RH NEGATIV IN SARCINA: toate informatiile UTILE pe care trebuie sa le cunosti daca vrei sa ai copii

Femeile ce vor sa se pregateasca pentru o sarcina si au Rh negativ trebuie sa isi ia masuri de precautie, deoarece, daca tatal are Rh pozitiv, copilul poate purta gena lui si, astfel, se poate produce incompatibilitatea dintre mama si copil. Citeste acest articol pentru a afla informatiile utile despre ceea Rh-ul negativ in sarcina: ce inseamna, ce riscuri aduce si cum poti proteja copilul de efectele negative ale incompatibilitatii.

 

 

1. Ce inseamna Rh-ul negativ in sarcina si incompatibilitatea

Rh-ul este de doua tipuri: pozitiv si negativ. Tipul Rh-ului depinde de prezenta sau absenta antigenului D pe suprafata globulelor rosii. Daca antigenul D este prezent, Rh-ul este pozitiv, iar daca acesta lipseste, Rh-ul este negativ. Daca nu cunosti ce tip de Rh ai, poti afla printr-o analiza simpla de sange.  

 

Problema de compatibilitate apare atunci cand Rh-ul negativ si cel pozitiv intra in contact. Sarcina si Rh-ul negativ constituie un subiect foarte important pentru femeile ce doresc sa ramana insarcinate sau care sunt deja insarcinate, deoarece, in cazul in care mama are Rh negativ, exista riscuri mari asupra sanatatii copilului, daca acesta are Rh-ul pozitiv. Aceasta situatie reprezinta incompatibilitatea care trebuie investigata. In cazul femeilor care au Rh-ul negativ, si prima sarcina, dar si a doua pot fi afectate.

 

Daca atat mama, cat si tatal copilului au Rh pozitiv sau negativ, atunci copilul va avea acelasi Rh cu cel al mamei, ceea ce elimina riscurile unei incompatibilitati intre Rh-uri. Insa, daca unul din parinti are un Rh negativ, exista sanse ca si copilul sa aiba Rh negativ. Copilul poate imprumuta gena parintelui (de obicei al tatalui), astfel ca dintr-un tata cu Rh negativ si o mama cu Rh pozitiv poate rezulta un Rh negativ al copilului. Daca tatal are un Rh pozitiv, dar mama are un Rh negativ, copilul tot va avea un Rh diferit fata de cel al mamei, deci tot exista o incompatibilitate a sangelui acestora. 

Celulele cu Rh negativ ataca celulele cu Rh pozitiv. Pentru un copil, acest lucru duce la complicatii serioase ce il pun pericol. Insa nu renunta in a pregati camera copilului, deoarece vei vedea in acest articol si solutii prin care se poate rezolva aceasta situatie.

Citeste mai jos riscurile pe care le aduce incompatibilitatea dintre Rh-ul negativ al mamei si cel pozitiv al copilului.

 

2. Ce riscuri aduce o incompatibilitatea in prima sau a doua

sarcina cu Rh negativ

Asa cum ai aflat, incompatibilitatea Rh-ului dintre mama si copil este o problema destul de grava. Daca aceasta incompatibilitate nu este neaparat periculos de fiecare data la prima sarcina (lucru ce poate fi stabilit doar prin analizele si consultatiile la medic), Rh-ul negativ in a doua sarcina prezinta riscuri cu mult mai sigure, deoarece, daca la prima sarcina sangele mamei nu ataca fatul, in a doua sarcina, sangele, trecand deja printr-o astfel de experienta, va fi mult mai pregatit pentru a ataca fatul a doua oara. Asadar, Rh-ul negativ la a doua sarcina are un impact mult mai mare, atacand celulele rosii ale fatului din acea sarcina prin transferul de sange care are loc prin placenta.

Riscurile incompatibilitatii reprezinta complicatii grave pentru bebelusi. Cateva din acestea sunt:

- boala hemolitica (anemie fetala)

- icter

- avort

- deces 

- sangerari in timpul sarcinii

- retard psihic

- probleme motorii

- leziuni ale craniului fatului

- surdidate

- orbire

Complicatiile pot aparea in ultimele luni de sarcina, in timpul nasterii sau la cateva ore dupa nastere. 

Citeste mai departe ce solutie poti incerca pentru a elimina riscul incompatibilitatii dintre Rh-uri.

3. Care este solutia pentru a proteja copilul si mama de efectele negative ale incompatibilitatii Rh-ului

Pentru a sti sigur daca exista probleme legate de compatibilitatea dintre Rh-ul mamei si cel al copilului, trebuie facute analize pentru a stabili cu siguranta acest lucru, ca apoi medicul sa poata decida cea mai buna solutie pentru fiecare pacienta in parte. 

 

Cea mai simpla solutie pentru aceasta situatie este injectarea imunoglobulinei anti D, ce poate fi administrata intramuscular sau intravenos, indiferent de modul in care se va produce nasterea. Administrarea solutiei se face in timpul sarcinii, intre saptamanile 28-34, sau in primele 72 de ore de la nastere. Singurul mod prin care se poate afla cu siguranta daca bebelusul are Rh pozitiv este prin analize facute dupa ce acesta este nascut.

Alta solutie este realizarea de transfuzii de sange intrauterine, ce se administreaza, de obicei, prin vena ombilicala. De obicei, aceste transfuzii au loc la o perioada de 2-3 saptamani, iar nasterea este recomandat sa fie facuta intre saptamanile 34-35 de sarcina. 

 

In cazurile in care copilul se afla in mare pericol, se poate recomanda sa se realizeze o nastere prematura pentru a elimina riscurile. De obicei, aceasta nastere se face prin cezariana, insa poate fi si indusa medical.

 

Asa cum ai citit, incompatibilitatea dintre Rh-ul negativ si cel pozitiv al mamei si al copilului, poate duce la complicatii. Este important sa afli cat mai rapid tipul Rh-ului tau, dar si a partenerului, pentru a putea incepe analizele privind starea copilului. Chiar daca la prima sarcina, aceasta incompatibiltate poate doar forma celule in corpul mamei ca sa le atace pe cele ale copilului, nu este exclus ca acest lucru sa se intample. In cazul celei de-a doua sarcini, deja sangele mamei a produs acele celule si vor ataca imediat celulele fatului. Este nevoie de o monitorizare constanta si atenta la medic, el fiind cel care va putea alege solutia cea mai potrivita pentru ca tu si bebelusul tau sa fiti teferi.  

 

Sursa foto: shutterstock.com

Referinte:

http://www.cdt-babes.ro/articole/rh_negativ_grupe_sanguine.php

https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/testul-pentru-diagnosticul-incompatibilitatii-rh

https://www.csid.ro/boli-afectiuni/pediatrie/boala-hemolitica-a-nou-nascutului-prin-incompatibilitate-de-rh-14264640

https://www.cdt-babes.ro/documente-medicale/protocol-conduita-sarcina-incompatibilitate-sistem-rh.pdf

https://adevarul.ro/sanatate/medicina/sarcinala-mamicile-rh-negativ-inseamna-incompatibilitatea-rh-efecte-poateavea-fatului-1_5906ffd55ab6550cb8b3932f/index.html

Articole recente: