Puericultura – o cerință obligatorie a meseriei de părinte

Perioada de sarcină și, ulterior, venirea pe lume a bebelușului, reprezintă veritabile surse de emoții. Proaspeții părinți experimentează surpriza, fericirea, nerăbdarea, bucuria. De cele mai multe ori, la începutul meseriei de părinte, toate momentele de bucurie sunt presărate și cu întrebări sau preocupări din sfera puericulturii.

 

 

1. Ce înseamnă puericultura

Dacă ar fi să o definim cu strictețea care transpare din însăși denumirea sa, puericultura reprezintă un sistem de măsuri pus în practică cu scopul de a facilita o dezvoltare fizică și psihică normală a copilului. Ea poate să fie definită mai cald și mai personal: puericultura te învață tot ceea ce ai de făcut pentru a putea să îi oferi bebelușului tău un start corect și sănătos în viață. Este aidoma unei monede cu două fețe pozitive, ambele orientate înspre nevoile copilului și ale părinților.

Unde începe și unde se termină puericultura nu îți putem spune, pentru că acesta reprezintă un subiect amplu, pe care îl poți aborda fie cu ceva vreme înainte de a te decide că dorești un copil, fie în perioada de sarcină sau imediat după naștere. Ideal ar fi ca, documentarea temeinică în ceea ce privește creșterea și îngrijirea corectă a bebelușului, să înceapă cel târziu în perioada de sarcină. Un plus în acest sens și un ajutor binevenit pentru echipa mamă – tată, îl au cursurile de puericultură, devenite din ce în ce mai accesibile.

 

 

1.1. Ce reprezintă cursurile de puericultură și la ce sunt utile 

Întregul proces de îngrijire a bebelușului nu este facil pentru toți. Puericultura, prin cursurile elaborate întru ajutorarea tinerilor părinți, se adresează nu doar mamelor, ci și taților. De regulă, cele care caută suport în această direcție, sunt persoane deschise înspre cunoaștere și autodezvoltare, orientate, în primul rând, către copil și nevoile sale.

După cum am menționat anterior, puericultura îmbină cunoașterea fizică a bebelușului cu cea emoțională. Astfel, la cursurile de puericultură, părinții se familiarizează treptat cu termeni de specialitate, din aria pediatrică, precum icter sau eritem alergic, acest lucru ajutându-i să îi înțeleagă mai bine pe medici și asistente. Mai mult de atât, se vor familiariza cu lucrurile elementare, dar esențiale, care țin de îngrijirea de bază a celui mic: cum să-l țină corect în brațe, cum să îi facă baie, ce trebuie să îi facă după baie (șters, curățat ochișori, urechi, organe genitale, etc.), cum să-l îmbrace/dezbrace, cum să îi ”descifreze” plânsul și anumite reacții, de ce este bine să îi vorbească de fiecare dată, cum să-l stimuleze senzorial, etc. Întregul proces descris de puericultură nu face decât să aducă beneficii în tot ceea ce înseamnă parcursul unei dezvoltări armonioase a copilului.

 

1.2. Legea concediului parental 

Da, există o astfel de lege, iar ea se aplică în baza absolvirii unui curs de puericultură. Beneficiile vin din două direcții: pe de o parte, acumulând informații despre ce este puericultura și învățând teoretic și practic cum să aibă grijă de bebeluș, proaspătul tătic poate fi un sprijin real pentru copil și, implicit, pentru partenera sa de viață. De cealaltă parte, prin aplicarea legii nr. 210/1999, el poate beneficia de un concediu paternal plătit, de 15 zile lucrătoare (doar dacă a obținut atestatul de absolvire a unui curs de puericultură). Aceste trei săptămâni de concediu sunt binevenite și, mai mult de atât, necesare pentru ca tinerii părinți să se ocupe împreună, clipă de clipă, de bebelușul lor drag.

 

2. Articole de puericultură pe care e bine să le achiziționezi din timp

Când ești în fața raionului de puericultură și te simți puțin pierdut, amintește-ți de lista pe care ți-o punem aici la dispoziție, ca un mini-ghid de cumpărături necesare pentru primele luni din viața bebelușului:

·        Articole destinate alăptării: primele trei lucruri pe care trebuie să le achiziționezi sunt biberonul potrivit, sterilizatorul și încălzitorul de biberoane. Mai târziu, poți trece pe listă și scaunul de masă special, pentru ca cel mic să mănânce alături de voi, cănuțe, boluri și tacâmuri și alte accesorii din acest sector.

·        Hăinuțele potrivite vârstei sale: aici trebuie să ții cont că bebelușii cresc foarte repede, așa că este în regulă dacă îi cumperi un body mai mare sau o jachetă care-i va veni ca turnată abia peste două-trei luni.

·        Articole de îngrijire și igienă corporală: pe lângă scutece și alte accesorii ce țin de igienă necesare ca cel mic să rămână curat și sănătos, în această categorie sunt incluse și aspiratoarele nazale, aparatele de aerosoli, cântarele (sunt obligatorii pentru că trebuie să-i monitorizezi frecvent greutatea).

·        Elemente esențiale pentru camera bebelușului: pătuțul trebuie ales astfel încât să fie o investiție durabilă și rentabilă. Salteluța aleasă trebuie să fie de bună calitate, ca să-i ofere un somn odihnitor. Masa de înfășat este și ea de trecut pe listă, la fel și caruselele muzicale, primele jucării din viața bebelușului.

·        Transportul corect și în siguranță: un copil plimbat, este un copil fericit, indiferent de vârstă. Alege din vreme căruțul, unul sau două marsupii și scaunul auto potrivit.

Nu uita că primul an de viață este nu doar unic, ci e perioadă care își pune foarte mult amprenta asupra a tot ceea ce urmează în viața copilului. Tu, părintele, ești direct responsabil de satisfacerea nevoilor fizice și emoționale ale bebelușului. Fii prezent în viața lui, oferă-i siguranță și stabilitate, ai grijă să fie sănătos și fericit.

 

 

3. Recomandări de lectură pentru viitorii părinți

Sunt mulți cei care se lasă copleșiți de emoțiile personale și presiunile din partea familiei și cunoscuților, mai ales când este vorba de venirea pe lume a primului copil. De aceea, în biblioteca tinerilor părinți, ar trebui să se regăsească și cărți despre sarcină, parenting și puericultură. Iată patru titluri recomandate de specialiștii în domeniu:

·        ”Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și copiilor” – Sarah Ockwell – Smith

·        ”Ghidul pentru alăptare al dr. Jack Newman”

·        ”Cartea bebelușului” – dr. William Sears

·        ”La ce să te aștepți în primul an de viață” – Heidi Murkoff, Sharon Mazel

Prin parcurgerea informațiilor din sfera puericulturii, poți afla lucruri utile despre cum să te pregătești pentru naștere, cum trebuie să hrănești corect bebelușul, cum să îl adormi, care sunt fazele de dezvoltare ale celui mic, care sunt procedurile de prim ajutor pe care le poți folosi acasă, și multe alte sfaturi de aplicat pentru o bună dezvoltare fizică și emoțională a copilului tău iubit.

 

Sursă foto: Shutterstock.com

 

Articole recente: