Top 5 metode de a dormi in functie de pozitia fatului in burta

Somnul devine din ce in ce mai dificil pentru femeile insarcinate pe masura ce sarcina evolueaza. Desi este recomandat  de medici deoarece relaxeaza si alunga oboseala, totusi gravidele se trezesc ca nu mai reusesc sa doarma ca altadata si ca au nevoie de tot felul de trucuri la care sa apeleze. Daca la inceput pot dormi fara probleme in orice pozitie, din trimestrul al doilea se schimba situatia, devenind mult mai greu sa-si gaseasca o pozitie perfecta de somn.

Multe gravide au recunoscut ca dormeau pe burta la inceput, dar imediat ce au ramas insarcinate, acest lucru le-a fost imposibil, burta marindu-se tot mai mult. Schimbarile hormonale si fizice, mersul des la baie, durerile de spate si solduri, respiratia greoaie, arsurile stomacale sunt doar cateva dintre cauzele problemelor legate de somn in perioada celor noua luni de sarcina. 

Iata cateva metode de a dormi corect tinand cont de pozitia bebelusului din burtica!

Se pare ca nu femeia alege cum sa doarma, ci chiar fatul care simte ca este deranjat de pozitia mamei si incepe sa o loveasca cu picioarele si cu manutele pentru a se trezi inainte de a-l pune in vreun pericol. Daca pentru o femeie care a mai nascut aceste lucruri sunt foarte cunoscute, o proaspata gravida va trebui sa cerceteze cu atentie si sa invete fiecare detaliu pentru a se bucura cat mai mult de perioada minunata din viata ei.

Pozitiile in primul trimestru de sarcina

La inceputul perioadei de graviditate femeia are o mare libertate in alegerea pozitiei de somn, fara sa isi faca griji cu privire la fat: 

  • Dormitul pe burta poate sa continue fara ca viitoarea mamica sa zdrobeasca cumva capul copilului, dar cu timpul, dupa 12 saptamani, aceasta pozitie nu i se va mai permite;
  • Dormitul pe o parte este cel indicat in aceasta perioada. Gravida se poate folosi si de o perna pentru a obtine confortul necesar in timpul somnului. Cele mai bune produse in acest scop sunt acele perne pentru gravide si alaptat sub forma 6, de calitate superioara, la preturi accesibile oricarui buget;
  • Pentru a dormi mai bine in aceasta perioada, o gravida trebuie sa se hidrateze corect, sa-si creeze o rutina de somn in fiecare seara, sa doarma pe partea stanga pentru a imbunatati circulatia sangelui.

Pozitiile in al doilea si al treilea trimestru de sarcina

In aceasta perioada apare nevoia de a gasi acele metode optime de a dormi pentru mama, in asa fel incat sa respecte pozitia fatului din burtica, fara sa-i puna viata in pericol:

  1. Gravida doarme pe partea stanga, ceea ce favorizeaza cresterea fluxului de sange de la placenta la viitorul bebe;
  2. Uneori alterneaza cu dormitul pe partea dreapta pentru a-si schimba pozitia pe timpul noptii;
  3. Nu va dormi deloc pe burta, copilul nu-i va da voie sa o faca si o va trezi daca va incerca acest lucru. In plus, sanii sunt extrem de durerosi, mariti in volum, asa ca nici nu se va pune in discutie aceasta pozitie de somn;
  4. Poate sa doarma in continuare pe spate, o pozitie confortabila cand va avea arsuri stomacale. Unele studii insa demonstreaza faptul ca aceasta pozitie este dificila pentru fetus, care nu este la fel de activ;
  5. Sprijinirea de perne ramane una dintre metodele optime prin care viitoarea mama va gasi o pozitie ideala, care nu-i va pricinui nici un neajuns fatului.

Sfaturi pentru a se odihni bine

Specialistii recomanda ca femeia insarcinata sa aiba grija la diverse lucruri, doar asa va putea sa aiba parte de un somn linistitor:

  • Nu va bea bauturi carbogazoase deoarece favorizeaza crampele ce o vor trezi din somn;
  • Daca sforaie sau se umfla, neaparat trebuie sa contacteze medicul care o va ajuta in acest sens;
  • Daca nu poate dormi, atunci nu e nevoie sa se forteze, acest lucru putand duce la o tensiune suplimentara in corp;
  • Durerile de picioare o pot trezi din somn, asa ca trebuie sa verifice daca are deficienta de fier si sa o corecteze (doar la sfatul medicului).

Tu cum ai dormit pe perioada sarcinii? 

Multe dintre proaspetele mame au recunoscut faptul ca au dormit pe partea stanga sau pe cea dreapta, rareori pe spate. Toate au folosit o perna pentru sprijin, pe care au utilizat-o mai tarziu si in momentele in care alaptau bebelusii. Perna sub forma 6 este conceputa special sa ofere sprijinul necesar burticii, coapselor, spatelui si gatului. Confectionata din bumbac, ea nu va permite aparitia transpiratiei excesive.

Articole recente: