Oul la bebeluși - alegerea perfectă pentru o dietă echilibrată și sănătoasă

 

Diversificarea mesei este momentul important din viața bebelușilor, când laptele matern și formula pentru biberon nu mai sunt suficiente pentru a-i hrăni cum se cuvine. Alimentele solide trebuie introduse de acum în alimentație, așa că mămicile vor fi nevoite să învețe când și cum să le ofere micuților. În articolul de mai jos se vor descoperi numeroase informații interesante despre introducerea oului de găină și a celui de prepeliță în alimentația celor mici. 

 

 

1. Oul, aliment nutritiv la bebeluși

 

Oul este un aliment care se introduce destul de târziu în alimentație, dar doar după anumite reguli, deoarece ar putea să devină periculos pentru sănătatea micuților, fiind un alergen. Importanța sa în nutriție este foarte mare, iar acest lucru este demonstrat de studii de specialitate:

  • are proteine de calitate;
  • conține minerale și vitamine;
  • oferă aminoacizii necesari organismului;
  • este un aliment sățios;
  • oferă energie pentru o perioadă lungă de timp.

 

1.1. Ouăle de găină albe și maro - există diferențe notabile între acestea?

 

Pe piață există diferite tipuri de ouă de găină, iar mamele nu știu exact care sunt mai bune pentru a le oferi copiilor. Din fericire, este bine ca femeile să învețe că nu contează culoarea, pentru că ea nu influențează compoziția sau calitatea oului. 

Însă, contează foarte mult mediul în care a fost crescută pasărea, hrana care i s-a oferit sau cât de proaspete sunt ouăle cumpărate. 

Așadar, se pot oferi celui mic atât unele albe, cât și cele maro, neexistând o diferență notabilă între aceste tipuri.

 

 

1.2. Ouăle de prepeliță și beneficiile sale pentru copii

 

Ouăle de prepeliță sunt foarte des oferite copiilor datorită proprietății lor curative și a faptului că au o valoare nutrițională de trei ori mai mare decât cele de găină. Totuși, ele nu pot fi mâncate până la o anumită vârstă și întotdeauna trebuie verificate înainte de a fi preparate. Metoda este foarte simplă. Se vor scufunda în apă și dacă se ridică la suprafață, atunci nu sunt bune de consumat. 

 

Dintre beneficiile ouălelor de prepeliță în alimentația copiilor mici pot fi menționate următoarele:

  • combat problemele digestive;
  • fortifică sistemul imunitar;
  • îmbunătățesc memoria;
  • sporesc activitatea cerebrală;
  • stabilizează sistemul nervos.

 

Oul de prepeliță este considerat astăzi un aliment minune pentru bebeluși, așa că mămicile ar trebui să-l includă în alimentația acestora pentru a se bucura de copii sănătoși fizic și psihic. Produsele se pot procura din supermarket, din gospodării private sau din ferme organice. 

Ouăle de prepeliță sunt ideale pentru bebeluși și pentru faptul că nu declanșează reacții alergice. Ele conțin o proteină specială, cu rol antialergic, numită ovomucoid.

Este indicat ca toți copiii să consume ouă de prepeliță fierte, mai ales după ce intră în colectivitate și sunt expuși la o mulțime de agenți infecțioși. 

 

 

1.3. Oul de rață sau de gâscă în mesele bebelușilor

Oul de găină este cel recomandat de pediatri pentru bebeluși, la fel și cel de prepeliță, pentru că ele aduc numai beneficii copiilor. În schimb, cele de rață sau de gâscă sunt periculoase pentru cei mici, deoarece riscul de infectare cu salmonella este foarte ridicat. Prepararea lor termică trebuie efectuată foarte bine, nu trebuie consumate crude niciodată, nici să fie preparate sub formă de maioneză pentru diferite salate.

 

 

2. Când se introduce oul în alimentația bebelușului

Foarte multe mămici își pun des întrebarea: „Când se dă ou bebelușilor?” Din momentul în care se începe diversificarea, femeile sunt tentate să le ofere acestora din toate ingredientele de pe masa adulților. 

Oul la bebeluși se introduce după ce mama a decis că este timpul diversificării alimentației și după ce pediatrul și-a dat acordul. În general, această schimbare pentru copii poate avea loc în jurul vârstei de 6-7 luni (chiar și 8 luni) și se referă la utilizarea gălbenușului de ou, albușul fiind toxic pentru cei mici. 

Albușul poate fi oferit abia după vârsta de 1 an. Bebelușii care nu sunt tentați să mănânce alimente noi pot fi stimulați cu ajutorul unor trucuri, ca de exemplu, să li se ofere hrana în farfurii, cănuțe sau boluri colorate, cu imprimeuri amuzante.

 

Unele mame contrazic pediatrii și mărturisesc că au oferit micuților ouă întregi de găină sau de prepeliță. Este important ca acestea să fie bine preparate termic, adică fierte tare, poșate sau coapte la cuptor. 

Sub nicio formă nu se va oferi ou moale unui bebeluș. Cel de prepeliță poate fi gătit asemănător cu cel de găină, dar se poate utiliza și în formă crudă pentru că acesta nu poate fi contaminat cu Salmonella.

 

Câte ouă au voie să mănânce pe săptămână copiii? Există un mit potrivit căruia în alimentația omului nu este voie la mai mult de un ou pe săptămână. Studiile au demonstrat că această idee nu are nicio bază științifică și că pot fi oferite zilnic, doar dacă mama s-a asigurat că alimentația copilului este una diversificată. 

 

3. Alergia la ou la bebeluși

Alergia aceasta se declanșează din cauza proteinei din albuș. Corpul copilului reacționează producând anticorpi IgE, care reacționează la rândul lor. Simptomele alergiei la ou la copii sunt următoarele:

  • nasul începe să curgă;
  • apar mâncărimi ale pielii;
  • ochii devin roșii;
  • durere de burtă;
  • amețeli;
  • diaree;
  • bătăi rapide de inimă;
  • șoc anafilactic.

 

Un părinte responsabil trebuie să urmeze regula „așteaptă 4 zile” pentru a introduce iarăși oul în alimentația bebelușului. Astfel, el va observa dacă micuțul are sau nu alergie la acest ingredient. 

Alergiile bebelușilor la ouă apar cel mai des în cazul albușului, dar au existat și cazuri rare dezvoltate la gălbenuș.

 

În final, ouăle de găină și de prepeliță sunt foarte importante în alimentația celor mici, pentru că aduc o mulțime de beneficii sănătății și dezvoltării armonioase, dar este vital ca ele să fie cumpărate doar de la surse de încredere și să fie consumate nu foarte proaspete, ci doar după 2-3 zile de la producerea lor. 

 

surse foto:

pixabay.com

shutterstock.com

 

 

Detalii →https://www.babyneeds.ro/canute-boluri-si-tacamuri/bebe-confort-castron-antialunecare-31000299.html

 

Detalii →https://www.babyneeds.ro/canute-boluri-si-tacamuri/vital-baby-set-2x-bol-incredibil-cu-capac-si-lingurita-9-vb443041.html

 

 

 

Detalii →https://www.babyneeds.ro/canute-boluri-si-tacamuri/mam-set-3-tacamuri-roz-dc0703r.html

 

 

Articole recente: