Gazele (flatulenta) urat mirositoare la bebelusi - Cauze si Tratament

 

In general, flatulenta este o conditie medicala fireasca, care nu trebuie sa aduca panica in sufletul parintilor, insa exista si cazuri in care gazele intestinale eliminate in exces pot semnala faptul ca micutul sufera de unele afectiuni medicale. Pentru ca bebelusii nu pot vorbi, parintii trebuie sa inteleaga toate semnele transmise de acestia si sa isi dea seama cand este momentul in care se vor adresa unui medic.


Gazele la bebelusi nu deranjeaza atunci cand sunt eliminate intr-un mod natural, mai ales ca ele sunt eliberate cu entuziasm de micutii ce doresc sa scape de ele. Problema apare atunci cand bebe incearca din rasputeri sa scoata gazele si nu reuseste, asa ca nu se va simti deloc confortabil, probabil va plange, va sta ghemuit, va impinge din picioruse. Parintii trebuie sa incerce sa trateze aceasta problema singuri, iar daca nu reusesc, atunci problema poate fi mai complicata si vor avea nevoie de un specialist.

Iata care sunt cauzele si cum se trateaza flatulenta la bebelusi!

Gazele la sugari apar atunci cand aerul inghitit nu este eliminat tot pe gura, printr-o ragaiala sanatoasa, ci se deplaseaza prin intestinul subtire si se elimina prin rect. Doar daca gazele sunt in exces, atunci vor determina ingrijorarea parintilor pentru ca pot fi atentionati astfel ca organismul micutului poate suferi de alte probleme (giardia, intolerante diferite, boala celiaca, alergia la mancare, infectii ale stomacului etc), altfel fenomenul este unul absolut normal si trebuie tratat in acest sens.


Cauzele flatulentei la bebelusi

Pentru a intelege cum trebuie acest fenomen, parintii trebuie sa aiba cateva cunostinte cu privire la cauzele aparitiei flatulentei la copii:

· In primul rand, poate fi vorba despre alimentatia bogata in carbohidrati, ceea ce duce la balonare si flatulenta;

· Inghitirea unei cantitati mult prea mari de aer poate avea ca rezultat aparitia gazelor intestinale;

· O alta cauza este intoleranta la gluten, organismul copilului neavand capacitatea de a digera aceste alimente bogate in gluten (faina, grau, orz, secara);

· Intoleranta la lactoza provoaca si ea crampe, gaze si balonare;

· Unele boli digestive sunt alte cauze ale aparitiei gazelor intestinale: gastrita, sindromul de colon iritabil, boala Crohn, obstructia intestinului, giardia, malabsorbtia, diverse infectii la nivelul stomacului.


Vizita la medic

In general, parintii nu trebuie sa dea fuga la medic imediat ce au observat ca bebe are probleme legate de gazele intestinale urat mirositoare, ci trebuie sa observe daca exista alte probleme medicale asociate acestora si apoi sa mearga la cabinetul pediatrului:

· In cazul in care bebelusul a avut scaun moale timp de 7 zile la rand, atunci ar fi momentul sa ceara parerea medicului. Parintii care au nevoie de scutecele de calitate acceseaza acest link si gasesc produsele necesare;

· Copilul sufera de gaze intestinale, dar nu a avut scaun cateva zile la rand, acest lucru indicand faptul ca poate fi constipat;

· Micutul plange de dureri de burta destul de mari, prezinta stari de greata sau chiar varsa.

Tratamentul gazelor intestinale la copii

Exista unele lucruri pe care un parinte poate sa le faca pentru a usura situatia bebelusului aflat in aceasta situatie:

· Exercitii fizice adecvate pentru aceasta problema: se aseaza copilul pe o suprafata plana, cu burtica in jos, apoi se ridica pe stomac si i se maseaza burtica sau se aseza pe spate si se misca picioarele ca si cum ar pedala pe bicicleta. Miscarile acestea pot sparge bulele si gazele se elibereaza mai usor;

· Sugarii trebuie neaparat facuti sa ragaie pentru ca inghit aer in timpul alaptarii, aer care se va transforma in gaze. Pentru cei care sunt hraniti cu biberonul, mamicile trebuie sa-i tina intr-o anumita pozitie ca tetina sa se umple de lapte, in caz contrar bebelusii trag si lapte, dar si aer, si atunci vor suferi de flatulenta;

· Impiedicarea formarii gazelor se poate realiza usor punand bebelusul intr-o pozitie corecta la pieptul mamei, capul acestuia fiind mai sus decat sanul;

· Ameliorarea neplacutelor simptome provocate de gaze se poate realiza cu ajutorul unor remedii naturale: feniculul, care previne gazele si are proprietati antispastice, semintele de chimen, ce imbunatatesc digestia si previn flatulenta, anasonul ce relaxeaza musculatura la nivelul intestinului, musetelul, menta, dovleacul, ghimbirul (pentru copii mai mari de 4 ani), compresele calde, masajul, apa calduta cu lamaie.

Tu cum ai reusit sa previi formarea gazelor intestinale la bebe?

Foarte multe dintre mamici sunt de parere ca este bine ca bebe sa fie alaptat corespunzator si intr-un mediu igienic, cu un aer proaspat, asa ca au recomandat altor femei sa nu uite sa-si procure si cel mai bun purificator pentru a reduce sporii de mucegai, mirosurile organice si alergenii din camera. Un mediu interior sanatos pentru sugari este important in lupta pentru mentinerea sanatatii, asa ca parintii nu trebuie sa uite sa achizitioneze si un filtru de aer impotriva prafului.

Cu ajutorul tehnologiei sale, filtrul va reusi cu succes sa atraga particulele de praf, fiind recomandat si pentru reducerea riscului de alergeni. Durata de folosire este de maximum 6 luni si nu poate fi refolosit. Se utileaza pentru caloriferele duble tip panel si se monteaza foarte rapid sub rama de protectie, chiar de catre parinti, nefiind nevoie de prezenta vreunui specialist.

 

 

Articole recente: