PESTELE in Sarcina este Permis pt Gravide? Iata raspunsul PRECIS!
O femeie insarcinata se confrunta cu multe probleme legate de alimentele pe care are voie sau nu sa le manance in aceasta perioada. Intr-adevar, dieta ei nu mai poate fi aceeasi cu exactitate, dar nici nu trebuie sa se schimbe in totalitate, ci doar sa existe mai multa grija la consumul unor produse periculoase pentru organismul fatului din burtica (snacks-uri, fast-food, bauturi carbogazoase etc). Specialistii in nutritia gravidei recomanda insa atentie sporita si in ce priveste pestele.
De ce pestele poate fi periculos pentru o femeie insarcinata? Este o intrebare pe care viitoarele mamici si-o adreseaza des, mai ales deoarece ele cunosc beneficiile numeroase pe care pestele bogat in acizi grasi omega 3 le ofera corpului uman. Moderatia este cheia unei alimentatii sanatoase in sarcina, asa ca femeile trebuie sa inteleaga ca totul se va desfasura fara probleme atat timp cat consuma portii mici si nu foarte des.
Iata cateva sfaturi utile pentru gravidele care vor sa consume peste!
Desi o solutie simpla pentru majoritatea este sa nu mai manance peste sau fructe de mere, studiile au demonstrat faptul ca ar fi o greseala. Se pare ca pestele contine substante nutritive importante pentru dezvoltarea copilului si ca poate preveni nasterea prematura si greutatea mica a copilului la nastere. Gravidele trebuie sa tina cont insa de cateva sfaturi, in asa fel incat sa nu apara nicio problema in sarcina din cauza consumului de peste.
Beneficiile aduse sarcinii
Pestele trebuie consumat si in cele 9 luni deoarece contine o serie de nutrimente necesare organismului mamei, dar si fatului ce se dezvolta in burta:
- Continut ridicat in proteine;
- Minerale;
- Vitamine;
- Acizi grasi omega 3 – DHA si EPA;
- Grasimi saturate.
Pericolele la care se expune o femeie insarcinata
Inainte de a manca peste, gravida trebuie sa se informeze despre acest subiect pe cont propriu sau sa intrebe medicul, care i-ar putea explica cu ce probleme s-ar putea confrunta:
- Pestele contine cantitati insemnate de mercur, periculoase pentru micut. Acesta ii poate afecta dezvoltarea creierului si sistemul nervos;
- Pestii care nu vor fi consumati de o viitoare mamica sunt: pestele spada, rechinul, macroul, tonul etc;
- De asemenea, pestii pot fi contaminati cu diferite bacterii periculoase pentru sarcina;
- Pestele afumat va fi evitat deoarece ar putea fi si el contaminat daca nu a fost preparat corespunzator (la o temperatura de cel putin 65 de grade Celsius);
- Daca nu este preparat bine, atunci nu va fi mancat sub nicio forma. El trebuie sa aiba o carne care se separa usor cu furculita, sa nu aiba zone de culoare rosie sau roz.
Ce peste se poate consuma?
Majoritatea expertilor sustin consumul pestelui in perioada celor 9 luni de sarcina, dar nu orice specie, ci doar:
- Somon;
- Hering;
- Sardine;
- Ansoa;
- Pastrav;
- Codul;
- Cambula;
- Bibanul de ocean etc.
Care este cantitatea pe care o poate manca o gravida?
O alimentatie sanatoasa inseamna multa moderatie, asa ca femeia insarcinata trebuie sa tina minte urmatoarele lucruri:
- Sa se multumeasca cu 340 de grame de peste consumat pe saptamana, adica cam doua portii medii, usor de pregatit si acasa, in acest sens gaseste recipientele potrivite pe acest link si tine cont de sfaturile specialistilor;
- Daca mananca din intamplare un peste bogat in mercur, asta nu inseamna ca este o problema, ci doar sa nu devina vreun obicei;
- In cazul in care gravidele nu doresc sa manance peste considerand ca se expun pericolului, atunci pot suplini cu alte surse de omega 3, precum: semintele de in, nuci, ulei de canola, seminte de floarea-soarelui, iaurt, lapte, oua, diverse suplimente alimentare (acestea din urma doar cu acordul medicului).
Tu ai consumat peste in sarcina?
Cele mai multe dintre mamici au recunoscut faptul ca au mancat un astfel de aliment preparat in diferite feluri, dar ca nu si-au dat seama ca s-ar expune pericolului in vreun fel. Lipsa de informatie insa poate duce la aparitia diferitelor probleme, deci este important ca fiecare femeie insarcinata sa cunoasca alimentele pe care are voie sa le manance si sa le prepare intr-un mod ideal pentru sanatatea ei si a fatului din burta.
Pastrarea alimentelor acasa sau in deplasare ramane o necesitate, iar recipientele pentru stocare fabricate din materiale 100% sigure pentru sanatatea mamei si copilului sunt perfecte in acest sens. Versatile, usor de utilizat, aceste vase pot fi transportate usor, fara riscul ca s-ar rasturna continutul lor. De asemenea, pot fi curatate in masina de spalat vase si pot fi folosite in cuptorul cu microunde, in sterilizator sau in incalzitorul pentru biberon.
Articole recente:
Odată cu venirea toamnei, răcelile și alte afecțiuni respiratorii devin mai frecvente, afectând în speci...
Somnul este esențial pentru dezvoltarea armonioasă a copilului, iar o rutină de somn bine stabilită poate face d...
Cuprins: Cuprins: 1. Introducere 2. Importanța scaunelor auto în siguranța copiilor ...
Cuprins: 1. Introducere 2. Înțelegerea crizelor de furie 3. Pregătirea pentru ieșirile...
Cuprins: 1. Introducere 2. Importanța rutinelor sănătoase pentru copii 3. Stabilirea unei ru...