TEMPERATURA in CAMERA pentru BEBE: De ce este importanta? Difera in functie de anotimp?

Temperatura este una dintre cele mai importante conditii ale confortului, mai ales cand vine vorba despre copii. Temperatura de afara nu poate fi controlata si trebuie sa iti adaptezi tinuta, astfel incat sa te simti comod cand mergi afara. Temperatura din camera, insa, poate fi controlata si masurata mult mai usor. Camera unui bebelus trebuie sa aiba o temperatura optima, iar tu va trebui sa verifici si sa controlezi aceasta temperatura. Citeste acest articol pentru a afla de ce este importanta temperatura in camera bebelusului, care este temperatura potrivita, daca aceasta difera si cum o poti verifica si controla.

 

 

1. De ce este importanta temperatura in camera bebelusului tau?

 

Temperatura camerei, mai ales referitor la bebelusi, trebuie sa se incadreze in anumite limite. Aceasta poate fi una confortabila sau, din contra, una care poate deranja foarte mult. 

Temperatura camerei pentru nou nascuti poate avea urmatoarele efecte:

 - daca temperatura este scazuta, bebelusul poate dezvolta probleme cu aparatul respirator, exista riscul de hipotermie si nu va putea     dormi;

 - daca temperatura este una optima, atunci copilul se va putea odihni fara problema si nu ii va fi afectata sanatatea;

 - daca temperatura este ridicata, bebelusul nu va putea dormi, va avea probleme cu respiratia, va transpira abundent, se va deshidrata si exista riscul de hipertermie.

 Asadar, temperatura optima in camera bebelusului nu este ceva necesar doar confortului in sine, ci este legata si de sanatatea copilului, deci trebuie sa ai mare grija la acest aspect.

 

2. Care este temperatura potrivita din camera noului nascut? Difera de la un anotimp la altul?

 

Poate ai auzit multe raspunsuri diferite la intrebarea „ce temperatura trebuie sa fie in camera bebelusului?”. Cei mai multi parinti considera ca este necesara o temparatura de 25 de grade sau chiar mai mare pe timpul iernii. Insa acest lucru este complet gresit. 

Temperatura in camera bebelusului iarna, vara, noaptea sau ziua are o singura valoare potrivita. Indiferent de ce se intampla cu vremea de afara, exista o singura temperatura care trebuie mentinuta in incaperea copilului.

Temperatura optima in casa pentru bebelusi este cea ce se incadreaza intre 21-24°C, fiind cea recomandata de catre cadrele medicale. Pe timpul noptii, temperatura poate scadea pana la 18-19°C, considerandu-se ca noaptea este mai confortabila o temperatura putin mai scazuta, insa nu este ceva ce trebuie schimbat in mod obligatoriu.

 

3. Cum poti verifica si controla temperatura din camera pentru bebelusi?

Acum ca ai aflat raspunsul specialistilor cu privire la ce temperatura trebuie sa fie in camera unui nou nascut, trebuie sa stii cum poti sa o verifici si sa o adaptezi, astfel incat sa ii asiguri copilului tau un mediu cat mai confortabil.

 Pentru a afla temperatura din camera bebelusului in orice moment, foloseste un termometru de camera. Este cea mai simpla si rapida modalitate prin care sa poti afla cu exactitate temperatura din incapere. Asa vei putea sti ce trebuie sa faci ca sa o reglezi pentru a putea atinge nivelul optim. 

Cateva exemple de termometre pentru camera pe care le poti folosi:

 

Detalii si pret aici →

 

https://www.babyneeds.ro/termometre/tfa-termometru-digital-cu-transmitator-wireless-pentru-exterior-tfa-30-3061-02.html

 

Detalii si pret aici →

https://www.babyneeds.ro/termometre/reer-termometru-de-baie-si-camera-myhappypingu-reer-24041.html

 

Detalii si pret aici →

https://www.babyneeds.ro/termometre/vulli-termometru-camera-si-baie-girafa-sophie-vl523516.html

 

Detalii si pret aici →

https://www.babyneeds.ro/termometre/momert-termometru-digital-camera-cu-lumina-de-veghe-momert-1762.html

 

 

Detalii si pret aici →

https://www.babyneeds.ro/termometre/nuvita-termometru-2-in-1-de-baie-si-camera-delfin-1006.html

 

Daca vrei sa atingi temperatura ideala in camera bebelusului, dupa ce ai verificat termometrul de camera si ai vazut valoarea indicata in acel moment, poti face urmatoarele:

  - daca temperatura este prea scazuta, atunci regleaza caloriferele sau centrala termica, astfel incat sa poata incalzi putin mai mult, insa ai grija ca temperatura obtinuta sa nu o depaseasca pe cea optima;

  - daca temperatura este prea ridicata, poti rabata geamurile pentru a intra aer racoros de afara (daca vremea poate asigura acest lucru) sau, daca ai un aparat de aer conditionat, poti sa il pornesti si sa ii reglezi temperatura in functie de cea optima, insa acest lucru se poate face atunci cand bebelusul nu se afla in imediata apropiere al acestui aparat, pentru a nu risca in vreun fel ca bebelusul sa se imbolnaveasca. 

Nu uita ca mereu sa verifici temperatura din incaperea copilului si sa incerci sa atingi nivelul optim al acesteia. Nu numai ca acest lucru conteaza pentru confort, dar este foarte important si pentru sanatatea bebelusului, asa ca trateaza acest aspect cu seriozitate.

Sursa foto: shutterstock.com

 

Referinte:

 - https://www.medlife.ro/articole-medicale/ingrijirea-nou-nascutului-temperatura-camerei-imbracamintea-alimentatia-cum-ii-facem-baie-cum-tratam-colicile.html;

 - https://www.cdt-babes.ro/articole/conditii-locuit-pentru-nou-nascut.php;

 - https://www.cdt-babes.ro/articole/bebelusi-canicula.php.

 

 

Articole recente: