Spanac pentru bebe: Află când e bine să introduci spanacul în alimentația copilului tău, ce beneficii are și cum trebuie să îl pregătești!

Diversificarea este un subiect care  dă fiori multor mămici, mai ales celor aflate la primul copil. Asta, pentru că există anumite frici legate de introducerea alimentelor, dar și multe întrebări, precum: ce fac dacă se îneacă? La câte luni ar fi mai bine să încep să îi dau mâncare? Când introduc alimentele și de unde iau rețete pentru bebeluși?! La fel ca orice alt lucru, începutul este mai greu, apoi totul ajunge să fie o distracție care se transformă, de obicei,  într-o baie bună și o curățenie generală a bucătăriei. 

 

 

1. Când e bine să introduci spanacul în alimentația bebelușului tău?

Majoritatea pediatrilor recomandă începerea diversificării la șase luni, atunci când bebelușul poate sta singur în șezut. Medicii spun că înainte de această vârstă sistemul digestiv al copilului nu este pregătit pentru mâncarea solidă. Există cazuri speciale, când doctorii indică introducerea unei mese solide de la patru luni, dar se întâmplă destul de rar, iar părerile specialiștilor pe acest subiect sunt contradictorii. În cazul unui copil fără probleme de sănătate și cu o dezvoltare normală, vârsta de  șase luni reprezintă perioada ideală de începere a diversificării, spun cei mai mulți pediatri. 

Pentru ca stomacul celui mic să se obișnuiască cu mâncarea solidă, trebuie să începi cu introducerea treptată a legumelor sau a fructelor, sub formă de piure - afirmă pediatrii. Este important ca cel mic să stea într-un scaun de masă și să aibă căni, tacâmuri și farfurii speciale, din silicon, pentru a nu se lovi. Până de curând, mulți specialiști spuneau că  bebelușii pot încerca spanacul doar în jurul vârstei de opt - zece luni, nicidecum mai repede. Asta, pentru că această plantă poate împiedica absorbția calciului, dar și a altor nutrienți, din cauza conținutului mare de nitriți și oxalați. Noile recomandări ale Organizației Mondiale a Sănătății spun că poți introduce spanacul în alimentația bebelușului de la vârsta de șase luni, dar cu un regim alimentar echilibrat (nu trebuie consumat zilnic).Cu toate că pare a fi un aliment cu două tăișuri, nu trebuie să te gândești nicio secundă să-l tai de pe listă. Din contră, ar fi bine să găsești diferite rețete pentru ca cel mic să fie tentat să guste ce îi pregătești și să mănânce periodic această legumă.

 

 

Atunci când decizi să îi dai bebelușului tău spanac, ține cont de principalele reguli ale diversificării:

  • introdu un singur aliment pe zi;
  • nu adăuga zahăr, sare sau alte condimente;
  • nu obliga copilul să guste, ci stârnește-i curiozitatea;
  • dacă azi nu acceptă un aliment, nu renunța, mai încearcă în altă zi;
  • ai grijă la combinarea alimentelor.

 

În cazul în care bebelușul tău nu este “cucerit” de spanac de la prima lingură, nu fi dezamăgită. Gusturile celor mici se schimbă foarte des, iar ce astăzi nu-i place s-ar putea să îi fie pe plac peste câteva zile! Dacă nu vrea să-l accepte pasat cu furculița, poți utiliza un blender pentru a face un piure fin. Odată cu începerea diversificării asigură-te că atunci când ieși cu cel mic la plimbare iei mereu cu tine o gustare sănătoasă (felii de măr, portocală, chec făcut în casă, brioșe cu spanac, biscuiți etc.) într-un recipient special pentru a nu se răsturna în geantă. 

 

2. Care sunt beneficiile spanacului pentru bebeluși

Spanacul este una dintre legumele pe care bebelușii le acceptă destul de ușor, dar, în combinație cu alte alimente, precum cartoful dulce, morcovul, brânza etc. Această plantă nu ar trebui să lipsească din meniul niciunui copil deoarece beneficiile pe care le oferă sunt numeroase:

  • Este un laxativ natural, lucru important în perioada diversificării, când mulți dintre bebeluși se confruntă cu episoade dese de constipație. Deoarece este bogat în fibre, spanacul ajută la menținerea unui sistem digestiv sănătos;
  • Conține fier, ceea ce ajută la  prevenirea anemiei;
  • Spanacul este bogat în calciu și magneziu, minerale estențiale în dezvoltarea oaselor, mai ales la copiii aflați în creștere;
  • Este bogat în potasiu și ajută la dezvoltarea creierului. Studiile arată că, dacă este consumat periodic, spanacul îmbunătățește legăturile neuronale;
  • Spanacul conține vitamine (A, B6, B9, C , E , K), care ajută la o creștere sănătoasă a copiilor. Vitamina C, de exemplu, întărește sistemul imunitar, iar vitamina A este benefică pentru acuitatea vizuală.

 

Dacă bebelușul tău nu este un mare iubitor de spanac, poți încerca diverse rețete pentru a găsi ceva care să-i fie pe plac din punct de vedere al gustului. Astfel, va putea să aibă parte de toate beneficiile pe care acest aliment le oferă.

 

3. Cum se prepară corect spanacul pentru copii

Spanacul poate fi consumat în diferite forme, de la supe și piureuri până la brioșe sau rulade. Pentru a-și păstra nutrienții este foarte important modul de preparare. Atât nutriționiștii, cât și pediatrii recomandă opărirea spanacului, și nu fierberea sa. Specialiștii spun că cel mai potrivit este să pui apa într-o oală, iar când aceasta  clocotește să cufunzi spanacul pentru 1-2 minute. E important să nu-l acoperi cu capac, deoarece prin aburi se mai elimină din acidul oxalic. După ce-l scoți din apă trebuie lăsat să se scurgă. O altă variantă sănătoasă și recomandată este gătirea la aburi a spanacului timp de aproximativ 5 minute.

 

 

Pentru a realiza rețete gustoase, este important să alegi o plantă proaspătă, cu frunze tinere, verzi și cu codițe mici. Poți apela și la varianta de baby spanac, ale cărui frunze sunt culese înainte de a ajunge la maturitate, tocmai pentru a fi mai fragede. Asigură-te că îl speli bine înainte de a-l pregăti. De obicei, spanacul se clătește în mai multe ape. 

Dacă bebelușul tău nu pare atras de acest aliment, încearcă mai multe rețete, până găsești ceva pe placul său. Dacă iubește gustul acestei legume, înseamnă că ești un părinte norocos, mai ales că există numeroase feluri de a pregăti acest aliment pentru cei mici.

 

sursa foto: shutterstock.com

 

 

Articole recente: