Suzeta la bebelusi: cand o folosim si cand renuntam la ea?

Orice parinte are aceasta intrebare, atunci cand un bebelus apare in  familie si mai ales cand primele semne de colici incep sa prinda contur. Suzeta este un subiect mult disputat in randul parintilor, fiind cu adevarat un subiect fierbinte, la fel ca si alaptarea, vaccinurile sau tipul nasterii (natural sau cezariana). Astfel, si in ceea ce priveste suzeta exista o disputa pe terenul de joaca al parentingului modern. In vreme ce unii medici recomanda utilizarea suzetei pentru calmarea bebelusului, pentru altii aceasta reprezinta un produs fara utilitate practica sau chiar unul care poate face mai mult rau decat bine. Situatia insa are un echilibru, deoarece exista situatii in care suzeta bebe poate fi folosita, respectandu-se totusi si recomandarile medicale.

1. Trei motive pentru care suzeta este uneori ”marul discordiei”

Unele persoane sustin ca suzeta nu este recomandata, nu este buna si nu aduce niciun beneficiu. Bun, dar care sunt motivele pentru care suzeta la bebe nu este recomandata? Ce probleme poate cauza ea? Iata explicatiile care se vehiculeaza:

Suzeta interfereaza cu alaptarea - in sensul ca exista o legatura directa intre cele doua. Astfel, se considera ca un bebelus alaptat, care primeste suzeta, este privat de laptele matern si de placerea de a sta la san, in acele momente. In plus, in perioada in care bebelusul primeste suzeta, fara a primi sanul, organismul matern reactioneaza prin scaderea cantitatii de lapte. Principiul este simplu, similar daca vreti, mediului antreprenorial. Daca exista cerere, va exista si oferta, concretizata in cazul nostru prin productia de lapte. In momentul in care cererea de lapte inceteaza, bebelusul fiind distras de suzeta, productia de lapte matern este incetinita. Considerand ca nu mai este nevoie de lapte matern, organismul inceteaza la un moment dat sa il produca, iar acest lucru conduce catre scaderea in timp a lactatiei. Principiul se aplica mai ales in cazul meselor de noapte, atunci cand bebelusul primeste suzeta in loc de masa nocturna sau pentru simpla reconfortare a acestuia.

Suzeta ar putea afecta dantura - nu este un secret acest lucru si din pacate da, el este cat se poate de real. Suzeta in cazul bebelusilor ar putea deforma dantura, deoarece ar putea impinge dintii in functie de forma suzetei. Cata vreme dintii de lapte sunt in formare, ei ar putea urma forma impusa de suzeta, cauzand un aspect inestetic al danturii, greu de refacut. Medicii dentisti recomanda ca renuntarea la suzeta sa se faca pana la varsta de doi ani, tocmai pentru a nu afecta definitiv dantura si pentru a evita problemele ce pot deriva din aceasta. 

Suzeta creaza atasamentul de obiecte care aduc confortul. Din acest punct de vedere, majoritatea persoanelor care sustin atasamentul fata de un lucru care se presupune ca aduce linistire, militeaza pentru inlocuirea suzetei cu sanul mamei. Un copil se simte cel mai bine in bratele mamei sale, iar confortul poate fi gasit cu usurinta acolo. 

2. Cand se da suzeta la nou nascuti? 

Pentru ca totusi nu traim intr-o lume a extremelor, se pot face si unele compromisuri, cu limite firesti, daca acestea aduc beneficii si nu pun in pericol bebelusii. Spre exemplu, suzeta poate fi alternata cu sanul sau biberonul, incercand in acelasi timp limitarea timpului in care este folosita. Orele de somn sau de joaca ar trebui sa se desfasoare fara suzeta, iar bebelusul trebuie sa fie distras de la aceasta prin jocuri sau prin simple mangaieri. 

Cand se poate da suzeta la nou nascuti? Suzeta poate fi oferita de la nastere, alegand un model potrivit, adaptat varstei, si mai ales avand grija ca aceasta sa fie curatata, sterilizata si schimbata cu regularitate.

Cand se da suzeta la bebelusi, trebuie urmariti indeaproape si indicatorii reali care ar putea atrage atentia cu privire la un eventual conflict. 

In cazul suzetei versus dinti, se poate incerca antrenarea bebelusului astfel incat pana la varsta de 2 ani sa renunte cu usurinta la suzeta. 

3. Ce suzeta este mai buna?

Dincolo de a ne intreba de la cat timp se da suzeta la bebelusi, urmatoarea intrebare ar fi care este cea mai buna suzeta pentru bebelusul meu. Din fericire piata abunda in oferte si este usor sa alegi, insa brandurile cunoscute par a ramane la putere. Suzetele Avent, Tommee Tippee sau chiar Chicco raman printre preferate, iar de regula mai ales parintii care sunt la al doilea copil par sa le aleaga, tocmai pentru ca deja stiu avantajele.

4. La cat timp se schimba suzeta bebelusului?

Daca va intrebati la cat timp se schimba suzeta la bebelusi, ei bine acest lucru tine de cateva aspecte foarte bine definite. 

Schimbarea suzetei se face in primul rand in functie de etapele de varsta, acestea fiind marcate pe ambalajul suzetelor sub forma 0-6 luni, 6-9 luni, 9-12 luni, etc. Diferenta intre suzete se face in functie de forma si marime, astfel incat sa ii poata fi confortabila bebelusului de-a lungul cresterii sale. 

Mai apoi, suzeta se schimba la orice semn al deteriorarii acesteia. In unele cazuri, o data cu aparitia dintilor, siliconul moale poate fi afectat de faptul ca bebe roade incontinuu. De aceea, daca se intampla ca suzeta sa fie deteriorata, ea trebuie inlocuita cu o alta noua.

Suzeta trebuie inlocuita chiar daca nu este deteriorata, dar este folosita in mod intens. Suzeta trebuie sa fie curatata foarte bine, spalata si dezinfectata, iar acest ciclu de utilizare ii poate slabi rezistenta. 

5. Cand si cum dezvatam copilul de suzeta?

Medicii ne atrag atentia ca momentul perfect pentru a renunta la suzeta este in jurul varstei de 2 ani si chiar mai devreme. Cand renuntam la suzeta este indicat sa fim fermi, dar blanzi, explicand copilului faptul ca aceasta apartine unei etape de varsta trecute, el urmand sa paseasca spre alte etape, cu mai multe provocari. 

Cel mai potrivit mod de a renunta la suzeta este acela de a-i explica copilului ca suzeta reprezinta un obiect menit sa aduca confortul, insa doar temporar. Exemplificand, citind chiar despre renuntarea la suzeta si incurajand copilul spre independenta, suzeta poate fi uitata. Totusi, nu uitati sa scoateti suzeta din raza vizuala a copilului pentru a fi siguri de reusita. 

Buna sau nu, suzeta este inca folosita pentru calmarea bebelusilor, mai ales in primele luni de viata. Folosita cu responsabilitate, ea nu va afecta dantura bebelusului, nici suptul si nici nu va cauza alte probleme. Echilibru, dragi parinti, echilibru!

6. Suzete recomandate de Babyneeds

Detalii si pret aici ➠ http://bit.ly/2IKCy7K

Detalii si pret aici ➠ http://bit.ly/31VrADS

Detalii si pret aici ➠ http://bit.ly/2LgSGzw

 

 Șerban Horia Anastasiu 
Copywriter/ Content writer

Șerban este copywriter/ content writer cu o experiență de aproximativ 8 ani, timp în care a redactat materiale pentru un număr însemnat de domenii. Pentru Șerban ziua de muncă începe cu o cafea bună și muzică de calitate în căști.

Articole recente: