Stima de sine la copii - ce greșeli trebuie să evite părinții și ce pot face pentru a o dezvolta?Încrederea de sine la un copil este unul dintre cei mai importanți factori care îi vor influența viața, atât cea de adolescent, cât și cea de adult. De cele mai multe ori, acest sentiment se dezvoltă încă din primii ani de viață și are o legătură foarte mare cu felul în care părinții îi tratează pe cei mici.

1. Jocuri și exerciții pentru creșterea stimei de sine la copii 

Creșterea încrederii în sine la copii nu este niciodată târzie, iar dacă observi că micuțul tău începe să se închidă față de tine sau să devină extrem de introvertit, există câteva lucruri pe care le poți face. Este foarte important să știi că atât educația, cât și dezvoltarea personală încep printr-un simplu joc. De asemenea, este esențial ca părinții să facă diferența dintre „joc” și „joacă”. Primul termen se referă la învățarea unor lucruri, deprinderea abilităților pozitive și crearea unei personalități puternice a copilului, pe când cel de-al doilea reprezintă pură relaxare și distracție. 
Un prim pas pe care îl poți face este să îl lași să se joace. De ce? Pentru că va înțelege ce înseamnă să ții cont de reguli, de un grup, de ceilalți copii, cum se simt și gândesc cei din jur și, cel mai important, își va dezvolta o părere despre tot ce se întâmplă. Jocurile pentru experimentat sunt foarte bune pentru cei mici, deoarece, îi ajută să își alimenteze curiozitatea de nou și să gândească logic. Tot la acest capitol, formarea încrederii de sine la copii constă în realizarea defectelor și calităților pe care le au.


Spre exemplu, poți apela la cărți de colorat, pe care cel mic să le coloreze cu ajutorul nuanțelor calde și reci. Cele calde reprezintă calitățile, iar cele reci defectele. Dacă nu înțelege acest principiu, puteți discuta împreună despre lucrurile care l-au ajutat până acum, precum curajul sau curiozitatea și cele care nu i-au fost de folos, precum frica. La părțile mai puțin pozitive, vorbiți despre ce ar putea face ca să le depășească și să le îmbunătățească.
2. Stima de sine scazuta la copii - ce pot face părinții?

Chiar dacă un adult știe mai multe și are o experiență de viață mult mai vastă decât cea a copilului, este important ca nicio alegere a celui mic să nu fie criticată sau, mai rău, copilul să fie comparat cu alții. Astfel de lucruri nu se observă imediat, însă așteptările mult prea mari și criticile pot avea un impact negativ asupra încrederii în sine. De aceea, pentru a nu ajunge în acest impas, îți poți încuraja copilul să descopere lucruri noi, să găsească rezolvări la probleme dându-i variante și să își exprime curiozitățile, dându-i voie să greșească. Lucrurile de zi cu zi îi cresc încrederea în sine unui copil. 

De exemplu, dacă este la vârsta la care învață să citească, îi poți dărui cărți cu povești, pe care să le parcurgeți împreună. Nu uita că această deprindere este diferită de la copil la copil, iar dacă întâmpină greutăți, este important să îl corectezi într-un mod care să nu sune a critică. 

De asemenea, puzzle-urile pentru copii sunt potrivite la orice vârstă și ideale pentru dezvoltarea funcțiilor motrice, a atenției și empatiei, abilității de relaționare, cooperare și a logicii. Este foarte important să nu îi pui la îndoială inteligența și capacitatea de a rezolva un puzzle, chiar dacă nu se descurcă din prima - încurajează-l!

Un alt lucru important de care părinții trebuie să țină cont, constă în sărbătorirea oricărui succes. Orice reușită, oricât de mică, poate fi recompensată cu o ieșire în oraș, cu o nouă jucărie sau orice știi că îi face plăcere. Cel mic are întotdeauna nevoie de confirmări că face un lucru bun. Totuși, atunci când consideri că nu a făcut, îi poți spune că se poate și mai bine, fără să pui accentul pe eșec. Nu în ultimul rând, susține-i pasiunile și oferă-i libertatea de a alege!Așadar, stimularea încrederii în sine la copii începe încă din primii ani de viață și se poate dezvolta doar cu ajutorul părinților. Ia în considerare sfaturile de mai sus și oferă-i celui mic toată iubirea și încurajarea de care are nevoie!

Sursa foto: Shutterstock.com, Unsplash.com

Articole recente: