Taierea Motului la copii - Organizarea obiceiului

O traditie importanta, pe care toti romanii par sa o accepte, taierea motului la copii devine prilej de bucurie si de petrecere pentru parinti si invitati. Biserica Ortodoxa nu recunoaste acest obicei considerat pagan, dar il trece cu vederea pentru ca este doar un prilej pentru distractie si voie buna in familie. Aproximativ la fel peste tot in tara, taierea motului la un an se organizeaza acasa la nasi sau la restaurant, in lipsa preotului, nefiind o practica religioasa.

Parintii sunt incantati de aceasta metoda de a arata tuturor cat de mare s-a facut pruncul si incearca din rasputeri sa respecte pe cat posibil toate ritualurile. Desi, pe vremuri, taierea motului se facea exact la un an de la nastere, in zilele de astazi acest obicei se poate organiza mai devreme sau chiar mai tarziu, in functie de programul nasilor.

Baby HandPrint - Double Memory Frame White

Iata cum se organizeaza aceasta traditie

Pana intr-un an parintii nu au voie sa taie nici macar un firicel de par din capul copilului, lucru considerat de rau augur, astfel incat mamicile si taticii asteapta cu nerabdare momentul. In traditia populara acest obicei prezice viitorul copilului si indeparteaza frica (dupa ceremonie copilul devenind curajos).

Gmini Body cu maneca scurta- Inimioare

In ce zi se taie motul

Parintii sunt cei care organizeaza fericitul eveniment, asa ca ei vor fi cei care vor alege ziua tinand cont de anumite reguli:

  • Trebuie sa aleaga neaparat o zi de luni, joi sau sambata;
  • Nu se taie motul in ziua de marti pentru ca se pare ca aduce ghinion;
  • Miercuri si vineri sunt considerate zile de post, asa ca se vor exclude;
  • Duminica sau alte sarbatori religioase nu sunt acceptate pentru ca sunt considerate zile dedicate rugaciunii;
  • Ziua aleasa trebuie sa fie una senina, cu soare din belsug (semnificatia fiind ca micutul va avea astfel o viata frumoasa).

Unde se organizeaza petrecerea

Fiecare zona aduce obiceiul ei cu privire la acest aspect, asa ca mamicile si taticii ar trebui sa stie ca:

  • Petrecerea se da in cinstea nasilor dupa ce data este stabilita de comun acord cu acestia;
  • Poate fi un eveniment restrans cu nasi, parinti, bunici sau unul mai mare, la care se va invita o multime de prieteni sau colegi (se vor inmana diverse invitatii elegante sau cu texte amuzante);
  • Cheful poate fi organizat acasa sau la restaurant de catre parinti, dar in unele zone din tara se pare ca este de datoria nasilor sa faca acest lucru in intimitatea casei proprii.

Care sunt responsabilitatile nasilor si parintilor

Obiceiurile legate de acest eveniment trebuie cunoscute in cele mai mici detalii de organizatori, astfel totul se va desfasura intr-un mod cat mai adecvat:

  • Nasii trebuie sa imbrace in hainute noi copilul, care se pot gasi pe acest link, apoi il aseaza pe un scaun si ii leaga parul in varful capului cu o fundita albastra sau rosie, in functie de sexul micutului;
  • Cu ajutorul unei foarfece taie suvita, apoi o lipeste pe un ban de argint cu ceara din lumanarea de la botez. Aceasta suvita va fi pastrata de parinti, dar nu va fi aratata copilului pana cand acesta implineste 7 ani. Uneori se poate ingropa la radacina unui pom fructifer sau intr-un lan de grau;
  • Dupa taierea motului se va rupe turta (in unele zone doar in cazul fetitelor) si se va imparti invitatilor;
  • Cel mai interesant obicei este legat de alegerea obiectelor de pe o tava, acestea avand rolul de a prevesti viitorul copilului.

Care sunt responsabilitatile invitatilor

Acceptarea invitatiei la taierea motului este de la sine inteleasa, asa ca oaspetii trebuie sa se bucure ca asista la eveniment si sa se pregateasca cum trebuie:

  • Fiecare trebuie sa aleaga un cadou interesant si util sa-l ofere micutului;
  • Cadourile alese pot fi variate, dar in principal ele trebuie sa reprezinte o amintire frumoasa peste ani, fapt pentru care un kit de amprenta pentru bebe poate fi ideal;
  • Cand li se va oferi bucati din turta rupta, invitatii trebuie sa manance din ea pentru ca vor avea parte doar de bucurii.

Tu cum ai organizat taierea motului pentru copilul tau?

Baby HandPrint - Dream Box Blue

Foarte multi parinti marturisesc ca aceasta petrecere au organizat-o in intimitatea locuintei lor sau a nasilor si ca s-au bucurat nespus de toate clipele, mai mult decat ar fi facut-o la un restaurant. De asemenea, evenimentul a marcat si o apropiere mai mare intre ei si nasi, acestia din urma reusind sa isi respecte cuvantul dat la botez ca vor fi mereu aproape de bebelus, in toate etapele importante din viata acestuia.

Un cadou foarte frumos pe care nasii il pot oferi copilului ramane kitul de amprenta, care imortalizeaza marimea manutelor si picioruselor, pastrand aceste amprente pentru o perioada lunga de timp intr-o cutie metalica decorativa. Acest produs este foarte sigur pentru micut, nu este toxic si poate fi folosit foarte usor.

Articole recente: