STIMA DE SINE LA COPII - Factori decisivi care influențează acest aspect al vieții celor mici

Copiii nu conștientizează adesea foarte multe lucruri, însă acest lucru nu înseamnă că nu există fapte care să-i influențeze, într-un mod sau altul, în diferite aspecte și laturi ale vieții. Chiar dacă influențarea se poate întâmpla la nivel subconștient, aceasta se manifestă și joacă un rol foarte important în dezvoltarea și maturizarea celui mic.

Așadar, află de la Babyneeds.ro mai multe informații prețioase despre stima de sine la copii. 

1. Stima de sine la copii - Tipuri de comportamente care contribuie la scăderea acesteia

Să fii părinte este destul de dificil, mai ales știind că te poți confrunta în mod regulat cu situații noi, pe care nu știi cum să le manageriez. De aceea, de foarte multe ori părinții acționează după instinct, nu în mod rațional, iar unele decizii, vorbe sau pedepse pot influența stima de sine la copiii preșcolari și nu numai. 

De aceea, este ideal ca în momentul în care dorești să-i spui ceva copilului, să te gândești de două ori înainte, pentru a nu afecta personalitatea și încredere celui mic. Copiii sunt foarte receptivi și sensibili, fapt pentru care orice lucru care pentru tine poate părea neimportant riscă să modifice în mod negativ personalitatea micuțului. 

Printre cele mai importante lucruri care conduc la o stimă de sine scăzută la copii se numără:

  • Jignirile

Copiii greșesc foarte mult, din curiozitate sau din lipsă de cunoștințe. Cu toate acestea, în momentul în care cel mic face o prostie, nu trebuie să-l jignești, ci este necesar să-l  ajuți să învețe ceva bun din greșeala sa. Dacă jignești, nu faci nimic altceva decât să-i scazi încrederea în propria persoană. Jignirile repetate și un comportament negativ asupra copilui pot conduce la formarea unui adult incompetent, timid, retras și antisocial. Acest lucru nu este de dorit, așa că este mai bine să-i explici în detaliu problema, cauzele și soluțiile corecte ale acesteia.

  • Violența

Foarte mulți părinți ajung să-și bată copiii, în momentul în care aceștia sunt obraznici. Acest lucru este unul foarte dăunător, deoarece îl poate face pe micuț să înțeleagă că violența este ceva normal, pe care trebuie să-l aplice la rândul lui în momentul în care este supărat. Copiii preiau foarte mult din gesturile și personalitățile părinților, așa că nu este bine să îl pedepsești în acest fel. Cel mai bine este să remediezi o problemă cu vorba bună și cu foarte multe argumente. 

  • Pedepsele dure

Dacă copilul nu și-a făcut tema, acest lucru nu înseamnă că nu mai trebuie să-i dai voie să se vadă cu prietenii preț de câteva săptămâni. Este suficient să-i explici de ce exercițiile de acasă sunt foarte importante și să-l faci să acorde măcar 2 ore pe zi temelor. Niciodată nu trebuie să aplici pedepse mult prea drastice și, mai ales, să nu-l mai lași să se întâlnească cu amicii din cartier, deoarece acest lucru poate conduce la un comportament antisocial. 

  • Comparațiile

Mulți părinți își compară copiii cu colegii de școală sau cu micuții prietenilor de familie. Acest lucru este total greșit, fiindcă cel mic poate ajunge să înțeleagă că nu este suficient de bun pentru un anumit lucru, că nu are competențele necesare și că alții sunt mult mai pregătiți și mai apți decât el. În acest fel, copilul poate ajunge nepăsător, nemotivat și fără ambiție. 

2. Stima de sine la copii - Exerciții prin care aceasta poate crește

Dacă îți dorești ca micuțul tău să ajungă un adult responsabil, capabil și sigur pe el, atunci trebuie să faci cu acesta câteva exerciții de creștere a stimei de sine la copii, care să-l ajute în viitor. 

Printre cele mai bune metode de creștere a încrederii în copii se numără:

  • Laudele

Dacă lauzi copilul de fiecare dată când face ceva bun, indiferent dacă este un lucru infim, acesta prinde încredere în propria persoană. Este recomandat ca cel mic să fie lăudat pe toate planurile și să nu treacă o zi fără un astfel de cuvânt. Îl va ajuta să devină un adult ambițios, care să-și dorească să-și depășească limitele, pentru a primi complimentele și mulțumirile celor din jur. 

  • Învingerea fricilor

Dacă copilul tău reușește să-și învingă anumite frici, atunci acesta va înțelege că este capabil să doboare orice temere a sa. Poate fi vorba despre frica de întuneric pe care foarte mulți micuți o au. Dacă găsești varianta optimă de a-l face să petreacă timp în întuneric, fără a plânge și a veni la tine, atunci poți spune că ai mai pus o cărămidă la stima sa de sine. 

  • Atribuirea unor responsabilități

În momentul în care cel mic conștientizează că este util și că te ajută într-un fel sau altul, atunci acesta beneficiază de o creștere a stimei în propria persoană. Poți să-l rogi să te ajute să ude florile sau să scoată cățelul afară, la joacă. 

În cel din urmă, nu este foarte greu să dezvolți un copil ambițios, încrezător și sigur pe el. Trebuie doar să ai o atitudine pozitivă, să nu-l critici și să-l ajuți să-și depășească temerile, oricare ar fi acestea. 

Sursa foto: Pixabay.com

Articole recente: