Rujeola (pojarul) la copii - 11 simptome usor de recunoscut!

Mamicile sunt extrem de ingrijorate cand vine vorba despre orice modificare legata de sanatatea celor mici. O simpla tuse sau o bubita cat de mica le transforma cotidianul si alearga intr-o suflare pana la doctor pentru a intelege ce s-a intamplat. Panica intervine, mai ales, atunci cand apar bolile copilariei, chiar daca au avut mare grija de igiena micutului, dar pana la urma este normal sa existe si astfel de episoade, asa ca ar trebui sa se obisnuiasca.

Rujeola sau pojarul mai face inca victime in randul copiilor care nu sunt vaccinati. In multe cazuri, se poate intampla sa apara complicatii, iar pentru 1 din 1000 de bolnavi, statisticile arata ca afectiunea devine, din pacate, mortala. Rujeola este o boala infectioasa virala acuta, contagioasa, cauzata de virusul rujeolic, iar simptomele dispar de la sine, fara tratament medical chiar, imediat ce acest virus iese din corpul micutului.

Iata 11 simptome usor de recunoscut

Mamicile, desi nestiutoare in momentul in care bebelusii sosesc pe lume, devin adevarate dictionare medicale pe parcursul copilariei acestora, informandu-se non-stop cu privire la o multime de boli sau stari prin care trec cei mici. Astfel, ele afla ca rujeola se transmite prin stranut sau tuse si ca un bolnav este contagios cu 4 zile inainte de eruptia cutanata tipica si inca 4 zile dupa ce se manifesta aceasta. Ea se trateaza usor prin repaus la pat si ingrijire la domiciliu.

Aparitia simptomelor

Din nefericire, mama nu-si poate da seama din primul moment ca micutul are rujeola si pentru a intelege mai bine trebuie sa cunoasca urmatoarele informatii:

  • Simptomele apar in 8-12 zile de la expunerea la virus;
  • Perioada incubatiei se poate intinde intre 7-18 zile;
  • Pot aparea complicatii urate: inflamatia creierului care poate duce la deteriorarea acestui organ sau decesul pacientului, in ciuda celor mai bune ingrijiri medicale.

Simptome asemanatoare racelii

In primele 3-5 zile de la debutul acestei afectiuni, mamicile observa la copii diferite semne de raceala, care le ridica unele intrebari, mai ales ca probabilitatea ca micutul sa aiba asa ceva este una extrem de mica:

  1. Febra foarte mare, de la 38 de grade Celsius in sus. Este important ca mamicile sa aiba in casa un dispozitiv precis de masurare a temperaturii corpului pentru aceste episoade de boala, astfel incat pot gasi termometrul ideal pentru copii la Babyneeds la un pret accesibil;
  2. Secretii nazale (rinoree);
  3. Stranut;
  4. Senzatia de gat uscat;
  5. Tuse persistenta;
  6. Ganglionii latelo-cervicali cresc in volum;
  7. Diaree;
  8. Oboseala;
  9. Pierderea poftei de mancare;
  10. O lacrimare discreta in coltul ochiului;
  11. Intre zilele a patra si a cincea apare si eruptia cutanata pe fata, apoi pe trunchi si membre, formata din macule congestive, de culoare roz, care dispar cand se apasa pe ele (provoaca mancarime). La inceput sunt mici, apoi se maresc, lasand loc insa si pielii sanatoase. Dispar dupa cateva zile.

Tratamentul pentru pojar

Mamicile nu trebuie sa se ingrijoreze pentru ca aceasta boala nu baga copilul in spital, deci il pot ingriji usor acasa:

  • Ii dau medicamente care nu au nevoie de prescriptie medicala: ibuprofenul, paracetamolul (se exclude aspirina);
  • Nu administreaza copilului antibiotic decat la sfatul medicului si doar pentru complicatii bacteriene (pneumonie, infectia urechii);
  • Suplimentele de vitamina A sunt ideale in aceasta perioada pentru ca lipsa ei duce la uscaciunea ochilor, chiar la orbire;
  • Se recomanda un consum crescut de lichide, menajarea ochilor, evitarea contactului cu alti copii;
  • Cea mai buna metoda de prevenire a rujeolei este folosirea vaccinului care lupta bine impotriva bolii in primele 72 de ore de la contactul initial cu virusul;
  • O alta metoda profilactica este cea a administrarii imunoglobulinelor, asa se poate preveni sau scurta boala.

Tu cum ti-ai dat seama ca bebe are pojar?

Cei mai multi parinti au recunoscut ca boala i-a luat prin surprindere si ca au tratat-o initial ca pe o simpla raceala. Li s-a parut insa suspect ca temperatura micutului crestea tot mai mare, asa ca au tras o fuga pana la cabinetul pediatrului pentru a vedea ce se intampla. De mare ajutor insa in aceste momente le-a fost termometrul electronic. Asa au reusit sa observe ca febra micutului nu era una normala unei raceli si au inteles ce se intampla.

Termometrul ajuta la masurarea cu acuratete a temperaturii, fiind foarte sigur de folosit, datorita varfului moale. Daca nu este utilizat timp de zece minute, atunci se va opri, iar la pornire va afisa pe un ecran LCD ultima temperatura masurata, in asa fel incat parintii sa stie mereu daca febra a mai scazut sau nu.

Articole recente: