Tot ce trebuie sa stii despre Ordinul nr. 1002/5057/2015 - revenirea / intrarea in colectivitate a copilului.

Incepand cu 04.09.2015 a intrat in vigoare anexa la Ordinul ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului si al ministrului sanatatii nr.5.298/1.668/2011. Aceasta se refera la aprobarea metodologiei privind examinarea starii de sanatate a prescolarilor si elevilor din unitatile de invatamant de stat si particulare autorizate/acreditate. Anexa priveste acordarea asistentei medicale gratuite, promovand astfel un stil de viata sanatos. Anexa a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 25 din 12 ianuarie 2011. Modificarile si completarile se refera la:

  1. Servicii de mentinere a starii de sanatate individuale si colective. Se efectuează triajul epidemiologic la revenirea sau intrarea colectivitate dupa vacantele şcolare. Se realizeaza imunizari in situatii epidemiologice speciale, stabilite prin norme aprobate prin ordin al ministrului sanatatii.

  2. Se verifica antecedentele vaccinale ale copiilor la intrarea in colectivitate si pe intreg parcursul procesului de invatamant. Se informeaza si se indruma parintii catre medicul de familie pentru efectuarea vaccinarilor in cazul in care acestea nu au fost efectuate corespunzator varstei, conform recomandarilor prevazute in Calendarul de vaccinari, din cadrul Programului naţional de vaccinare derulat de Ministerul Sanatatii.

  3. Se elibereaza, la cererea părinţilor, fisa cu vaccinarile efectuate pana la data de 1 mai 2015 în unitatea de învăţământ. Apoi se transmit catre medicul de familie informatiile complete privind vaccinarea copiilor. Se pot elibera si adeverinte de vaccinare in cazul efectuarii vaccinarilor in situatii epidemiologice speciale, in vederea transmiterii catre medicul de familie.

  4. Asistentul medical are urmatoarele atributii:  • Intocmeste zilnic in comunitatea de prescolari si elevi evidenta copiilor absenti din motive medicale.

  • Urmareste ca revenirea acestora in colectivitate sa fie conditionata de prezentarea avizului epidemiologic favorabil, eliberat de medicul de familie, pentru absente ce depasesc 3 zile.

  • Efectueaza catagrafia copiilor eligibili pentru imunizari in situatii epidemiologice speciale.

  • Efectueaza, sub supravegherea medicului, imunizarile in situatii epidemiologice speciale.

  • Inregistrează imunizarile efectuate in situaţii epidemiologice speciale in fisa de consultatie si in registrul de vaccinari.

  • Indeplineste masurile stabilite de medic pentru organizarea activitatii de imunizare in situatiiepidemiologice speciale.


In atentia parintilor – Documentele medicale necesare la inscrierea, frecventarea sau terminarea unui ciclu de invatamant.

La intrarea sau revenirea in colectivitate a copiiilor, urmatoarele documente sunt necesare:

- adeverinta medicala pentru intrarea in colectivitate

- aviz epidemiologic pentru (re)intrare în colectivitate

Primii ani de scoala sunt cei mai importanti in dezvoltarea celor mici. BabyNeeds doreste pe aceasta cale sa transmita mult succes tuturor copiiilor la inceputul noului an scolar!

Articole recente: