Scorul Apgar, primul indice al sanatatii micutului tau

Imediat dupa nasterea copilului va fi realizat si primul test prin care se evalueaza rapid conditia fizica a nou-nascutului. Acest test poarta numele de scorul Apgar si arata problemele de sanatate pe care le-ar putea avea copilul, dupa descoperirea carora se vor putea realiza interventiile chirurgicale obligatorii. Chiar daca in mod obisnuit cele mai multe nasteri sunt fara probleme, exista si exceptii.

Aceasta metoda a fost inventata de medicul american Virginia Apgar in 1952 considerand ca trebuie sa acorde o mai mare atentie sanatatii copilului in perioada imediat dupa nastere, inainte de a fi transferat in sectia destinata nou-nascutilor. De asemenea, APGAR este un acronim pentru Activitate, Puls, Grimasa, Aspect si Respiratie si se realizeaza de doua ori, prima data imediat dupa ce este nascut copilul, apoi a doua oara la 5 minute distanta (rar a treia oara).

Acest test a fost pus la punct pentru a evalua starea copilului imediat dupa nastere, el nu spune nimic insa despre problemele de sanatate care s-ar putea ivi in viitor, despre capacitatea intelectuala a bebelusului sau cat de repede va incepe sa mearga. In general insa, toti copiii sunt sanatosi la nastere sau isi revin foarte repede, asadar parintii nu se vor ingrijora decat daca medicul va anunta un rezultat Apgar foarte mic.

Lanaform Aparat de aerosoli Aerolight Lanaform

Iata care este semnificatia scorului Apgar

Scopul acestui test este acela ca bebe sa obtina un scor de peste 8. Daca nu se intampla acest lucru, atunci medicii trebuie sa inceapa diverse proceduri in vederea ridicarii lui. Un scor sub 7 nu inseamna neaparat ca micutul are probleme grave de sanatate, dar uneori pot aparea probleme (legate, de exemplu, de tulburarea ADHD). Exista diferiti factori care pot influenta scorul stabilit la nastere: anestezia, varsta gestationala, trauma la nastere, prezenta malformatiilor congenitale.

In primul minut de viata, nou-nascutul prezinta valori scazute ale saturatiei oxigenului, dar acestea cresc in urmatoarele 5-10 minute si nu influenteaza in vreun fel scorul. Pe tot parcusul primelor luni de viata, bebe va avea nevoie de curatarea cailor respiratorii, iar parintii vor trebui sa achizitioneze un aparat cu aerosoli, eficient pentru ca respiratia copilului sa se incadreze in parametrii optimi, mai multe detalii aici.

Valorile scorului Apgar pot fi explicate dupa cum urmeaza:

  • Indicele 8-10 semnifica un bebelus normal, cu greutate buna, sanatos, care nu are nevoie de ingrijiri speciale, decat aspirarea secretiilor, eliberarea cailor aeriene superioare, ligatura cordonului ombilical, toaleta tegumentelor care se sterg, profilaxia oftalmiei gonococice si verificarea permeabilitatii esofagului. Putini copii sunt notati cu 10 la nastere, chiar daca sunt perfecti sanatosi, asa ca nu va fi nicio problema daca bebe va lua 9 sau 8;
  • Indicele 5-7 arata ca bebe are probleme la nastere din punct de vedere al sanatatii, ca se adapteaza mai greu la viata din afara uterului si poate necesita si alt tip de ingrijire decat cel standard. In acest sens pot fi mentionate: oxigenoterapia, acidoza, hipoglicemia, hipocalcemia etc. Dupa 5 minute se va reface testul Apgar pentru siguranta;
  • Indicele 3-4 reprezinta un copil cu probleme serioase la nivelul cailor respiratorii si nu numai. In ciuda stimularii tactile, acesta nu reuseste sa respire spontan, iar inima bate cu dificultate, fiind obligatorie observarea lui permanenta;
  • Indicele 0-2 arata ca bebe nu respira si ca nu are batai cardiace care se pot auzi, culoarea tegumentelor este cianotica, tonusul muscular este scazut. De foarte multe ori, acest indice se da copiilor nascuti prematur, dar care raspund foarte bine la resuscitare. Exista insa si cazuri cand prelungirea acestui scor mai mult de 15 minute poate insemna decesul nou-nascutului.

Bodyform Aparat aerosoli cu ultrasunete BM4200

Cum te pregatesti pentru cazul in care bebe a obtinut o nota mica la nastere?

Parintii trebuie sa acorde atentie acestui scor, dar sa nu se ingrijoreze prea tare daca in urma unei operatii de cezariana bebe nu obtine decat nota 9. Grija permanenta si sfaturile medicului sunt foarte importante, mai ales cand bebe ajunge acasa. Parintii vor trebui sa nu uite ca oxigenul este vital copilului, calitatea aerului reprezentand o conditie de viata esentiala in ce priveste sanatatea celui mic.

Astfel, purificatorul de aer nu poate lipsi din camera copilului, in acest sens se va achizitiona un produs de calitate, care atrage ca un magnet particulele de praf. Sanatatea celor mici este pe primul loc, asadar aceste purificatoare sunt recomandate pentru reducerea riscului de alergii, avand o calitate superioara de a nu bloca aerul cald datorita structurii special proiectate in urma unor studii amanuntite.

Filtru de aer impotriva prafului din camera copilului Pure BabyAir REER 9413

Articole recente: