Trusoul pentru botez - Află din ce este compus și ce semnifică!

Botezul este un eveniment foarte important din viața unui cuplu. Creștinarea celui mic reprezintă unul dintre cele mai speciale momente, fiind plin de semnificație și de tradiții, prin care cei mai mulți oameni trec cel puțin o dată, fie ca părinți, fie ca nași. 

Responsabilitățile care vin la pachet cu organizarea unui astfel de eveniment le revin atât părinților celui mic, cât și nașilor. Astfel, sunt câteva aspecte esențiale legate de botez care nu trebuie să fie ignorate ori uitate. Tocmai pentru a te ajuta să faci o trecere în revistă a detaliilor ce fac diferența la o asemenea ocazie, în continuare vei afla câteva informații importante de care trebuie să ții cont, pentru ca totul să iasă impecabil. 

Evenimentul plin de însemnătate și de încărcătură emoțională trebuie să reprezinte mai mult decât achiziționarea celor necesare, iar viitorul tău finuț trebuie să găsească în părinții spirituali sprijinul de care are nevoie oricând. În calitate de nașă, responsabilitatea ta este mai mare, deoarece trebuie să te implici trup și suflet în căutarea trusoului de botez și a altor lucruri care sunt cel puțin la fel de importante. 

1. Trusoul pentru botez - Ce este și din ce este compus?

Botezul celui mic este un eveniment important, care necesită atenție la detalii și multe accesorii. Pe lângă cele clasice, precum lumânările, hăinuțele și alte elemente decorative, trebuie să fie achiziționată și ”piesa de rezistență” a evenimentului, care este atât de importantă pentru bebeluș - trusoul pentru botez. 

Probabil cunoști ce presupune acesta dacă ai mai fost pusă în situația de a mai fi nașă, însă, dacă nu îți este familiar, iată ce trebuie să știi despre trusoul de botez:

  • Un prosop cât mai mare pentru bebeluș;
  • Un prosop pentru preot;
  • Un săpun;
  • O sticluță pentru mir;
  • O batistă;
  • O fașă de botez;
  • O pânză de mir, care se mai numește și crasmă.

În cazul în care te întrebi la ce vor folosi toate acestea, trebuie să știi următoarele detalii:

  • Prosopul mare pentru bebeluș va fi utilizat atunci când cel mic va fi scos din cristelniță pentru ca nașa să îl șteargă ușor de apa sfântă a botezului. Astfel, va trebui să ții cont de materialul din care este realizat acesta, deci alege unul cât mai moale și mai fin, care să nu îi irite celui mic pielea sensibilă. 
  • Prosopul pentru preot îi va fi oferit acestuia pentru a se șterge pe mâini de apa botezului, după ce îl va scoate pe cel mic din cristelniță, dar și înainte de ceremonie. 
  • Săpunul va fi utilizat tot de către preot pentru a se spăla pe mâini înainte de ritualul ce urmează să fie făcut, și anume, înainte de scufundarea copilului în apa botezului. 
  • Sticluța pentru mir va fi umplută cu ulei de măsline, iar acesta, în timpul slujbei, va fi sfințit și va căpăta virtuțile unui mir cu care bebelușul va fi uns înainte de a fi băgat în cristelniță. Preotul îl va unge pe cel mic pe frunte, la încheieturi, pe spate și la ochi. Ulterior slujbei, acesta trebuie păstrat, deoarece va fi folosit și a doua zi pentru băiță. Mirul de la botez mai poartă și numele de ”untdelemn al bucuriei”, bebelușul devenind astfel ”uns al Domnului”. 
  • Batista nu are o însemnătate foarte profundă, ci poate fi utilă la nevoie. Este mai mult un obiect simbolic, care va putea fi păstrat de către părinți drept o amintire frumoasă, până când cel mic sau cea mică va crește. 
  • Fașa va fi folosită pentru a strânge pânza în care bebelușul va fi băgat după ce este scos din cristelniță. 
  • Pânza (sau crasma) va îmbăca trupul copilului după ce a fost scufundat în apa sfântă. Acest material trebuie să fie simplu și delicat, pentru că semnifică puritatea. 

Nașa poate personaliza elementele ce compun trusoul pentru botez, pentru a fi cât mai specifice, și anume, poate să imprime inițialele numelui bebelușului pe ele sau să aleagă culorile în funcție de sexul copilului. Pentru a respecta cât mai mult tradiția, dar și pentru a readuce obiceiurile străvechi în prezent, poți să ai în vedere costumul tradițional sau măcar câteva detalii de acest gen, pe care să le utilizezi atunci când îi pregatesti trusoul celui mic.  

2. Ce trebuie să cumperi pentru botez? - Lista de cumpărături pentru nașă

Dacă ai ales să ai o finuță sau un finuț, trebuie să știi că responsabilitățile nu se rezumă la  botez, ci va trebui să îi oferi tot sprijinul necesar chiar și după creștinare. În cazul în care te întrebi ce ai de făcut pentru un botez ortodox și ce este cu adevărat necesar, există câteva aspecte de care trebuie să ții cont. 

Lista de cumpărături pentru botez este destul de amplă, iar în ceea ce privește elementele și obiectele pe care trebuie să le aleagă nașa, ar trebui să ai în vedere următoarele:

  • Lumânare decorată cât mai frumos, cu detalii din desene animate sau cu accesorii care să fie în concordanță cu sexul copilului;
  • Scutece, șervețele uscate și unele umede, pentru a fi pregătită în orice situație;
  • O iconiță pe care să i-o lași celui mic după ce este creștinat și care să îi poarte noroc în viață;
  • Cruciulițe și fundițe tradiționale pe care să le pui în piept celor prezenți la biserică, fiind un ritual care încă se practică la botez;Mici accesorii pentru bebeluș, precum brățări, cercei, lănțișor sau orice altă bijuterie delicată, pe care cel mic să o poarte;
  • Hăinuțe pentru băița de a doua zi, după botez, care pot fi unele speciale, precum un costumaș tradițional;
  • Hăinuțe pentru biserică, care, la fel ca în cazul celor pentru băiță, pot fi personalizate;
  • Atenții dulci pentru cei prezenți la botez în biserică;
  • O cutiuță în care să fie pusă șuvița ce va fi tăiată din părul celui mic;
  • Trusoul celui mic - poate să conțină articolele necesare, menționate în capitolul anterior, dar și alte elemente considerate utile, în funcție de sexul și de nevoile bebelușului.

Acestea sunt în mare parte lucrurile pe care nașa de botez trebuie să le achiziționeze pentru bebeluș, însă lista poate fi mai amplă, în funcție de nevoile celui mic, dar și de dorințele viitorilor părinților spirituali. 

3. Ce fac nașii la botezul copilului? - Obiceiuri și tradiții

În cazul în care ai decis că vrei să botezi un copil, există mai multe aspecte de care trebuie să ții cont. Pe lângă întrebările clasice, pe care toți viitorii nași de botez și le pun, și anume ”Ce trebuie să facă nașii de botez?”, ”Ce trebuie cumpărat pentru botez?” sau ”Care sunt îndatoririle nașilor de botez?”, există și obiceiuri care trebuie respectate, pentru a duce mai departe tradiția spirituală și locală. 

Obligațiile nașilor de botez, cei care vor deveni părinții spirituali ai bebelușului ce urmează să primească taina botezului, sunt numeroase, cea mai importantă fiind datoria de a-l proteja mereu pe cel mic. Supravegherea lui, mai mult sau mai puțin directă, este una dintre responsabilitățile nașilor, care și-au asumat creștinarea. Tocmai de aceea aceștia se vor asigura că micuțul va fi educat corespunzător, va avea o credință puternică și, în același timp, se va bucura și de o copilărie cât mai fericită. 

Nașii joacă un rol foarte important în viața copilului. Tradiția spune că ei trebuie să îl învețe pe cel mic prima rugăciune, dar și să poarte discuții cu el despre Dumnezeu și despre credință, pentru a stabili astfel o legătură cât mai strânsă cu tot ceea ce ține de domeniul religios. La șase săptămâni după ziua botezului, nașii sunt cei ce trebuie să meargă cu bebelușul la biserică pentru ca acesta să fie împărtășit din nou. 

Pe lângă aceste aspecte esențiale, tot nașii sunt cei care trebuie să participe la toate evenimentele importante din viața celui mic. Indiferent despre ce este vorba, orice reușită îi adună atât pe părinții spirituali, cât și pe celelalte rude, împreună cu toată familia. Astfel, relația dintre nașii și părinții bebelușului trebuie să fie una cât mai strânsă. De fiecare dată când au nevoie de ajutor, aceștia din urmă trebuie să poată apela la ei. Nasii ar trebui să le ofere dragoste necondiționată și suport, indiferent de situație. 

În ceea ce privește tradițiile de care trebuie să ții cont la biserică, dacă ești nașă, iată care sunt și ce semnifică ele:

  • Fundițele ce vor fi puse în pieptul celor ce asistă la botez trebuie alese în funcție de culoarea celei cu care este legată lumânarea. Nașa este cea care trebuie să le dea invitaților.
  • Când copilul este scos din cristelniță, nașa trebuie să fie pregătită cu pânza (sau crasma) în mână pentru a putea primi bebelușul. Această pânză simbolizează puritatea pruncului. Fașa cu care va fi prinsă de cel mic nu trebuie să fie nici prea lungă, dar nici prea scurtă. Vorba din bătrâni spune că dacă fașa este prea scurtă, se mărită sau se însoară repede, iar dacă este prea lungă va face nuntă prea târziu. 
  • Nașii sunt cei ce trebuie să aducă vin și ulei de măsline la biserică, pentru a fi sfințite. 
  • Tot ei sunt cei ce plătesc slujba de la biserică.
  • Trusoul pentru botez trebuie cumpărat tot de către părinții spirituali, iar acesta trebuie să fie complet. Mai mult, pe lângă articolele esențiale, precum prosoapele, pânza, fașa și alte elemente importante, nașii pot alege și câteva obiecte în plus. 
  • Lumânarea pe care o alegi pentru botez trebuie sa fie cât mai frumoasă. Poate fi decorată cu flori de crin (considerat floarea Maicii Domnului), cu frunze de ferigă (simbolizează belșugul) sau cu alte plante, în funcție de preferințe. Tradiția spune că aceasta reprezintă sufletul fiecărui prunc ce urmează a fi creștinat. 

Toate aceste tradiții și semnificații pot fi diferite în funcție de zona țării în care are loc evenimentul sau de cât de mult își doresc părinții copilului sau nașii să respecte obiceiurile ce se practică la un botez. 

Trusoul pentru botez este elementul central, în jurul căruia se învârt toate celelalte activități. Datorită elementelor pe care le conține, acesta joacă un rol extrem de important în timpul slujbei de creștinare, tocmai de aceea trebuie să îi acorzi o atenție deosebită, dacă urmează să fii nașă. 

Toate elementele din trusou pot fi personalizate cu diverse detalii, în funcție de sexul copilului, dar pot fi și inscripționate cu numele bebelușului, în cazul în care îți dorești să faci un cadou special. 

Așadar, acum că ai aflat mai multe detalii despre ce conține un trusou pentru botez, dacă vei fi nașă, poti cauta tot ceea ce ai nevoie la Babyneeds. În plus, dacă vrei să știi și ce semnifică fiecare element ce face parte din acesta, ține cont de cele prezentate în acest articol și, cu siguranță, îți vei îndeplini cu succes responsabilitățile de părinte spiritual. 

Sursa foto: shutterstock.com

Articole recente: