Prepararea laptelui praf - ce trebuie să știi pentru a hrăni în siguranță bebelușul
În primele luni de viață, bebelușul trece printr-o mulțime de schimbări, atât din punct de vedere fizic, cât și mental. Este important ca părinții să cunoască modalitățile prin care pot face mai ușoară această perioadă dificilă prin care trece copilul.
Un aspect esențial este prepararea hranei celui mic. Laptele praf este o variantă optimă în cazurile în care mama nu poate alăpta sau când trebuie să renunțe la acest lucru la scurt timp după naștere. Acesta conține toți nutrienții de care are nevoie copilul pentru o dezvoltare optimă.
Cuprins:
1. Ce trebuie să știi pentru pregătirea laptelui praf pentru bebeluși
Există câteva lucruri ce trebuie cunoscute de către oricine are grijă de un bebeluș, indiferent că este vorba despre părinți, bunici, unchi și mătuși etc. Este important să ții cont de aceste informații, întrucât este la mijloc sănătatea copilului.
Iată la ce să fii atent pentru prepararea laptelui praf al bebelușului:
- Etape preliminare
Procesul de preparare începe încă din magazin. Este necesar să verifici ca produsul să nu aibă defecte, pentru că bacteriile se pot răspândi ușor în interiorul ambalajului.
Precauțiile sunt importante, mai ales în cazul sugarilor care au mai puțin de trei luni, al celor cu sensibilitate la infecții sau care s-au născut prematur. Acasă, primul pas este menținerea unei igiene optime a mâinilor, a biberoanelor, precum și a suprafețelor din bucătărie.
Pentru a duce la îndeplinire acest lucru, se va folosi săpun sau dezinfectant. Alternativ, se pot folosi sterilizatoare, care asigură protecția sticlelor de lapte și a altor accesorii necesare.
- Menținerea calității apei
Apa este o primă componentă foarte importantă. Aceasta trebuie să fie sterilizată prin fierbere timp de cinci minute. După aceea, se lasă la răcit, dar nu mai mult de 30 de minute.
Prepararea laptelui praf cu apă plată îmbuteliată poate pune probleme, pentru că nu este întotdeauna sterilă, deși există anumite mărci care oferă această variantă. De asemenea, apa din comerț poate conține prea mult sodiu, care poate dăuna celui mic.
- Adăugarea laptelui praf
Înainte de a face acest lucru, se pune în sticlă volumul de apă dorit, pentru a măsura mai bine. Este nevoie de consultarea ambalajului pentru determinarea cantității de apă și de pudră pentru o porție.
În caz că în amestec este prea multă apă, sugarul poate deveni hiperhidratat. De asemenea, cantitatea de pudră nu trebuie să fie mărită, pentru că o urmare poate fi constipația.
Dacă nu se adaugă suficient lapte praf, există riscul ca cel mic să nu primească nutrienții necesari. Totodată, nu este recomandat să pui zahăr sau cereale în amestec.
- Prepararea laptelui praf în formulă lichidă - hrană mai sigură și mai ușor de obținut
Această alegere este benefică pentru bebelușii născuți prematur, care au avut o greutate scăzută la naștere sau sistemul imunitar slăbit. Există două variante ale acestui produs:
- formula sterilă, fără necesitate de preparare
- formula lichidă concentrată
În primul caz, este vorba despre un produs preîncălzit, astfel încât este steril atunci când îl folosești. În cea de-a doua situație, amestecul trebuie să fie diluat cu apă.
Pregătirea laptelui praf pentru consum imediat - pe scurt
Pentru a prepara un lapte praf ce va fi consumat imediat trebuie doar să pui cantitatea de praf recomandată în biberon, apoi pe cea de apă caldă peste formulă, totul calculat în funcție de vârsta micuțului. După asta, se pune tetina, se agită, în așa fel încât praful să fie amestecat complet și se mai face o ultimă verificare a temperaturii laptelui, pentru a nu fi prea cald. Apoi, se alăptează cel mic imediat ce este preparat totul.
2. Prepararea laptelui praf pentru folosirea ulterioară
Atunci când nu ai atât de mult timp pe cât ai dori pentru a hrăni bebelușul, pregătirea și stocarea laptelui este o variantă bună. Acest lucru este posibil urmând următorii pași:
- punerea laptelui în recipiente individuale
- răcirea rapidă folosind apă
- punerea la frigider, la o temperatură de mai puțin de 4 grade Celsius
- folosirea în maximum 24 de ore
Când vine momentul hrănirii copilului, încălzirea se poate face punând sticla într-un recipient care conține apă fierbinte, timp de 15 minute sau până ajunge la temperatura camerei. Există și opțiunea folosirii de încălzitoare, produse special create pentru această nevoie, precum și pentru sterilizare.
După reîncălzire, ce rămâne va fi aruncat, dacă nu este folosit imediat sau în cel mult două ore. E nevoie de acest lucru pentru că formula de lapte praf, în combinație cu saliva celui mic, poate fi un mediu propice pentru bacterii.
Un amănunt extrem de important este faptul că laptele preparat nu trebuie pus la microunde, pentru că, astfel, nu va avea o temperatură uniformă. Apare riscul ca bebelușul să se rănească.
Prepararea laptelui praf poate deveni mai simplă prin cunoașterea unor etape esențiale. Urmându-le, atât părinții, cât și copilul vor fi în siguranță și se vor bucura de confort. Cea mai importantă este menținerea unei igiene adecvate.
Sursa foto: storyblocks.com
Referințe
Articole recente:
Gestionarea timpului petrecut de copii în fața ecranului (indiferent că vorbim despre calculator, iPhone,...
Siguranța copilului în timpul unei călătorii cu mașina este o prioritate pentru fiecare părinte. Chiar și...
Odată cu venirea toamnei, răcelile și alte afecțiuni respiratorii devin mai frecvente, afectând în speci...
Somnul este esențial pentru dezvoltarea armonioasă a copilului, iar o rutină de somn bine stabilită poate face d...
Cuprins: Cuprins: 1. Introducere 2. Importanța scaunelor auto în siguranța copiilor ...