Mos Nicolae, mosul care iubeste copiii

mos_nicolae_6_decembrie

Ti-ai pregatit ghetutele?

Mos Nicolae, cunoscut si sub numele de Mos Neculai este un personaj mitic, care aduce daruri copiilor mai mici (sau mai mari), in noaptea dinspre 5 spre 6 decembrie. Legenda spune ca in aceasta noapte Mos Nicolae vine pe la geamuri si le lasa daruri copiilor care dorm – dulciuri pentru cei cuminti si nuieluse decorate pentru cei mai putin cuminti. Insa, spre deosebire de Mos Craciun, el nu se arata niciodata. Personajul Nicolae are corespondenti in intreaga Europa: Szent Mikulás in Ungaria, Svaty Mikulas in Republica Ceha si Slovacia, Sveti Nikola in Croatia si Mikołaj in Polonia.

Potrivit credintei crestine, Sfantul Nicolae (care inseamna biruitor de popor) a fost un barbat cu suflet bun, care s-a nascut in cetatea Patara din tinutul Lichiei, din Asia iar dupa ce i-au murit parintii, si-a impartit averea saracilor si a intemeiat manastirea Sionului de linga Mira, capitala Lichiei.

A calatorit ca prelat la Ierusalim, iar in calatoriile sale se spune ca ar fi facut minuni – a readus la viata un marinar care cazuse de pe catarg, a vindecat oameni care sufereau de boli incurabile, a oprit, prin rugaciune, furtuni pe mare, salvand astfel sute de oameni. De aceea, si acum este considerat protectorul navigatorilor.

Sunt multe legende care vorbesc despre minunile facute de Nicolae dupa ce a ajuns preot. Cea mai cunoscuta dintre acestea spune ca ar fi ajutat trei fete sarace sa se marite: intr-o perioada in care zestrea si banii decideau casatoriile, fetele fara bani neputandu-se casatori, el a lasat cate un saculet plin cu aur la poarta casei celor trei fete sarace, astfel incat fiecare fata sa aiba o zestre si sa se poata marita. Cand a venit randul ultimei fete, tatal ei a vrut sa vada cine le aducea saculetele cu aur si a stat noaptea de paza. Atunci, Nicolae a lasat saculetul pe hornul casei, intr-o soseta care era pusa la uscat - astfel a aparut traditia cadourilor puse in pantofi.

Copiii il iubesc pe Mos Nicolae pentru ca le aduce dulciuri si jucarii, de aceea traditia merge cu usurinta mai departe. In plus, cei mici se invata responsabili de mici – isi curata ghetutele, pentru ca Mosul nu pune daruri in ghetele murdare.

Sa aveti un Mos Nicolae imbelsugat (daca ati fost cuminti)!

Articole recente: