TOP 5 sfaturi utile de tinut minte despre Bebelusul la 5 luni!

Varsta aceasta ramane o adevarata surpriza placuta pentru parintii unui copil pentru ca acesta incepe sa-si dezvolte abilitatea de a scoate diverse sunete (poate chiar „ma-ma” si „ta-ta”, fara insa sa le inteleaga sensul pentru moment), va rade amuzat la diverse grimase ale celorlalti, chiar se joaca singurel in patutul din dormitor, fara ca adultii sa fie in preajma lui, sau protesteaza uneori zgomotos daca manutele lui nu ajung sa prinda jucaria agatata deasupra.

Mamicile descopera astfel ca micutii lor au inceput sa creasca si ca devin mai independenti pe zi ce trece, ca stiu cum ii cheama si intorc capul atunci cand sunt strigati pe nume. Personalitatea lor devine tot mai evidenta pe zi ce trece, dar ramane important sa fie iubiti, rasfatati, iar nevoile lor sa nu fie ignorate pentru ca acest lucru ii va supara, cu siguranta.

Tiny Love Jucarie Prima mea carte

Iata 5 sfaturi utile pentru orice parinte:

Bebelusii la 5 luni sunt vioi, dornici de joaca, de a fi inconjurati de atentia celorlalti si devin curiosi la orice lucru, indiferent cat de minor ar parea pentru adulti. Mamicile au nevoie in aceasta perioada de mult ajutor din partea partenerilor de viata, din partea rudelor si a prietenilor binevoitori, care trebuie sa inteleaga ca aceasta perioada a copiilor este una interesanta, dar solicitanta.

1. Alaptarea bebelusului la 5 luni se va face la cerere

Multe mamici sunt stresate ca bebe nu va lua suficient in greutate si atunci se trezesc ca incearca sa respecte un program rigid de 5 mese pe zi sau uneori il trezesc noaptea din somn pentru a-i da sa suga, un obicei total gresit spun specialistii, care recomanda:

  • La unii bebelusi, mai ales la cei prematuri, se poate intampla ca mesele sa ajunga si la 6-7 pe zi;
  • Unii copii sunt niste mancaciosi adevarati, asa ca li se pot oferi si lor peste 5 mese pe zi;
  • Portia de laptic va creste in functie de numarul de mese (daca bebe ia masa de 4 ori pe zi, atunci va fi de 200 ml, iar daca primeste 5 mese pe zi, atunci va fi de pana la 180 ml).

MyKids Jucarie activitate lampa de veghe MyKids Weina 2147

2. Diversificarea poate incepe la 5 luni

La aceasta varsta bebe poate incerca alimente semi-solide, dar fara ca mama sa il oblige sau sa faca o obsesie din acest lucru, cateva semne ca prichindelul este pregatit pentru diversificare pot fi urmatoarele:

  1. Bebe sta in fundulet, chiar si in scaunul de masa, dar fara sa fie ajutat;
  2. Este curios sa guste mancarea parintilor sai;
  3. Isi controleaza bine muschii gatului si intoarce capul cu usurinta, mai ales cand vrea sa refuze diverse alimente.

3. Bebe doarme noaptea cu un program bine stabilit de somn

Multe dintre mamici isi doresc sa doarma ca inainte 7-8 ore neintrerupte, lucru aproape imposibil daca nu au vreun ajutor de nadejde in casa, totusi nu este imposibil cu putina ambitie si hotarare:

  • Realizarea unui ritual bine stabilit si urmarit inainte de culcare;
  • In anumite situatii speciale, mamicile trebuie sa se adapteze si nu sa oblige copilul sa respecte programul intocmai;
  • La 5 luni exista posibilitatea ca micutii sa invete sa doarma mai mult noaptea decat ziua.

4. Copilul de 5 luni trebuie supravegheat in permanenta

Daca pana la aceasta varsta, parintii il puteau lasa in patut cateva minute si sa fuga pana la bucatarie sa ia un pahar de apa, de acum miscarile micutului devin mai complexe, iar accidentele pot aparea la orice pas:

  • Bebe se intoarce de pe spate pe burta;
  • Poate sta in sezut chiar, cu putin ajutor din partea mamei;
  • Poate prinde cu manutele un obiect atins;
  • Intoarce capul daca aude voci;
  • Devine foarte jucaus, iar baita este un moment de distractie maxim, balacindu-se in voie si agitandu-si manutele (persoana care ii face baie nu trebuie sa fie distrasa de alte activitati in timpul baitei).

5. Mamicile vor acorda o atentie deosebita nevoii de joaca a micutilor

In jurul acestei varste, copiii incep sa rada cu pofta, sa chicoteasca amuzati, sa priveasca intens si sa fie foarte atenti la orice se intampla in jurul lor, participa la jocuri simple, precum cucu-bau, dar parintii vor fi nevoiti sa inventeze sau sa descopere si alte joculete atractive pentru micuti:

  • „Prima mea carte” stimuleaza imaginatia si petrecerea unui timp cat mai indelungat pe burtica;
  • Jucaria 2 in 1, educativa, dar si practica (lampa de veghe), prevazuta cu butoane muzicale;
  • Jucarie pentru mersul cu masina, dotata cu oglinda retrovizoare si cu patru prieteni minunati etc.

Tie ce sfat ti s-a parut util pentru bebe la 5 luni?

Pentru cele mai multe dintre mame devine tot mai evident faptul ca la aceasta varsta copilul are nevoie de o atentie sporita din partea membrilor familiei. Invatarea prin joaca contribuie la dezvoltarea fizica si psihica a micutului, asadar un rol important in viata sa il au acele jucarii educative pentru copii la BabyNeeds extrem de utile din acest punct de vedere.

Taf Toys Jucarie auto Petrecerea broscutei

O jucarie perfecta in orice moment poate fi cubul care reuneste o multime de activitati pentru un copil la orice varsta. Pentru bebelusii de 5 luni cubul contribuie la observarea elementelor care o compun, a culorilor sale, a formelor sau a diferitelor texturi din care este confectionata.

Articole recente: