Plagiocefalia la Bebelusi: 3 Metode de Prevenire a Capului Turtit

O problema destul de des intalnita la bebelusi este plagiocefalia pozitionala, cunoscuta si sub numele de sindromul capului turtit. Ea se dezvolta mai ales in cazul in care capul copilului incepe sa creasca mai rapid si intalneste in cale o rezistenta. Aceasta afectiune se manifesta in primele luni de viata ale micutilor, atunci cand sunt asezati incorect in patut, dar s-au intalnit si cazuri cand plagiocefalia a aparut inca din timpul sarcinii, din cauza uterului care apasa pe oasele craniene ale copilului.

In mod obisnuit, plagiocefalia nu trebuie sa ingrijoreze prea tare parintii pentru ca nu necesita vreo operatie si nici vreun tratament de lunga durata, cu exceptia cazurilor in care bebelusii au acest defect din nastere. Acest tip de plagiocefalie, numita si craniosinostoza, presupune de obicei o interventie chirurgicala care sa permita creierului sa se dezvolte intr-un mod corespunzator.

Jane Perna impotriva plagiocefaliei

Iata 3 metode de prevenire si tratare a capului turtit la bebelusi:

Din fericire, medicii reusesc usor sa puna acest diagnostic fara sa faca teste cu nemiluita, deoarece exista cateva semne clare, pe care nu le pot confunda: o parte a capului copilului este mai turtita comparativ cu cealalta, urechile sunt asezate parca inegal, un ochi este pozitionat mai jos decat celalalt, iar capul pare mai lung in partea din spate. Exista insa cateva metode prin care parintii ar putea preveni aceasta afectiune, astfel incat totul sa se desfasoare in parametrii normali.

Traeumeland Perna Care For Development impotriva plagiocefaliei si brahicefaliei 0-8 luni

1. Perna pentru plagiocefalie

Un ajutor de seama pentru orice mamica devine perna special conceputa de specialisti pentru a preveni plagiocefalia:

  • Acest produs asigura o pozitie normala de somn pentru capul bebelusului;
  • Capul acestuia ramane asezat in centrul pernei, care este gol. Astfel de perne se gasesc prin simpla vizitare a adresei https://www.babyneeds.ro/perne-pentru-bebe/ a magazinului Babyneeds;
  • Copilul are libertate de miscare fara sa fie cumva expus la posibilitatea aparitiei unor malformatii;
  • Perna poate fi folosita inca din primele clipe de viata ale bebelusului.

Cantaloop Sutien pentru alaptare Crem

2. Pozitionarea corecta a bebelusului

Specialistii recomanda alaturi de acest produs util, ce poate fi gasit in magazinele de profil, ca mamicile sa aiba mare grija cum aseaza bebelusul in patut la somn:

  • Trebuie sa alterneze pozitiile deoarece culcarea exclusiv pe spate a micutului poate determina aparitia diferitelor afectiuni;
  • Cand este treaz, acesta va fi asezat pe burta (sub atenta supraveghere) sau va fi tinut in brate, va fi hranit la san. Pentru a i se da sa manance intr-o pozitie corecta, mamica poate consulta aici cateva modele sutiene speciale de alaptat;
  • Pozitia statica ramane periculoasa pentru ca ea a ajuns sa fie, in principal, vinovata de aplatizarea capului;
  • Transportul in port bebe sau in sling poate fi o idee foarte buna, ce nu pune deloc presiune pe capul copilului;
  • Oasele capului bebelusului nu trebuie sa fie solicitate mult timp pe aceeasi parte a corpului.

3. Tratament pentru aceasta afectiune

Exista cazuri in care plagiocefalia a aparut inca din sarcina sau din primele zile de viata, astfel incat mamicile sunt sfatuite sa se indrepte catre un specialist ce poate sa le ofere un tratament:

  • Exista inclusiv metode neinvazive. Acestea pot ajuta la formarea oaselor craniene intr-un mod corect, cu ajutorul unui kinetoterapeut ce poate prin exercitiile sale sa relaxeze musculatura contractata;
  • Daca bebe depaseste varsta de 6-8 luni si capul prezinta aceleasi probleme, atunci medicul ii va prescrie purtarea unei orteze craniene, adica o casca pentru protectia capului;
  • In cele mai multe dintre cazuri insa, tratamentul pentru plagiocefalie este unul simplu, care se realizeaza prin rotirea bebelusului mai mic de 5 luni pentru a evita presiunea, o terapie care trebuie efectuata tot timpul (cand doarme, cand mananca sau se joaca).

Tu cum ai reusit sa previi plagiocefalia la micutul tau?

Cele mai multe dintre mamici au marturisit ca au urmarit intocmai sfatul specialistilor referitor la prevenirea acestei afectiuni si au alternat pozitiile copilului de-a lungul zilei. L-au asezat fie pe burtica, pe o parte, l-au tinut in brate sau la piept in timp ce-l hraneau, toate aceste pozitii reusind sa preintampine o afectiune de acest gen. Un produs extrem de util insa in acest demers a fost perna speciala care combate acest sindrom.

Realizata dintr-un material moale, ce nu produce alergii bebelusului, cu un interior din spuma cu memorie sau din margelute de poliester, aceasta perna reuseste sa previna si sa amelioreze deformarile deja existente la copiii cu varsta intre 0 si 8 luni pozitionand capul in centru si dispersand in mod egal presiunea pe ambele parti. In plus, ea are un design revolutionar si este testata impotriva toxinelor, astfel incat sanatatea micutilor nu poate fi pusa in pericol in niciun fel.

Articole recente: