Reguli de circulatie pentru copii: Cum ar trebui sa transporti copiii in masina

Vor exista multe situatii in care va trebui sa iti iei copilasul pentru a-l transporta intr-un autovehicul. Fie ca este nevoie sa mergi cu micutul sau micuta la doctor, fie in vizite la cei dragi sau poate chiar la un parc putin mai departe de locuinta voastra. Un copil, si mai ales un bebelus, nu poate fi transportat oricum, ci trebuie sa cunosti cum se face asta pentru siguranta celui mic. Aceste lucruri sunt reglementate si prin lege, asa ca acorda o atentie deosebita acestui aspect. Citeste acest articol pentru a sti cum ar trebui sa transporti copiii in masina.

 

 

1. Care sunt riscurile unui transport al copiilor gresit?

Pentru a intelege cat de important este urmarea regulilor pentru transportul copiilor, trebuie sa cunosti si riscurile acestui lucru facut gresit. 

Motivul pentru care bebelusii nu sunt asezati in masina asa cum sta un om cu o varsta mai mare, chiar si cu centura de siguranta, este unul evident: corpul bebelusilor este mult prea mic pentru a putea fi asigurat de centurile existente in autoturism. In urma unui posibil impact, bebelusul nu ar putea fi tinut de scaun cu centura, ci ar fi aruncat din scaun. Centurile de siguranta ale masinii se folosesc doar pentru persoanele care au o anumita varsta la care marimea corpului poate fi sustinuta de centura. 

Chiar daca un adult alege sa transporte un bebelus in brate, este tot o greseala. Bratele unui adult nu pot constitui o centura de siguranta pentru copii, mai ales ca este foarte posibil ca la un impact, corpul adultului sa se miste necontrolat, astfel incat fie sa dea drumul copilului, fie sa il accidenteze in urma miscarilor bruste. Asadar, nici aceasta metoda nu garanteaza siguranta copilului tau.

Inainte de a te urca in autovehicul cu un copil, mai ales unul ce are o varsta mica, gandeste-te la siguranta acestuia.  

 

2. Copiii cu inaltimea de pana la 135 cm cum pot fi transportati? Afla cum se face transportul copiilor in autoturisme

 

Transportul copiilor pe scaunul din fata este strict interzis pentru copiii cu o inaltime mai mica de 135 cm. Acest lucru este enuntat si in legislatia rutiera. 

Transportul CORECT al copiilor cu o inaltime de sub 135 cm se face cu scaune auto pentru copii, care se fixeaza pe scaunul din spate a autoturismului, avand centuri de siguranta adaptate special pentru copii, fiind si confortabile in acelasi timp.

Cateva exemple ale scaunelor auto pentru copii:

 

 

Detalii si pret aici →

 

https://www.babyneeds.ro/scaune-auto/lionelo-scaun-auto-cu-isofix-0-36-kg-sander-black.html

 

 

 

Detalii si pret aici →

https://www.babyneeds.ro/scaune-auto/lionelo-scaun-auto-rotativ-cu-isofix-0-36-kg-bastiaan-blue.html

 

 

Detalii si pret aici →

https://www.babyneeds.ro/scaune-auto/lionelo-scaun-auto-cu-isofix-0-36-kg-sander-violet.html

 

 

Detalii si pret aici →

https://www.babyneeds.ro/scaune-auto/scaun-auto-cu-isofix-grupa-0-36-kg-coccolle-cressida-negru.html#video-

 

 

Detalii si pret aici →

https://www.babyneeds.ro/scaune-auto/peg-perego-scaun-auto-viaggio-0-1-switchable.html

 

3. Aspecte reglementate prin lege: scaun auto pentru copii, de la ce varsta poti sta in fata si alte informatii importante

Pentru a fi siguri ca exista cat mai multe persoane ce cunosc si respecta aceste aspecte importante legate de siguranta copiilor sunt enuntate in legislatia transportului copiilor in autoturism

Dupa cum deja ai aflat, copii sub 3 ani sau care au o inaltime mai mica de 135 cm trebuie transportati in scaun auto special, atasat de un scaun din partea din spate a autoturismului. Exceptie fac cazurile in care copiii au o adeverinta medicala ce atesta ca transportul prin aceasta metoda nu este benefica pentru acestia. Totodata, de la aceasta regula se excepta si transportul facut cu mijloacele publice de transport, cum ar fi taxiurile si autobuzele, unde vor fi supravegheati de catre un adult. Cu toate acestea, acum poti gasi destul de usor autoturisme ce efectueaza transport de persoane ce sunt dotate cu scaun auto pentru copii, asadar poti apela si la acestea pentru un plus de siguranta.   

Daca te intrebi de la cati ani ai voie sa stai in fata, raspunsul este: 14 ani. Asadar, aceasta este varsta legala pentru ca o persoana sa stea pe scaunul din fata a masinii, toti copiii cu varsta de pana la 14 ani fiind obligati sa stea pe locurile din spate.

Nerespectarea acestor legi rutiere aduce sanctiuni ce presupun plata unor amenzi.

 

Nu uita ca intotdeauna sa te gandesti la siguranta copilului tau cand pleci oriunde. Desi poate iti par reguli ce nu trebuie urmate cu strictete, nu uita de informatiile de la inceputul acestui articol. Asigura-te ca achizitionezi un scaun auto pentru copilul tau pentru a merge oriunde fara griji. 

Sursă foto: shutterstock.com 

Articole recente: