Sterilizarea biberonului: GHID practic cu ce trebuie să știi + SFATURI

 

În primii ani de viață ai bebelușului tău, este foarte important să acorzi atenție mare igienei, cel mic fiind vulnerabil la tot ceea ce ține de bolile, virușii sau bacteriile ce îi pot afecta buna funcționare a organismului. Pentru evitarea apariției diferitelor afecțiuni cauzate de lipsa sterilizării suzetelor, biberoanelor sau a oricăror obiecte cu care cel mic are contact și pe care le poate introduce în guriță, este nevoie să acorzi o atenție sporită, deoarece imunitatea lui nu este încă formată, iar șansele ca acesta să se îmbolnăvească sau să îi apară diverse iritații, pete sau reacții alergice sunt foarte mari. 

 

 

 

1. Motivul pentru care trebuie sterilizat biberonul bebelușului

Expunerea la diverșii agenți patogeni în primul an de viață a bebelușului poate cauza diverse reacții negative nedorite, așadar, acestea trebuie prevenite. Cel mai sigur mod de a face acest lucru este, desigur, sterilizarea biberonului, care poate fi realizată prin diferite metode rapide și sigure. 

 

Singurul mod, de altfel, prin care te poți asigura că bacteriile, virusurile și paraziții stau departe de tetinelele suzetelor sau de cele ale biberoanelor și, mai ales, de tacâmurile, bolurile și cănuțele bebelușului este acest procedeu de igienizare.

 

2. Cum se face corect sterilizarea biberoanelor bebelușului? Metodele prin fierbe, aburi și soluții

Obiectele din care mănâncă sau bea bebelușul trebuie sterilizate constant, mai ales în primele șase luni de viață. Totuși, înainte de a începe procedura, trebuie să cureți foarte atent și cu grijă toate obiectele pe care urmează să le igienizezi. Această curățare trebuie realizată cu detergent de vase special și cu o perie sau burete moale, pentru a te asigura că toate resturile rămase în interiorul lor, au fost îndepărtate. 

Chiar dacă utilizezi obiecte noi care să te ajute la hidratarea sau hrănirea bebelușului este foarte important să le cureți cu atenție și pe acestea și să le sterilizezi, la fel ca pe cele pe care deja le folosești. 

 

Există trei metode prin care poți steriliza obiectele bebelușului, indiferent de materialul din care acestea sunt confecționate:

  • Sterilizare prin fierbere - Pentru aceasta, ai nevoie de o oală mare în care să pui apă la fiert. În momentul în care apa începe să fiarbă, toate obiectele bebelușului trebuie luate și introduse înăuntru și lăsate în continuare pe foc, timp de 10 minute. Nu uita să acoperi vasul cu un capac și să te asiguri că obiectele puse în ea nu au prins aer. După cele 10 minute în care oala a stat pe foc în continuare, ia obiectele cu ajutorul unei palete și pune-le pe un prosop dezinfectat în prealabil. 

 

  • Sterilizarea cu soluții chimice - Pentru acest tip de sterilizare, se folosește, de cele mai multe ori, apă rece. Ai nevoie de o soluție chimică special destinată igienizării obiectelor bebelușului, pe care o poți găsi în comerț sub formă lichidă sau cea a capsulelor. Instrucțiunile prezente pe ambalaj te vor ajuta să decizi de câtă apă rece este nevoie și, mai ales, timpul în care acestea trebuie lăsate la curățat. 

 

  • Sterilizarea cu aburi - Fiind una dintre noile metode de sterilizare modernă, acest tip este rapid și la fel de sigur. Pentru aceasta, ai nevoie de aparate specifice, precum un  sterilizator, poate chiar unul pentru cuptorul cu microunde sau electric. Pe cel din urmă trebuie să îl conectezi la priză și să adaugi în el o anumită cantitate de apă. Aparatul de igienizare pentru micul electrocasnic, la fel, este un recipient în care trebuie să adaugi apă și pe care trebuie să o încălzești. Timpul de așteptare poate varia în funcție de modelul pe care îl alegi. 

 

3. Aspecte de care să ții cont când sterilizezi biberonul bebelușului + SFATURI

Printre aspectele de care trebuie să ții cont, se află și următoarele:

  • Înainte de a steriliza obiectele bebelușului, asigură-te că le-ai curățat cu mare grijă și atenție, pentru a-ți confirma faptul că nu au rămas impurități în interiorul lor;
  • Achiziționează o perie pe care să o folosești doar pentru obiectele bebelușului; 
  • Obiectele pe care le folosești pentru lapte, fie el natural, fie praf, trebuie curățate imediat după ce bebelușul a terminat de mâncat, pentru a te asigura ca resturile nu se vor usca; 
  • Pentru a te asigura că vei curăța corect tetinelele, le poți întoarce pe dos;
  • Dacă biberonul, suzeta sau tetinelele sunt zgâriate sau au urme de uzură, trebuie să le înlocuiești cu altele noi, deoarece, în interiorul zgârieturilor, se pot forma diferite bacterii. 

Așadar, acum că ai aflat mai multe despre sterilizarea biberoanelor, indiferent dacă sunt din sticlă sau din plastic, asigură-te că vei acorda mare atenție acestui proces, mai ales în primele șase luni de viață ale bebelușului. 

 

Sursa foto: Shutterstock.com 

Articole recente: