Stocare lapte matern: Indrumari privind depozitarea si temperatura ideala la care trebuie pastrat

Sursa foto: pixabay.com

 

Laptele matern este cel mai bun aliment pe care il poti da copilului tau. Contine vitamine, minerale, antioxidanti si grasimi care il ajuta pe cel mic la formarea sistemului imunitar. Beneficiile alaptarii nu se opresc aici, fiind deopotriva sanatos si pentru mama. Asadar, cum pastrezi si folosesti laptele matern bun, fara sa-si piarda din proprietati ori sa se altereze?

Daca vrei sa dormi sau sa iti lasi partenerul sa hraneasca copilul, poti recurge la stocarea laptelui matern muls si sa-l pastrezi in recipiente speciale, mai ales pentru mesele de peste noapte ale bebelusului. Nu doar igiena si aparatura de sterilizare sunt importante, ci conteaza foarte mult cum pastrezi, in mod corect, laptele. 

 

 

 

1. Stocarea laptelui matern - Cele mai bune modalitati de depozitare

Familia este cel mai important dar pentru un om, iar odata cu aparitia copiilor menirea este completa. Insa, sunt momente cand ai vrea sa te desprinzi, pentru cateva ore, de cei dragi, pentru a fi tu cu tine si gandurile tale, mai ales intr-o perioada dificila cum este cresterea unui nou-nascut. Cu siguranta, daca vei deveni mama sau esti deja proaspata mamica, te intrebi cat se pastreaza laptele matern in conditii sigure. 

Este necesar sa stii ca modul in care pastrezi laptele matern depinde de cand il vei utiliza. Daca ai nevoie de el in ziua respectiva, cateva zile, atunci il poti refrigera. Congelarea este recomandata pentru situatii urgente care pot aparea, in plus acest procedeu pierde o parte din nutrientii laptelui, insa tot ramane varianta sanatoasa pentru copilul tau spre deosebire de formulele de lapte praf din comert. 

Daca ti-ai propus sa iti dedici macar 1 ora din programul cu cel mic acasa, afla ca poti pastra laptele proaspat in mai multe moduri.

  • Stocarea laptelui matern se poate face la temperatura camerei, un timp maxim de pana la 6 h. Pune un termometru in camera, acesta nu trebuie sa inregistreze mai mult de 25 de grade Celsius.
  • Intr-o cutie frigorifica, cu pungi de gheata, pana la maximum 24 de h.
  • La frigider, la o temperatura optima de 4 grade Celsius, poate si un pic mai rece. Astfel, pastrarea laptelui matern se poate face timp de 5 zile. El trebuie ferit de alimente care pot contamina laptele, precum ouale, carnea sau alte alimente neprocesate. 
  • La congelator, intr-un compartiment separat, pana la 2 saptamani. 
  • La minus 18 grade C sau mai mic, timp de pana la sase luni.

Aceste metode sunt ideale daca iti doresti sa lipsesti pentru cateva ore de acasa, daca vrei sa te intorci la serviciu sau daca plecati in vacanta, iar conditiile de drum nu iti permit sa il alaptezi pe cel mic.

 

2. Conditii esentiale pentru pastrarea laptelui matern proaspat si sigur pentru consumul celui mic - La ce trebuie sa fii atenta?

Indiferent de metoda aleasa pentru stocarea laptelui matern trebuie sa stii ca sunt cateva conditii esentiale care te vor ajuta si care iti vor usura sarcina. 

  • Foloseste recipiente sterilizate. Alege sticle de plastic sau pungi din plastic pentru stocarea laptelui.
  • Eticheteaza si dateaza recipientele in care ai pus laptele. 
  • Spala pompa de san cu apa calda si sapun intotdeauna inainte de sterilizare.
  • Spala-te pe maini inainte de a manipula laptele, asta va face ca bacteriile sa nu se dezvolte in laptele depozitat. 
  • Cand pastrezi laptele in frigider, ai grija ca in partea de sus a pungilor sa lasi un spatiu gol, deoarece laptele se va extinde. In mod ideal, cel matern ar trebui decongelat in frigider si pastrat acolo timp de 12 h, ca orice alt aliment care a fost supus acestui proces de racire.
  • Nu dezgheta si nu incalzi lapte matern in cuptorul cu microunde, vei distruge toate vitaminele si mineralele. Daca ai urgent nevoie de o punga de lapte, decongeleaz-o in apa calda. 

Daca vorbim despre laptele matern pastrat mai mult timp, este posibil sa observi o separare a lichidului. Nu te panica, e un lucru normal, iar odata ce e agitat se va amesteca perfect.

 

3. Efectele temperaturii asupra pastrarii laptelui matern - Exista risc de crestere microbiana?

Cat se pastreaza laptele matern fara risc de crestere microbiana? Potrivit unui studiu al Bibliotecii Nationale a Institutului National de Sanatate din SUA, nu se inregistreaza cresteri de organisme in laptele matern timp de cel mult 72 de ore. Temperaturile la care s-au facut testele au fost cuprinse intre 0 si 4 grade Celsius, 4 si 10 grade Celsius  (temperatura din frigider), 15 si 27 de grade Celsius (temperatura camerei) si respectiv 30 pana la 38 de garde Celsius (temperatura mare). O crestere a microorganismelor a fost detectata dupa aceste durate de stocare, inregistrandu-se un nivel mediu de colonii (<200). 

Cercetatorii concluzioneaza ca durata optima de pastrare a laptelui matern la temperatura frigiderului nu trebuie sa depaseasca 24 ore.

Daca este tinut in camera, la temperaturi de 4 pana la 10 grade, poate fi tinut cel mult 8 ore si 4 ore la temperaturi ridicate. 

 

Acesta este un ghid pe care il poti consulta la nevoie, insa nu uita, daca ai nelamuriri cu privire la consistenta laptelui, alimentelor permise atunci cand alaptezi si alte nelamuriri care necesita un raspuns personalizat, cel mai bun sfat il poate da medicul specialist. 

 

Articole recente: