Poziția corectă a bebelușului în brațe: poziții de bază, modalități greșite de susținere

Părinții trebuie să știe cum să stabilească legături afective cu copiii lor încă de la o vârstă fragedă, comunicându-le dragostea și afecțiunea prin acțiuni. Această conexiune se creează prin cuvinte, dar și gesturi, care pot transmite adesea mult mai multe. Unul dintre cele mai bune gesturi pentru a comunica sentimente de protecție, siguranță, încredere, forță și afecțiune sunt, în cazul părinților, prin îmbrățișări și, mai exact, prin modul în care își iau copilul în brațe.

Un nou-născut are un aspect delicat, de aceea există întotdeauna o anumită îngrijorare cu privire la modul de a fi ținut în brațe. 

    Cuprins:

    1. Exemple de poziții corecte de ținut bebelușul în brațe

    1.1.  Poziții de ținut bebelușul în brațe pe orizontală 

    1.2. Poziția corectă în care se ține bebelușul în brațe vertical

    1. Greșeli frecvente atunci când țineți bebelușul în brațe

    1. Exemple de poziții corecte de ținut bebelușul în brațe



    În mod normal, cel mai bun mod de sprijinire a bebelușului începe cu antebrațul. Capul va fi susținut pe interiorul cotului, spatele pe antebraț și fesele copilului trebuie să fie acoperite cu mâna. Brațul care rămâne liber poate fi poziționat în mai multe feluri: încrucișat, susținând celălalt membru sau relaxat pe lângă corp.

    Datorită acestei posturi, îmbrățișarea este întărită, bebelușul va fi încălzit și sentimentul de siguranță va fi, de asemenea, amplificat.

    1.1.  Poziții de ținut bebelușul în brațe pe orizontală

    Noii părinți își ridică bebelușii cu ambele brațe, îndoite la coate în unghi drept pentru a susține capul cu o mână și fundul bebelușului cu cealaltă. Este adevărat, însă, că acesta este cel mai bun mod de a ține copilul inițial. Cu toate acestea, atunci când este întins pe spate, este de obicei o poziție mai incomodă și nu este potrivită.

     

    O altă poziție confortabilă este să susțineți copilul pe stomac, cu abdomenul pe antebraț. În această poziție, tatăl sau mama trebuie să sprijine capul bebelușului lateral pe interiorul cotului cu fața orientată spre exterior, abdomenul sprijinit pe antebraț și mâna așezată între cele două picioare.

     

    1.2. Poziția corectă în care se ține bebelușul în brațe vertical


    Dacă vreți să așezati copilul într-o poziție verticală, veți avea nevoie de ambele brațe. Mai întâi trebuie să așezați antebrațul și mâna drept suport pentru fundul bebelușului și să mențineți apoi cotul brațului opus pe partea inferioară a spatelui. Una dintre mâini va ține ușor capul bebelușului, care se sprijină pe umăr, fața lui privind spre exterior. 

     

    Pentru a nu obosi când vă susțineți copilul puteți folosi un marsupiu. Astfel veți simți apropierea copilului mereu și vă veți putea relaxa și brațele. O să vă fie mai ușor să vă transportați bebelușul și mai comod deoarece nu va trebui să vă luați la dvs un cărucior.



    2. Greșeli frecvente atunci când țineți bebelușul în brațe



    A avea un nou copil poate fi stresant pentru orice părinte mai ales dacă se află la prima experiență de acest fel. Teama de a nu greși atunci când îl luați în brațe poate fi copleșitoare, dar este, de asemenea, inevitabil, așa că iată ce trebuie să faceți atunci când doriți să vă sprijiniți copilul în brațe. 

     

    Spălați-vă pe mâini înainte să țineți în brațe un bebeluș


    Nu țineți bebelușul în brațe dacă aveți mâinile murdare sau umede, dacă le aveți foarte reci sau calde, deoarece sistemul imunitar al copilului nu este încă dezvoltat și s-ar putea infecta foarte ușor mai ales dacă are răni vizibile.

     

    Acordați mare atenție susținerii capului


    Primul lucru de care trebuie să țineți cont atunci când purtați un bebeluș este să nu lăsați capul acestuia să atârne, deoarece în primele luni nu îl poate susține singur și va fi necesar să îl opriți cu o  mână. Este ideal să susțineți o parte a capului și a gâtului pentru a evita rănirea. Pentru a susține cel mai bine și ușor bebelușul optați pentru utilizarea unui
    sling.

     

    Oferiți întotdeauna un sprijin ferm, dar moale, pe capul bebelușului. În plus, nu îl apucați cu o mână în poziție de gheară, deoarece puteți apăsa și lăsa amprente pe aceste fontanele delicate.



    Nu apăsați pe fontanele



    Pe capul bebelușului există niște zone moi, numite fontanele. Aceste spații permit flexibilitatea craniului bebelușului atunci când acesta trece prin canalul de naștere, dar și creșterea și dezvoltarea creierului după naștere.

     

    Oferiți întotdeauna un sprijin ferm, dar moale, pe capul bebelușului. În plus, nu îl apucați cu o mână în poziție de gheară, deoarece puteți apăsa și lăsa amprente pe aceste fontanele delicate.


    Acestea fiind spuse, pentru un copil, apropierea față de părinte este terapeutică, ajutându-l pe viitor și facilitându-i procesul de dezvoltare. În primele luni, trebuie adoptate obiceiuri bune, deoarece odată cu trecerea timpului și a creșterii în greutate a bebelușului, există riscul apariției dureri lombare cronice sau durerii de nerv sciatic atunci când există poziții vicioase.

     

    Sursa foto: pixabay.com

     

    Articole recente: