Refluxul gastroesofagian la bebelusi pe intelesul parintilor

Foarte multe tinere mamici s-au panicat grozav cand au asistat la primul episod de reflux gastroesofagian al copilului lor nestiind ca este un proces fiziologic absolut normal la nou-nascuti, deoarece acestia au parte de o dieta lichida, dar si pentru ca petrec foarte mult timp culcati pe spate si ca esofagul lor este mai scurt ca la adulti. Se pare insa ca pe masura ce muschii esofagului incep sa se maturizeze, regurgitarea laptelui mancat se va diminua (cam dupa primul an de viata).

Din fericire, nu este o boala propriu-zisa, dar poate deveni una care va necesita chiar ingrijire medicala, asadar mamicile trebuie sa fie foarte atente la simptomele pe care le manifesta copilul si sa ia masurile de siguranta imediate. Daca acesta scuipa si saliveaza excesiv, varsa violent cu urme de sange, respira cu greutate, slabeste brusc sau are dificultati si dureri cand inghite, atunci tocmai au aparut semnele clare ca bebe trebuie dus de urgenta la medic.

Iata cateva informatii utile pentru parinti despre refluxul gastroesofagian!

Pentru majoritatea copiilor, refluxul gastroesofagian nu va fi o problema, asa ca parintii nu au de ce sa intre in panica sau sa fuga rapid la cabinetul medicului pediatru. Daca totul se desfasoara in parametrii normali, iar copilul pare multumit si ia in greutate, atunci refluxul este normal, insa daca apar simptomele severe, atunci medicul specialist trebuie sa puna diagnosticul.

Cauzele refluxului gastroesofagian

Parintii trebuie sa inteleaga ce inseamna aceasta afectiune si cum apare ea:

  • Atunci cand bebelusii beau laptele foarte repede;
  • Refluxul gastroesofagian apare si la copiii care inghit aer in timp ce sug;
  • De asemenea, se poate accentua in momentul in care apar dintisorii pentru ca micutul saliveaza mai abundent si inghite saliva.

Vizita la medic

Acest lucru se impune atunci cand bebe se confrunta cu simptome mai grave, iar dezvoltarea fizica ii este pusa in pericol:

  • Medicul va pune diagnosticul, apoi va prescrie o reteta;
  • Daca nu va reusi sa ofere un diagnostic pe baza analizei simptomelor descrise de parinti, atunci ii va trimite mai departe, la un specialist in acest domeniu. De aceea, este indicat ca inainte de vizita la medic, parintii sa scrie pe o hartie simptomele pe care le-au observat, deoarece stresul ii poate face sa omita vreunul dintre ele;
  • Copilul poate face si o radiografie a zonei dupa ce a baut barium, o substanta care pune in evidenta anumite nereguli;
  • Tratamentul oferit de medic poate contine medicamente antiacide si doze mici de supresoare de aciditate.

Controlul simptomatologiei

Cei mai multi dintre micuti vor suferi de aceasta afectiune pana la 6 luni, apoi ea va disparea dupa 1 an, asa ca parintii nu trebuie sa se ingrijoreze foarte tare, ci doar sa respecte anumite lucruri importante pentru a preveni starea de rau:

  • Copiii care se confrunta cu refluxul gastroesofagian trebuie sa fie pozitionati la san sau cand sunt hraniti cu formula de lapte praf, in asa fel incat gravitatia sa ajute la mentinerea continutului gastric in stomac;
  • Aerul dupa hranire se va scoate tinand bebelusul in pozitie verticala, in picioare, langa pieptul mamei si se va evita rasturnarea lui peste umar;
  • Copilul poate sa regurgiteze daca alimentatia sa nu este una optima, de exemplu daca a mancat lapte de vaca, soia, rosii, zahar, drojdie, nuci etc;
  • Aerul va fi scos inainte, in timpul si dupa masa;
  • Daca are reflux, atunci trebuie hranit mai des, in cantitati mici.

Tu cum ai reactionat cand bebelusul tau voma dupa fiecare masa?


Parintii ingrijorati ca micutii lor vomita cate putin dupa fiecare masa, lasand mereu murdare bavetica cu maneci si bluza mamicii, au fugit rapid la medicul pediatru unde au aflat ca nu au de ce sa intre in panica. Acest lucru se intampla frecvent la cei mici pentru ca muschiul dintre esofag si stomac este moale si nu se va intari decat in jurul varstei de 6 luni. Lichidele au drum liber din si inspre stomacel, asa ca bebe regurgiteaza foarte des si usor.

Este important ca parintii sa aiba aproape de ei o bavetica ajustabila si flexibila, cu un sistem de prindere foarte simplu, in asa fel incat sa o poata folosi fara sa intampine nicio problema. Materialul din care aceasta este confectionata va fi unul impermeabil, usor de curatat, fara sa fie casabil si care sa poata face functionala bavetica o perioada cat mai lunga de timp.

Articole recente: