Responsabilitățile copilului - Cum îl implici activ pe cel mic în viața de familie în funcție de vârstă


Odată ce copiii ajung la vârsta adolescenței, părinții se lovesc de tot felul de refuzuri în ceea ce privește ajutorul pe care îl cer tinerilor. De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că cei mici nu sunt învățați și obișnuiți încă din timp cu responsabilități, iar de aceea probabil că auzi foarte des expresii precum: „De ce să fac eu asta?” sau „Nu mi se pare corect să spăl vasele”. Din fericire, există soluții!



Cuprins

 

1. Responsabilitățile copilului în familie

Încă de mici, copiii se obișnuiesc să aibă doar câteva lucruri esențiale de făcut, precum învățatul și terminarea temelor, iar odată ce li se cere să participe la treburile casnice, le vor percepe ca pe o sarcină suplimentară deloc plăcută. Fiind obișnuiți ca până la o anumită vârstă să stea deoparte și să privească adulții în activități precum datul cu aspiratorul, spălatul vaselor și curățenia, fără să li se reproșeze lipsa ajutorului, vor considera aceste lucruri normale și nu vor avea intenția de a ajuta. De asemenea, insistența părinților nu va duce decât la discuții în contradictoriu și ceartă. 

 

Așadar, responsabilitatea copilului este strâns legată de părinți care trebuie să aibă stabilit un set foarte clar de sarcini încă din primii ani de viață. Pentru a face acest lucru, abordarea trebuie să fie clară, dar delicată, iar cel mai important este ca aceasta să fie inclusă în conceptul de familie, adică totul va fi făcut împreună. 

 

De exemplu, încă de la vârsta de doi sau trei ani, cel mic poate înțelege că în fiecare dimineață va trebui să își aranjeze patul împreună cu unul dintre părinți. Este important să primească ajutor, ca să îl ofere mai târziu. De asemenea, sarcinile lui zilnice pot consta în:

  • strângerea lucrurilor după fiecare activitate

  • ștergerea de praf a jucăriilor

  • așezarea hainelor murdare în coșul de rufe

  • spălarea mânuțelor înainte de fiecare masă și după ce vine de afară

 

Mai mult, odată cu înaintarea în vârstă, toate aceste responsabilități trebuie să se înmulțească și să fie făcute fără ajutorul părinților. Iată câteva sarcini pe care le poți adăuga după ce copilul împlinește 5 ani:

  • să se dezbrace și îmbrace singur, fără prea mult ajutor din partea ta

  • să își strângă farfuria după ce a terminat de mâncat și să o spele sub supraveghere

  • să șteargă praful prin casă împreună cu părinții

  • să ajute la prepararea hranei

  • să aibă grija de propria igienă

 

La această listă se pot adăuga foarte multe alte lucruri pe care tu ți le dorești ca cel mic să le învețe. Este extrem de important ca până la aproximativ 11 ani să dobândească reflexul și gândirea responsabilă.

2. Drepturile copilului și responsabilitățile părinților

După ce ai decis care sunt responsabilitățile copilului tău, atât în familie, cât și la școală sau în societate, trebuie să le stabilești și pe ale tale. În strânsă legătură cu sarcinile celui mic, ele trebuie să țină de implementarea disciplinei, supravegherea îndeletnicirilor și, mai ales, încurajarea și lăudarea lor atunci când duc o activitate până la capăt. De asemenea, tot la acest capitol intră inconsecvența, lucru pe care trebuie să îl excluzi din start dacă vrei să stabilești o rutină. Mai mult, nu insista ca totul să fie perfect. Odată ce un copil este apostrofat pentru faptul că nu și-a întins la perfecție patul există o foarte mare posibilitate ca pe viitor să evite să îl mai facă de teamă că te vei supăra.

 

În ceea ce privește drepturile celui mic, ele clar nu trebuie ignorate, iar printre acestea se numără odihna, timpul de recreere și joacă, susținerea și încurajarea. Nu stă totul în sarcinile zilnice. Nu trebuie sa impui și să forțezi aceste lucruri, ci mai degrabă să faci din ele o activitate distractivă și educativă. 

 

Responsabilitățile copilului și îndeplinirea lor influențează foarte mult aspecte precum independența, stima de sine, succesul profesional de mai târziu și sănătatea mintală a adolescentului. Cu alte cuvinte, un tânăr organizat devine un adult de succes. 

 

Așadar, responsabilitatea copiilor vine de la părinți. Ia în considerare sfaturile de mai sus și implică-l pe cel mic în treburile casnice încă din primii ani de viață!

Sursa foto: Shutterstock.com

Articole recente: