Varicela la copii - Tratarea CORECTA a bolii

Boala infectioasa, caracterizata prin febra si eruptii cutanate, varicela este foarte contagioasa si se raspandeste cu repeziciune in familie sau in colectivitate (gradinita, scoala), asa ca parintii sunt ingrijorati imediat ce observa primele semne de asa-zisa raceala. Varsatul de vant sau varicela se transmite usor prin picaturi de saliva, prin contactul cu lichidul din vezicule, asadar este bine ca micutul sa fie retinut la domiciliu si sa fie consultat medicul specialist.

Simptomele de varicela, pe care orice parinte are nevoie sa le cunoasca, sunt: febra, starea de rau, scaderea apetitului, dureri de cap, de gat, tuse, eruptia. Ele apar dupa 14-16 zile de la contactul cu un bolnav. Din fericire, dupa ce a facut aceasta boala, copilul capata imunitate la virus pentru intreaga viata.

Iata cum se trateaza corect varsatul de vant

Medicul este persoana care ia decizia cea mai buna cu privire la tratamentul ce se impune copilului bolnav de varicela si tot el va pune un diagnostic. Astfel, parintii care banuiesc ca micutul lor a luat varsat de vant trebuie sa anunte cabinetul medical din timp. Aici se vor lua toate masurile de precautie necesare, in asa fel incat alti pacienti sa nu fie expusi la virus.

Cine prescrie tratamentul

Intotdeauna cand vine vorba despre o afectiune medicala, cel mai bun ajutor pe care il pot primi parintii este oferit de medicul care, dupa ce va examina pacientul si va confirma diagnosticul, va impune un tratament diferentiat in functie de:

  • Varsta pacientului;
  • Prezenta complicatiilor;
  • Alte criterii particulare.

Nu se administreaza antibiotice

In mod obisnuit, parintii incep sa ofere tot felul de medicamente copilului crezand ca acesta este racit, uneori chiar antibiotice, insa trebuie sa stie urmatoarele lucruri:

  • Varicela este produsa de un virus, iar antibioticul nu are efect asupra acestuia;
  • Daca bubitele se infecteaza, atunci doar medicul poate recomanda un antibiotic;
  • Daca s-a inceput vreun tratament cu antibiotic de catre parinti, atunci medicul va stabili oportunitatea continuarii sale.

Tratamentul medicamentos

Nu se recomanda ca parintii sa inceapa sa trateze simptomele cu diverse medicamente oferite dupa capul lor, medicul ramanand singurul care stie exact cum trebuie sa procedeze in fiecare caz in parte:

  • Medicamente ce reduc severitatea varicelei (in cazul copiilor care au varicela, dar nu si alte afectiuni, nu se necesita tratament antiviral);
  • Administrarea anticorpilor impotriva bolii (inainte de aparitia eruptiei din varicela);
  • Medicamente simptomatice, care reduc durerea si disconfortul (nu se ofera copiilor aspirina, doar persoanelor peste 20 de ani).

Vaccinarea

Multi dintre copii sunt vaccinati impotriva varicelei, medicii considerand ca este normal ca acest lucru sa fie realizat inainte ca micutii sa fie expusi la virus:

  • Vaccinul varicelo-zosterian previne infectia;
  • Exista posibilitatea ca micutul sa faca varsat de vant chiar si vaccinat, dar o forma foarte usoara;
  • Vaccinarea ramane forma ideala de a scadea cel mai mult riscul de a face varicela;
  • Vaccinul este eficient (70-85% pentru formele blande si 95% pentru infectiile moderat-severe).

Ingrijirea corecta la domiciliu

Parintii copiilor afectati de varicela trebuie sa le asigure o cat mai buna ingrijire pe durata bolii, asa ca ar fi bine sa cunoasca urmatoarele lucruri:

  • Sa aeriseasca mereu camera in care sta copilul;
  • Sa-i taie unghiutele, in acest fel impiedicandu-l sa se scarpine (raman cicatrici pentru tot restul vietii) si prevenind infectarea ulterioara;
  • Sa-i usureze disconfortul prin aplicarea unor creme calmante;
  • Sa ii explice de ce trebuie sa se spele pe maini pe tot parcursul zilei;
  • Sa ii dea sa bea apa pentru a se hidrata si sa-i ofere mancaruri moi (fara sucuri acidulate sau alimente sarate);
  • Sa il incurajeze sa se odihneasca cat mai mult posibil.

Tu ce sfat ai pentru mamicile cu micuti bolnavi de varicela?

Una dintre problemele cu care s-au confruntat parintii a fost cea legata de faptul ca desi varicela nu este foarte periculoasa, totusi ea poate sa aduca semne pe corpul copilului pentru tot restul vietii. Din acest motiv, nu ar trebui sa lipseasca din casa forfecuta pentru a taia cat mai scurt unghiile micutului disperat de mancarimea tot mai mare.

Forfecuta ideala pentru a taia unghiile copilasului este cea drepta, cu margini rotunjite pentru a miscora riscul de accidente, cu lame din otel inoxidabil si cu protectie pentru lame. Acest produs trebuie utilizat cu grija, mama dezinfectandu-l cu alcool inainte, apoi va prinde manuta copilului cu fermitate, in asa fel incat sa evite vreo eventuala problema, si va taia unghiile rapid pentru ca cel mic nu este incantat de aceasta activitate.

Articole recente: