soarelui se vor realiza din mini bețișoare de plastilină, pe care le vei uni într-o parte de corpul soarelui           și le vei așeza concentric. Opțional, poți folosi plastilina verde și roșie pentru a crea ochii și gura soarelui. 

  • Inima - este forma preferată a copiilor, mai ales atunci când vor să spună „te iubesc”. Pentru a crea o inimă este nevoie de plastilină de orice culoare (doar de tine depinde cum vrei să arate ceea ce vei crea) și o formă din plastic specială, în formă de inimă. 

         Trebuie doar să îi faci o bilă, să o transformi într-un cerc pe planșa de creație și apoi să îi arăți celui mic cum             să utilizeze forma de inimă.

  • Floare - florile sunt nelipsite din desenele copiilor mici, astfel că se vor bucura să creeze și una din plastilină. Ai nevoie de plastilină colorată și multă imaginație. Poți realiza orice fel de floare, oricum îți dorești, iar cel mic se va bucura de ea. 

3. Modelarea plastilinei, modalitatea preferată de cei mici de petrecere a timpului

Joaca cu plastilină este pentru copii modalitatea perfectă de a-și arăta gândurile, de a comunica prin obiectele create de micile mânuțe. Copiii care se joacă cu plastilină își dezvoltă creativitatea, mai ales dacă au alături un partener de nădejde, o soră, un frate, un prieten sau unul dintre părinți. 

Atunci când copii se joacă în echipă au tendința să devină mai creativi, să realizeze lucruri pe care nu le-ar fi făcut dacă s-ar fi jucat singuri. 

Potrivit unui studiu desfășurat pe un eșantion de 215 de copii cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani, 70 la sută dintre cei care au avut activități ce a implicat jocul cu plastilina o oră pe zi au învățat să recunoască literele, să vorbească folosind mai multe cuvinte și și-au îmbunătățit pronunția.

Așadar, nu numai că modelarea plastilinei este o modalitate preferată de cei mici de petrecere a timpului, dar îi și ajută în dezvoltarea motorie, senzorială și cognitivă. Așadar, nu mai sta pe gânduri și alege din modelele de plastilină oferite de Babyneeds!

Sursa foto: Shutterstock.com

Articole recente: