Sindromul morții subite la bebeluși: Mituri și măsuri de prevenție pe care orice părinte ar trebui să le știe

 

Sindromul morții subite la bebeluși, cunoscut și sub acronimul SMSS, se referă la decesul neexplicat, de regulă în timpul somnului, al unui sugar considerat sănătos, care are mai puțin de un an. Se numără printre cauzele principale ale încetării din viață a nou-născuților și este un eveniment care lasă în urma sa, pe lângă durere și tristețe, traume psihologice care nu se vindecă ușor. 

 

În acest context, este normal ca părinții să se întrebe dacă pot face ceva pentru a-și proteja micuții. De asemenea, circulă multe mituri legate de SMSS, iar cei care au un bebeluș trebuie să se informeze foarte bine înainte să le creadă. Citește în continuare ce trebuie să cunoști despre acest sindrom! 

 

 

 

1. Sindromul morții subite la bebeluși - Care este principala cauză?

 

Medicii nu au reușit încă să înțeleagă pe deplin care sunt elementele ce determină un deznodământ atât de tragic. Totuși mai multe teorii au fost lansate. Acestea nu pot fi încă nici confirmate, nici infirmate. Totuși este bine să ai habar de fiecare. 

 

1.1 Factori de natură fizică care ar putea provoca sindromul morții subite la copii

Au fost propuse mai multe ipoteze care au legătură cu dezvoltarea fizică a bebelușului. Se pare că ar putea suferi de SMSS cei care: 

 

  • Au defecte la nivel cerebral: unii nou-născuți prezintă întârzieri în dezvoltarea creierului. Astfel, partea responsabilă pentru controlul temperaturii sau al respirației poate fi afectată. În acest caz, creierul ar putea eșua să transmită comenzile pentru respirație în timpul somnului. 
  • Greutate mică la naștere: Dacă un copil vine pe lume înainte de termen sau în cadrul unei nașteri multiple (gemeni, tripleți etc.) este mai probabil ca partea cerebrală să nu se fi dezvoltat suficient. Astfel controlul asupra proceselor automatizate cum ar fi pulsul și respirația nu funcționează corespunzător. 
  • Infecții respiratorii: Mulți dintre cei care au decedat din cauza sindromului morții subite la bebeluși, au suferit recent de o răceală care ar fi putut agrava o problemă respiratorie. 

 

1.2 Sindromul morții subite la sugari: cauze legate somnul copilului

Mediul în care sugarul doarme trebuie să fie ales cu grijă. Este de datoria părinților să se asigure că nu există pericole în camera celui mic care ar putea amenința viața bebelușului în timpul somnului. Iată ce factori ar putea crește riscul apariției SIDS: 

 

  • Dormitul pe stomac sau pe o parte - Cei care sunt plasați în aceste poziții de somn pot avea dificultăți în respirație. 
  • Dormitul pe o suprafață moale - Bebelușii nu ar trebui să doarmă niciodată cu fața în jos pe o pătură pufoasă, o saltea moale sau un pat cu apă. Asta pentru a evita blocarea căilor respiratorii ale micuțului. 
  • Împărțirea patului - Nou-născuții care dorm în același pat cu părinții, alte rude sau animale de companie sunt mult mai expuși la SMSS, decât cei care dorm în patul propriu.
  • Supraîncălzire - Bebelușii nu își pot regla singuri temperatura în funcție de cea ambientală. Așadar, dacă le este prea cald, ar putea suferi o moarte subită. 

 

2. Sindromul morții subite infantile: câți copii afectează?

În comparație cu secolul trecut, rata de deces din cauza SMSS a scăzut dramatic. Spre exemplu, dacă într-un stat din SUA s-au înregistrat 106 cazuri în 1999, în 2009 numărul a ajuns la doar 57. 

 

Este clar că există o tendință de scădere. Chiar și așa, doar în SUA mor anual aproximativ 2500 de nou născuți din această cauză. SMSS cade astfel pe locul al treilea în topul factorilor care determină moartea infantilă.

 

3. Sindromul morții subite la nou născuți: cine este mai expus?

Deși SMSS poate afecta orice bebeluș, cercetările au identificat numeroși factori care ar putea ridica riscul ca un astfel de eveniment să aibă loc. Astfel probabilitatea crește în funcție de: 

 

  • Sex - Se înregistrează mai multe cazuri de SMSS în cazul băieților. 
  • Vârstă - Incidența deceselor este mai frecventă între 2 și 4 luni de zile. 
  • Rasă - Probabilitatea apariției morții subite este mai mare în cazul bebelușilor care nu sunt de rasă albă. Motivul este, bineînțeles, neînțeles încă. 
  • Istoric familial - Dacă în familie au mai existat copii care au murit astfel, riscurile cresc. 
  • Fumat - Nou-născuții care locuiesc în medii în care sunt expuși fumului de țigară au mai multe șanse să sufere de SMSS. 
  • Naștere prematură. 

 

Chiar și starea și situația părinților poate crește riscul apariției unei morți subite la copii. S-a ajuns la concluzia că, dacă mama are sub 20 de ani, dacă fumează, consumă droguri sau alcool și nu are grijă de ea pe perioada sarcinii, bebelușul își poate pierde mai rapid viața în mod inexplicabil. 

 

Din acest motiv, toate femeile însărcinate trebuie să fie foarte atente la obiceiurile pe care le adoptă în timpul sarcinii. Este important ca acestea să se bucure confort și să renunțe la orice viciu. 

 

4. Mituri despre sindromul morții subite a sugarului

Deși riscul ca bebelușul tău să sufere o moarte subită este foarte scăzut, chiar dacă sunt prezenți factori favorizanți, este important ca orice părinte să fie bine informat. Astfel va putea să își îngrijească pruncul în cel mai bun mod posibil. Iată câteva mituri despre SMSS: 

 

4.1 Mitul 1: Sindromul morții subite la bebeluși nu poate fi prevenit

Afirmația nu este în totalitate greșită. Deoarece nu se cunoaște foarte bine de ce unii bebeluși sunt mai vulnerabili decât ceilalți, nu se poate preveni complet un deces subit. Cu toate acestea, oricui îi pasă de viața copilului său poate cu siguranță să ia câteva măsuri de siguranță pentru a reduce din risc. Despre acestea poți citi mai multe informații, mai jos. 

 

4.2 Mitul 2: Dacă așezi copilul pe spate, riscul de înecare crește

 

Potrivit medicilor, aceasta este doar o credință veche care s-a instalat în conștiința multora. Deși s-a dovedit că este falsă, multor persoane le este greu să renunțe să creadă în acest raționament greșit. 

 

Influențați de sfaturile neavizate, ce vin mai ales de la persoane mai în vârstă, părinții evită să așeze bebelușii pe spate în timpul somnului, deoarece le este teamă că aceștia vor vomita și se vor îneca. Mai multe studii și chiar proba timpului, au dovedit însă că cei mici sunt capabili să își schimbe poziția capului atunci când regurcitează. 

 

4.3 Mitul 3: Există o legătură între sindromul morții subite la sugari și vaccinuri

Experții susțin că nu există nicio legătură între SMSS și vaccin. Acest mit a luat naștere, cel mai probabil, din observația că cei mai mulți copii care suferă o moarte subită, o fac la un interval de timp după ce primesc vaccinul DTP. Această logică este greșită însă. Medicii susțin că la fel de ușor ai putea trage concluzia că înghițirea unei felii de pâine a cauzat un accident de mașină, din moment ce majoritatea șoferilor ar fi consumat pâine în ultimele 24 de ore. 

 

Cu alte cuvinte, doar pentru că riscul decesului subit înainte de 6 luni este mai crescut, iar această perioadă este aceeași în care primesc vaccinul DTP, nu înseamnă că există o relație de cauză-efect între aceste elemente.

 

4.4 Mitul 4: Monitorizarea inteligentă protejează copii de sindromul morții subite

Pentru a evita să doarmă în aceeași cameră cu cel mic, mulți părinți apelează la sisteme moderne de monitorizare a semnelor vitale ale copilului. Experții avertizează însă, că aceste aparate nu sunt exacte și nici eficiente în acest scop. De multe ori, alarmele pe care dispozitivele le lansează sunt false sau nu funcționează corect. De fapt, nici chiar producătorii acestor forme de monitorizare nu pretind că produsele ar fi eficiente în prevenția SMSS. 

 

Cel mai bine este ca, măcar pentru primele 6 luni de viață, părinții să împartă aceeași cameră cu bebelușul, fără însă a dormi în același pat. În acest mod, ei sunt mai atenți la respirația celui mic și acționează mai prompt. 

 

4.5 Mitul 5: Este important să întorci de fiecare dată copilul pe spate

Perioada în care riscul apariției decesului subit la bebeluși este cea mai mare, se încadrează între 2 și 4 luni. Acesta scade semnificativ după ce sugarul depășește pragul de 6 luni. Aceasta este și perioada în care devine mai stăpân pe propriile mișcări și va avea tendința de a se rostogoli. Drept urmare, chiar dacă părintele se străduiește să își pună copilul pe spate în timpul somnului, el nu va mai păstra această poziție. 

 

Totuși, în această fază în dezvoltarea lor, creierul funcționează destul de bine pentru a le putea transmite bebelușilor semnale de alarmă în caz de pericol. Deci nu mai există motive de îngrijorare atât de mari. În plus, copiii vor fi dezvoltat deja instinctul de a ieși dintr-o situație care le limitează respirația. 

 

5. Sindromul morții subite la bebeluși: 4  măsuri de prevenție de care toți părinții trebuie să știe

Chiar dacă SMSS nu poate fi prevăzut și nici nu există tratament pentru așa ceva, ce pot părinții să facă este să aibă grijă maximă de copiii lor. Iată ce îi sfătuiesc medicii: 

 

5.1 Așează copilul pe spate în timpul somnului pentru a preveni SMSS

Va trebui să ai grijă la acest aspect în primele luni de viață. Motivul este unul simplu. Atunci când doarme pe o parte sau pe burtă, sunt mai multe șanse ca micuțul să aibă blocate căile respiratorii. Dacă doarme pe spate, acest risc este redus. 

 

5.2 Pentru a reduce riscul unei morți subite nu fuma în preajma copilului

Existe de trei ori mai multe cazuri de decese cauzate de SMSS la copiii mamelor care au fumat în timpul sarcinii, decât la bebelușii care aparțin mamelor nefumătoare. De asemenea, dacă tu sau altcineva consumă tutun în jurul nou-născutului, siguranța acestuia poate fi pusă în pericol. 

 

5.3 Locul unde doarme bebelușul trebuie să fie tare, fără jucării

Așază copilul să doarmă pe o saltea de duritate medie, nicidecum moale. Nu pune pături pufoase sub copil, nici perne sau pilote. Un cearceaf este mai mult decât suficient. De asemenea, în pătuțul lui nu trebuie să existe jucării de pluș.

 

5.4 Alăptatul la sân poate reduce riscul de apariție al sindromului morții subite la sugari

Din acest motiv este recomandat să îți hrănești copilul la sân, cât mai mult timp posibil. Se pare că riscurile se reduc cu 50% în cazul acestor bebeluși, deși experții nu cunosc motivul. Este imperios să eviți băuturile alcoolice în această perioadă. 

 

Conexiunea piele pe piele este un alt stimulent despre care cercetătorii susțin că ajută în acest sens. 

 

Grija iubitoare pentru copilul tău te va ajuta să iei decizii bune pentru a-l proteja de orice pericol. Chiar dacă un astfel de eveniment tragic, i se poate întâmpla oricui, nu este cazul să intri în panică. De fapt, dacă vei avea un spirit calm și vei reduce nivelul de stres, bebelușul se va simți chiar mai în siguranță, iar riscurile vor scădea. 

 

Sursa foto: shutterstock.com, unsplash.com

Articole recente: