Sporturi pentru copii - cum să crești interesul prichindelului tău pentru mișcare

Sportul este esențial pentru o viață sănătoasă, atât pentru adulți, cât și pentru copii. Practicarea regulată a unei activități fizice de la vârste fragede contribuie la formarea disciplinei micuțului, la îmbunătățirea stimei de sine și la dezvoltarea armonioasă a sistemului osos și a musculaturii. 

Variantele dintre care copiii își pot alege sportul favorit sunt nenumărate, fiecare având beneficii diferite, așa cum vei vedea în continuarea articolului. De asemenea, vei descoperi câteva metode prin care îl poți determina pe prichindel să fie interesat de mișcare, fie că e vorba de o activitate individuală, fie de una de echipă.

1. Importanța sportului pentru copii

Mișcarea va ajuta copilul să se dezvolte nu doar pe plan fizic, ci și mental. Practicând un sport, micuțul își descoperă propriile puteri și capătă încredere în el însuși. De asemenea, în cazul activităților de echipă, acesta învață să interacționeze cu ceilalți colegi și să lucreze împreună cu aceștia. Alte aspecte pozitive sunt:

  • formarea de prietenii care nu ar fi fost posibile altfel
  • dezvoltarea valorilor morale prin fair-play
  • dezvoltarea toleranței
  • obișnuirea cu victoriile și eșecurile
  • învățarea respectării regulilor și a altor oameni
  • îmbunătățirea reflexelor, a greutății corporale, a funcționării sistemului cardiovascular și a puterii musculare

2. Cum să crești interesul copilului pentru sport

Copiii trebuie să fie obișnuiți de la o vârstă fragedă cu activitățile sportive. Astfel, vor putea să aprecieze, pe măsură ce cresc, starea de bine și încrederea în sine pe care le dobândesc făcând mișcare. 

Copilul tinde să urmeze exemplul părinților, de aceea este necesar ca aceștia să se implice activ. Văzând că un adult face sport, cel mic va asocia această activitate cu normalitatea și o va putea percepe ca pe ceva plăcut.

Câteva exemple de implicare din partea adulților sunt:

  • plimbările cu bicicleta împreună
  • jocurile cu mingea
  • mersul împreună la sală
  • practicarea sporturilor de iarnă alături de copii - ski, snowboard, iar la vârste mai mici, săniușul.

De-a lungul timpului, este posibil să observi că interesul pentru anumite sporturi pe care copilul le preferă scade. Acesta nu trebuie să se simtă forțat să facă o anumită activitate, ci va fi necesar să aibă posibilitatea alegerii.

Unii copii nu vor arăta atât de ușor interes pentru sport, mai ales în cazul celor în echipă. Înainte de vârsta de șase ani, aceștia nu au abilitățile fizice și posibilitatea de a fi atenți și de a urma reguli stricte, motiv pentru care le va fi dificil să practice astfel de activități. Până la dobândirea acestor competențe, părinții pot să se joace cu cei mici acasă.

Chiar și la vârste mai mari, unii copii nu sunt sportivi din fire, de aceea părinții trebuie să aibă așteptări realiste și să îi încurajeze să aleagă singuri o activitate pe care se simt bine să o practice. O variantă optimă sunt sporturile individuale. Poate fi stimulat și mersul pe role și skateboard-uri pentru copii.

3. Cele mai bune sporturi pentru copii și beneficiile lor

Există o mulțime de tipuri de activități, individuale sau de echipă, prin care copilul va dobândi abilitățile fizice și sociale de care va avea nevoie mai târziu, când va fi pe cont propriu. 

Mai jos vei regăsi un top cu câteva dintre sporturile pentru copii care aduc cele mai multe beneficii:

  • Ciclismul

Ciclismul, practicat la un club sportiv sau doar alături de părinți, poate avea multe avantaje pentru cel mic. În primul rând, acesta învață elemente de circulație rutieră și își crește anduranța fizică, pe lângă alte beneficii pentru organism. De asemenea, disciplina și răbdarea sunt aspecte cheie ale folosirii bicicletelor pentru copii.

  • Înotul

Copiii învață ușor să înoate, iar această abilitate nu va fi uitată de-a lungul vieții. Beneficiile fizice sunt dezvoltarea plămânilor prin ținerea respirației sub apă, precum și cea mușchilor, prin diferitele mișcări care trebuie deprinse.

  • Gimnastica

Această activitate va aduce avantaje, în primul rând, în ceea ce privește echilibrul și flexibilitatea corpului. Din punctul de vedere al dezvoltării abilităților sociale, copilul este încurajat să fie puternic și fără frică, ceea ce va ajuta enorm încrederea în sine.

  • Fotbalul

Copiii pot începe să practice acest sport de la vârsta de patru ani, fiind recomandat mai ales în cazul celor timizi, pentru că încurajează interacțiunea socială. Avantajele sunt învățarea colaborării în echipă și menținerea disciplinei prin urmarea regulilor. La nivel fizic, dintre beneficii se remarcă dezvoltarea musculaturii, a flexibilității, a coordonării și menținerea unei greutăți optime.

  • Baschetul

Baschetul este un alt sport care îl învață pe copil să acționeze în echipă. De asemenea, acesta va putea să își controleze mai bine mișcările corpului, să îmbunătățească luarea rapidă de decizii și rapiditatea reflexelor, precum și să dezvolte coordonarea între ochi și picior, prin driblare.

În cazul prichindeilor mai mici, se pot instala coșuri de baschet pentru copii în curte, pentru ca cei mici să se joace împreună cu părinții. 

Încă de la o vârstă fragedă, copiii pot să descopere cât de amuzant și de benefic este să practice un sport. Părinții se pot asigura de acest lucru încurajând prin exemplul propriu această latură a dezvoltării fizice și mentale a celui mic. Există o mulțime de variante din care se poate alege pentru a face din mișcare o plăcere.

Sursa foto: storyblocks.com

Articole recente: