5 metode de a PREVENI si OPRI regurgitarea la bebelusi

Regurgitarea, denumita in plan medical reflux gastroesofagian, este un fenomen care provoaca ingrijorare mare in randul parintilor. Practic dupa masa, bebe varsa o parte din ceea ce a mancat deoarece sfincterul esofagian interior se relaxeaza intr-un moment nu tocmai potrivit. In mod obisnuit, acest fenomen apare atat la bebelusii hraniti la san, cat si la cei alimentati cu lapte praf, mai ales intre 1 si 4 luni, deoarece organismul acestora nu este suficient dezvoltat si nu poate digera hrana perfect.

Cauzele regurgitarii trebuie sa fie cunoscute de parinti pentru a intelege cum se cuvine acest fenomen. Astfel, acestia afla ca regurgitarea se poate datora stomacelului nu tocmai bine dezvoltat, unui tub digestiv scurt, unei supraalimentatii sau ca poate aparea atunci cand bebe are un sistem digestiv mai lent ori este alergic la laptele de vaca. Din fericire, va disparea destul de usor dupa primul an de viata deoarece muschiul dintre esofag si stomac se dezvolta.

Iata cateva metode utile de a preveni si opri regurgitarea!

In afara de regurgitarea propriu-zisa, bebe va mai experimenta de-a lungul unui astfel de episod si alte simptome care il vor deranja: arsuri, tuse, lipsa poftei de mancare, agitatie, plans. Din pacate, nu poate spune ceea ce il deranjeaza, asa ca parintii trebuie sa cunoasca exact ce simte in aceste momente ca sa stie cum sa-l trateze.

1. Schimbarea pozitiei

Mamicile afla de la medicul pediatru sau de la alte femei care au trecut prin astfel de situatii ca regurgitarea se poate opri atunci cand vor schimba pozitia copiilor:

  • Ii aseaza intr-un scaunel inclinat circa 30 de minute dupa ce-i hranesc;
  • Nu ii leagana pe genunchi si nici nu le permite sa fie mult prea activi dupa ce mananca;
  • Ii aseaza pe burtica, dar aceasta pozitie ar putea spori riscul de moarte subita, asa ca ar fi mai bine daca ar intreba medicul inainte.

2. Bebe mananca in cantitati mai mici

O solutie pentru a preveni aceasta problema este ca mamele sa aiba grija si sa nu supraalimenteze micutul:

  • Nu va fi fortat sa termine tot din biberon pentru ca ar favoriza aparitia regurgitarii;
  • I se poate oferi o formula de lapte praf speciala, cu o consistenta crescuta pentru a stabiliza continutul gastric;
  • Mamicile trebuie sa fie atente la propria lor dieta pentru ca pot exista alimente care sa cauzeze regurgitarea datorita aciditatii (rosii, portocale, sucuri acidulate, produsele lactate etc);
  • Au grija sa le ofere tetine pentru biberoane in functie de varsta lor, in asa fel incat laptele sa nu curga rapid si gurita sa fie umpluta brusc de lichid;
  • Nu le va da sa manance mereu, ci va exista un anumit interval intre mese, cam 2-3 ore, pentru a da voie stomacelului sa se goleasca.

3. Ragaitul-obligatoriu dupa fiecare masa

Desi unele mamici considera inutila aceasta operatiune si cam plictisitoare, adevarul este ca l-ar putea ajuta nespus pe bebe pentru a nu mai regurgita:

  • Il vor ridica in pozitie verticala pe pieptul lor si-l vor bate usurel cu palma pe spate;
  • Il aseaza pe genunchi si il balanseaza foarte incet;
  • Procedura poate dura chiar si pana la 10-15 minute, dar mamicile il pot implica pe partener in aceasta etapa.

4. Hranirea copilului intr-o atmosfera relaxanta

S-a observat de catre specialisti ca regurgitarea poate fi prevenita si daca alaptarea bebelusului se realizeaza intr-o incapere separata de locurile in care exista multi oameni sau multa galagie:

  • Fundalul trebuie sa fie linistitor, relaxant, chiar poate fi pusa o muzica suava;
  • Sub nicio forma nu va fi expus fumului de tigara, deoarece acesta ar putea agrava problema, fara sa mai fie pus la socoteala faptul ca este extrem de nociv pentru sanatate;
  • Alaptarea se va face mai ales in perioada in care bebe este mai somnoros si se va evita ca mama sa faca presiune asupra abdomenului acestuia sau sa-l imbrace cu haine stranse pe corp, imediat dupa ce a servit masa.

5. Medicamente folositoare

Un tratament medicamentos va fi oferit doar de medicul pediatru, asa ca mamicile trebuie sa se adreseze acestuia daca observa cumva ca regurgitarile sunt foarte dese si nu inceteaza indiferent de masurile pe care le-au luat.

Tu cum ai reusit sa opresti regurgitarea la bebelusul tau?

Foarte multe mamici au observat ca una dintre cauzele acestui fenomen era faptul ca ofereau lapte intr-un biberon cu o tetina cu gaura prea mare pentru varsta copiilor. Lichidul pretios curgea in cantitate uriasa uneori si acest lucru ii determina sa inghita rapid. Specialistii recomanda femeilor sa gaseasca tetina potrivita pentru varsta fiecarui copil, in asa fel incat sa nu mai aiba aceasta grija.

Tetina ideala este cea care prezinta toate caracteristicile pentru o hranire adecvata oferind senzatia naturala a sanului mamei. De asemenea, ea trebuie sa reduca cantitatea ingerata de aer si sa se muleze perfect pe forma guritei. Materialul din care va fi confectionata este siliconul pentru ca acesta permite imitarea flexarii si miscarii sanului mamei in asa fel incat micutul sa fie hranit cat mai usor.

Articole recente: