Top 5 gustări sănătoase și rapide pentru bebeluși și copii
Cine nu își dorește să pregătească gustări sănătoase pentru copii, care să fie gata rapid? Mai mult decât atât, sunt sigură că și adulții o să le savureze cu plăcere alături de cei mici. Astfel, îți propun următoarele preparate, pe care le poți adapta în funcție de vârsta copilului tău:
- Budincă de brânză cu afine
Ingrediente:
2 ouă
250 g ricotta/brânză Făgăraș/brânză de casă
3 linguri de griș
o banană
o mână de afine
Se amestecă ouăle cu brânza, banana pasată cu furculița și grișul. Se adaugă afinele în compoziție și se toarnă în forme de brioșe din silicon sau într-o tavă mică unsă cu puțin unt.
Se dă tava la cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru 30-35 min.
- Bomboane raw energizante
Ingrediente pentru aprox 30 buc mici:
60 g unt de arahide/caju/alune de pădure
100 g fulgi cocos
50 g curmale/prune uscate - le puteți omite pentru bebeluși
1 banana coaptă
Se pasează banana cu furculița, se adăugă untul de arahide, curmalele mărunțite la cuțit și se amestecă bine. Se pun și fulgii de cocos, apoi se formează biluțe cu mâinile.
Se păstrează biluțele la frigider într-un recipient închis ermetic.
- Grisine din ricotta și cașcaval, cu busuioc
Ingrediente penttu aprox 40 buc:
250 g ricotta
250 g făină de grâu
100 g unt rece tăiat cuburi
50 g cașcaval ras/caș nesărat
busuioc uscat - opțional
Se amestecă făina cu untul cu vârful degetelor, apoi se adaugă ricotta și se amestecă cu mâna până când se formează un aluat nelipicios. Se încorporează și cașcavalul ras, se adună aluatul într-o bilă care se acoperă cu folie alimentară și se dă la frigider min 1 oră. (Eu am împărțit aluatul în două, dintre care o bucată am pus-o direct la congelator ca rezervă).
Se scoate aluatul de la frigider, se întinde în strat subțire cu un sucitor și se taie în fâșii subțiri și lungi. Fiecare fâșie se rulează cu palma pe suprafața de lucru, apoi se mută pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. La final se pot presăra semințe de mac, susan sau diferite condimente - eu am ales busuioc uscat.
Se dă tava la cuptorul preîncălzit la 180 grade pt 18 min.
-
Clătite Oladi ⤵️
Ingrediente:
.
1 ou
330 ml sana/kefir/iaurt de băut
150 g făină de grâu tip 650
1/2 linguriță bicarbonat de sodiu fără aluminiu
Se amestecă cu un tel oul cu kefirul, apoi se adaugă făină în ploaie, bicarbonatul și se omogenizează bine.
Se toarnă câte o lingură de compoziție într-o tigaie antiaderentă - preferabil una de clătite și se coace clătita pe fiecare parte câte 1-2 min.
Pentru a ieși pufoase, întoarceți clătitele când apar primele bule pe suprafața lor.
Pentru a le face mai nutritive, puteți adăuga semințe de in râșnite, semințe de mac, susan sau fulgi de cocos.
- Tăiței cu brânză și dovleac
Ingrediente:
200 g tăiței de casă
300 g brânză de vaci
150 g iaurt/sana/kefir
3 ouă
2 banane tăiate cubulețe
100 g dovleac copt
3-4 linguri de fulgi de cocos
Se fierb tăițeii de casă conform indicațiilor de pe ambalaj.
Se bat ouăle cu un tel, apoi se adăugă brânza, iaurtul, banana, dovleacul zdrobit cu furculița și se omogenizează.
Se pun și tăițeii fierți și scurși bine de apă, fulgii de cocos, iar compoziția rezultată se toarnă într-o tavă de chec unsă cu unt (sau tapetată cu hârtie de copt) și în forme de brioșe din silicon. Am adăugat pe deasupra câteva felii de mozzarella, apoi am dat tăvile la cuptorul preîncălzit la 180 grade, pentru aprox 35 min.
În loc de tăiței puteți folosi spaghete, fidea sau orice tip de paste.
Poftă bună!
Un articol semnat de blogger-ul culinar Diana Vochin
Diana Vochin este blogger culinar și creator de conținut de parenting pe pagina de Instagram Emelicious.food. Această pagină a luat naștere din pasiunea pentru gătit, pe care Diana a descoperit-o de puțin timp, abia la 30 ani, odată cu începerea diversificării fetiței.
Diana și-a dorit ca fetița ei să aibă o relație bună cu mâncarea, așa că a început să se documenteze din surse oficiale despre alimentația copiilor, schimbând stilul de viață, începând să gătească mâncare sănătoasă, diversificată și gustoasă pentru toată familia.
A simțit că alimentația bebelușilor este un subiect de interes, așa că a început să fotografieze farfuriile pe care le pregătea pentru fetița ei și să le posteze pe Instagram, ca inspirație pentru mămici, tătici și bunici. Cu timpul, pagina s-a dezvoltat și pe mâncare pentru copiii mai mari și adulți, precum și pe experiențele personale de educație cu blândețe.
Deși meseria ei nu are legătură cu zona de blogging culinar, postează constant pe Emelicious.food din pasiune și pentru energia pozitivă pe care o primește zilnic de la oamenii care o urmăresc.
Articole recente:
Siguranța copilului în timpul unei călătorii cu mașina este o prioritate pentru fiecare părinte. Chiar și...
Odată cu venirea toamnei, răcelile și alte afecțiuni respiratorii devin mai frecvente, afectând în speci...
Somnul este esențial pentru dezvoltarea armonioasă a copilului, iar o rutină de somn bine stabilită poate face d...
Cuprins: Cuprins: 1. Introducere 2. Importanța scaunelor auto în siguranța copiilor ...
Cuprins: 1. Introducere 2. Înțelegerea crizelor de furie 3. Pregătirea pentru ieșirile...