Premergator sau centru de activitati?

Cand vine vorba despre accesorii pentru bebelusi mamele au tendinta de a cumpara orice considera ca le va usura viata alaturi de bebelusi.

Exista insa categorii de produse, in cazul carora mamicile trebuie sa fie mai atente, pentru ca alegerea lor ar putea influenta dezvoltarea armonioasa a bebelusului.

 

Acesta este si cazul utilizarii unui premergator sau a unui centru de activitati.

Specialistii sunt de parere ca premergatorul nu este o alegere inteleapta (motivele sunt prezentate mai jos) si au tendinta sa recomande tot mai mult centrele de activitati, care sunt statice si care ajuta la dezvoltarea armonioasa a capacitatilor motorii a bebelusului, ajutandu-i sa-si pregateasca grupele musculare, postura si miscarile implicate in activitatile motorii de baza (adica mersul).

Premergatorul este un accesoriu pentru bebe in care acesta invata sa stea in picioare si se poate misca in voie in casa. Cu toate acestea, este un obiect destul de blamat de catre medici, considerand ca reprezinta un pericol pentru copii din cauza faptului ca acestea se pot agata in covoare, se pot rasturna pe scari. In plus, copii pot dezvolta probleme la solduri si intarzieri ale dezvoltarii grupelor musculare – practic copiii se obisnuiesc sa mearga pe varfuri, ceea ce nu este deloc benefic.

Centrele de activitati sunt diferite ca design, (in functie de marca) insa permit copilului sa isi dezvolte coordonarea, abilitatile senzoriale si motorii. Principalele avantaje ale utilizarii cetrelor de activitati sunt:

  • Siguranta. S-a raportat un numar de accidente cu 78% mai mic, decat in cazul premergatoarelor.
  • Dezvoltarea armonioasa a tututor grupelor musculare. In cazul centrelor de activitati, bebelusul isi va folos intreaga talpa (nu va folosi excesiv varful picioarelor si implicit nu isi va deforma postura)
  • Postura zonei lombare va fi una corecta. Bebelusul nu are tendinta sa ‘se aplece in fata’ (asa cum este cazul premergatorului), pentru ca centrul de activitati va incuraja bebelusul sa sara, utizandu-si intreaga talpa.

In concluzie, centrele de activitati sunt considerate mai sigure si distractive pentru bebelusi – in plus nu exista nici o contra-indicatie medicala pentru ele. Parintii pot ajusta inaltimea centrului, pentru a se asigura ca talpa copilului este permanent intr-o pozitie corecta (si acesta nu isi foloseste doar varful piciorului).

Asociatia Americana a Pediatrilor Acreditati considera ca bebelusul nu are nici un beneficiu in urma utilizarii premergatorului, aceasta este parerea exprimata si de catre Dr Gary Smith – director al Spitalului Pentru copii din Columnbus, Ohio. De asemenea, exista foarte multi specialisti care sustin faptul ca utilizarea premergatorului ar putea incetini dezvoltarea abilitatilor motorii ale bebelusilor.

Astfel, un studiu coordonat de catre Dr. Andrea Siegel si publicat in Behavioral Pediatrics – asupra a 109 bebelusi, demonstreaza faptul ca bebelusii obisnuiti cu utilizarea premergatorului au manifestat un punctaj vizibil mai slab la categoria dezvoltare motorie.

O alternativa mult mai sigura este utilizarea centrelor de activitati – care sunt statice si care asigura o dezvoltare motorie armonioasa a bebelusului pentru toate grupele musculare implicate in activitati motorii de baza – precizeaza Dr Smith.

Articole recente: