Schimbatul scutecului - sfaturi pentru proaspetele mamici
Schimbatul scutecului - sfaturi pentru proaspetele mamici
Venirea pe lume a unui copil este considerata o adevarata fericire pentru toti membrii familiei, doar ca acest lucru inseamna si schimbarea modului de viata al tuturor. Mamicile, de foarte multe ori, se simt depasite total de situatie, noile responsabilitati le sperie si considera ca nu vor reusi sa se ridice la inaltimea asteptarilor. Doar ca nu au deloc dreptate, din contra, a fi mama este ceva natural, cu timpul ele isi vor intra perfect in rol.
O problema care apare chiar din prima zi de viata a noului-nascut este cea legata de schimbatul scutecelului. Bebe plange brusc, se inroseste, devine irascibil, strange din pumnisori si toata linistea dispare din incapere. E semn clar ca mamicile trebuie sa intervina si sa faca o mica verificare, cea a scutecului. Daca nu este la primul copil, femeia va sti din start despre ce e vorba si va interveni rezolvand cu brio situatia.
O proaspata mamica insa va invata din mers toate secretele scutecelor murdare si a hainutelor patate. In primul rand, va afla ca numarul de scutece schimbate in timpul unei zile va diferi datorita alimentatiei si a varstei micutului. In al doilea rand, copilul trebuie schimbat periodic, altfel vor aparea iritatiile sau diverse alte afectiuni.
Chiar daca poate parea extrem de grea aceasta noua viata, plina de biberoane si de scutecele murdare si mirositoare, totusi viata alaturi de micutul ghemotoc are si parti mult mai frumoase, asa ca nu poate descuraja pe nimeni un scutecel.
Lucruri necesare pentru schimbatul scutecului
Mamicile trebuie sa se informeze tot timpul despre absolut orice in legatura cu bebelusul lor. Medicii pediatri, revistele de specialitate, diversele site-uri de pe internet le sunt parteneri in acest drum pe care il parcurg alaturi de copil.
In ziua de astazi, foarte putine dintre mame mai folosesc scutecelele de panza pentru ca avantajele celor de unica folosinta sunt recunoscute de toata lumea. Usor de folosit si de aruncat la cos, dar putin mai scump decat cel textil, scutecelul trebuie insa sa fie de dimensiunea potrivita, iar pe masura ce bebe creste sa fie cumparat un alt numar.
Pentru schimbarea scutecului, o mama trebuie sa aiba cateva lucruri necesare, fara de care nu poate sa desfasoare aceasta operatiune in bune conditii:
Masa pentru schimbat
Ideala pentru a fi folosita si dupa ce bebe este imbaiat si trebuie imbracat sau sters de surplusul de apa, masa pentru schimbat devine un real ajutor pentru mamica.
Salteaua de infasat
Acest produs are numeroase beneficii pentru o mama care dupa nastere intampina unele probleme de sanatate, dar si pentru un tatic care doreste sa se implice tot mai mult in cresterea pruncului:
- · Parintele va sta comod in timp ce il schimba pe cel mic, evitand pozitiile incomode care dau dureri de spate;
- · Poate tine locul si masutei de infasat, deoarece salteaua poate fi asezata pe pat, pe masa, pe un birou etc;
- · Pretul ei este mai redus decat cel al comodelor pentru infasat;
- · Este dotata cu protectii pe laterale;
- · Are durabilitate si rezistenta in timp;
- · Este un produs sigur, confectionat din materiale non-toxice.
Scutecele de unica folosinta
Parintii vor tine cont de tipul de produs pe care-l suporta pielea copilului, unii dintre bebelusi pot dezvolta alergii la unele modele, dar si la dimensiunea potrivita, in asa fel incat sa nu fie prea mare sau prea mic (apar iritatii, chiar infectii nedorite).
Crema pentru fundulet
Extrem de folositoare atunci cand bebe are iritatii (si va avea!), crema sau unguentul va calma copilul cu succes. Mama trebuie sa aplice doar putin pe piele si sa intinda cu miscari delicate, dar ferme, fara sa ofere vreun surplus de care nu este nevoie.
Apa si sapunul sunt suficiente pentru a igieniza copilul, iar un cos de gunoi ascunde scutecelul murdar ca prin magie.
Recomandari pentru mamici
Nimeni nu poate spune ca schimbarea scutecului celui mic poate fi un moment amuzant si distractiv pe care-l asteapta cu nerabdare vreunul dintre parinti. Cu siguranta, fiecare isi doreste sa paseze aceasta sarcina celuilalt, dar intr-un final schimbatul scutecului este o operatiune obligatorie.
Pentru ca exista numeroase probleme ce pot aparea, inclusiv boli, mamicile trebuie sa stie exact ce trebuie sa faca pentru ca scutecelul sa nu ii provoace vreo problema pielii micutului lor.
1. Mamica trebuie sa fie mereu pregatita sa intervina, astfel incat trebuie sa aiba la dispozitie absolut toate lucrurile necesare pentru schimbarea bebelusului;
2. Pentru a impiedica murdarirea locului in care se realizeaza procedeul de schimbare a scutecelului sau a lenjeriei patutului, mamica poate aseza un prosopel sau direct un scutec curat sub cel murdar;
3. Momentul acesta poate deveni unul distractiv, cel putin pentru micut, daca mama va vorbi cu el, ii va canta sau se va juca;
4. Bebe se enerveaza de multe ori cand este schimbat, chiar o impiedica pe mama sa-i desfaca scutecelul, astfel incat este imperios necesar sa i se distraga atentia, o jucarie bine plasata facand adevarate minuni;
5. Scutecelul trebuie schimbat ori de cate ori este nevoie, chiar si noaptea, iar numarul lor in totul difera de la copil la copil;
6. Mama nu va astepta ca micutul sa planga pentru a-l schimba, ci e bine sa-l verifice cu ajutorul unui deget curat, pentru ca faptul ca nu se lamenteaza nu inseamna ca se simte bine sau ca este ferit de boli sau diverse infectii.
Articole recente:
Puține lucruri sunt mai provocatoare pentru un părinte ca prima baie a bebelușului. Trebuie te asiguri, mai &ici...
Îți dorești ca bebelușul tău să crească sănătos, într-un mediu steril și sigur? Îți dorești ca...
Topul celor mai bune olițe pentru copii vine în întâmpinarea nevoilor tale cu produse calitati...
Graviditatea ramane pentru cele mai multe dintre femei una dintre perioadele cele mai fericite din viata lor pentru ca es...
Topul cănuțelor pentru bebe vine în întâmpinarea nevoilor atât celor mici, cât și ...