Exerciții de concentrare la copii

Pentru început, trebuie să știi că există două tipuri de atenție. Prima este cea globală, pe care o folosești atunci când te focusezi, pentru perioade scurte de timp, pe diferite aspecte din mediul înconjurător și, astfel, îți formezi impresii despre ce se află în jur. Cea de-a doua este cea focalizată, cu care reușești să îți menții constant atenția asupra unui singur lucru. 

Cu ajutorul atenției globale primești rapid informații despre locuri sau situații din viață, apoi cea focalizată ia lucrurile rând pe rând şi le abordează într-o manieră secvențială. Aceasta din urmă presupune un proces de eliminare a stimulilor externi și de observare a detaliilor unui singur obiect sau a unei persoane. Ea intervine, de exemplu, atunci când vrei să înțelegi instrucțiunile unui profesor sau când asamblezi un puzzle. 

Până să începi sa aplici tehnicile de stimulare a creierului celui mic, vei afla, în continuare, tot ce trebuie să știi despre acest subiect, care, de altfel, a devenit din ce în ce mai discutat în ultimul timp.

1. Care sunt cauzele lipsei de atenție și de concentrare la copii?

Atenția este o abilitate care se dezvoltă în timp și care este extrem de sensibilă la factori precum: starea de sănătate fizică și psihică a celui mic, oboseala, dezechilibrul emoțional sau mediul familial. 

Există și copii care au o tulburare a deficitului de atenție (ADD – Attention Deficit Disorder), care poate trece neobservată în primii ani de viață. Totuși, odată cu creșterea complexității sarcinilor școlare, micuții – în ciuda unei inteligențe normale – întâmpină dificultăți la învățare. Cu toate acestea, problema nu este lipsa capacității de concentrare, ci a celei de selecție și de prioritizare a stimulilor.

Indiferent dacă această tulburare este cauza lipsei de concentrare a copilului tău sau nu, există exerciții și joculețe, pe care le puteți face împreună pentru a-i dezvolta atenția. 

2. Jocuri de atenție pentru copii - ce poți face acasă pentru a avea rezultate pozitive?

Între 6 și 12 ani, copiii încep să își dezvolte abilități sociale și emoționale, pe care le vor folosi mai târziu în viața de adult. Tot acum încep să fie mai conștienți de lucrurile pe care le au și de cele care le lipsesc. Din această cauză, pot deveni stresați, iar asta le poate afecta în mod direct atenția.

Pentru a exersa concentrarea, este de preferat ca părintele să se joace cât mai mult alături de cel mic. Alege un puzzle pentru copii sau jucării LEGO și, pentru început, elimină factorii care îi pot distrage atenția. Pe lângă activitățile obișnuite, cum ar fi pictura și desenul, există și câteva jocuri recreative, care îl vor ajuta pe micuț să se concentreze.

  1.  Jocul „Oglinda” - așezați-vă față în față. Pentru început, pune-l pe cel mic să facă mișcări lente, pe care tu să le poți imita (astfel, devii oglinda lui). După ce a înțeles cum funcționează jocul, fă schimb de locuri și lasă-l să se concentreze la tine. Este foarte important să te miști cât mai încet, pentru ca el să aibă timp de reacție.
  2.  Jocul „Cât de atent pot fi” - așează pe o tavă mai multe obiecte, pe care le găsești prin casă. Lasă-l pe cel mic să vadă cum sunt poziționate. Apoi, pune-l să se întoarcă cu spatele și mută un element în alt loc. La final, trebuie să își dea seama ce mutare ai făcut și să așeze obiectul în poziția inițială.

3. Exerciții de concentrare a atenției pentru copii

Un exercițiu foarte important, pe care trebuie să îl faci cu cel mic, se numește „Ce se petrece în jurul meu?”. În orice spațiu v-ați afla, încurajează-l pe copil să se uite la cei din jur și să rețină cu ce sunt îmbrăcați, care este starea lor de spirit și tot felul de alte asemenea detalii. Este important ca totul să pară un joc, iar pentru asta îi poți propune un exercițiu de imaginație (de exemplu, să inventezi o poveste cum că locul în care sunteți a fost jefuit și trebuie să găsiți hoțul).

Stimulează-l pe cel mic să ghicească care este relația dintre oamenii pe care îi vede pe stradă și să fie atent la tonul vocii altor persoane și la emoțiile celor care vorbesc. Odată ce exercițiul s-a terminat, atât tu, cât și copilul povestiți ce ați văzut, simțit și gândit. Vei observa cât de unică este perspectiva fiecăruia și cum reacționați la același stimul.

Prin acest exercițiu, copiii învață să „scaneze” un spațiu cu ajutorul atenției globale, iar mai apoi, să se concentreze asupra unui lucru cu ajutorul celei focusate.

4. Atenția și concentrarea la copiii preșcolari - cauză și rezolvare

Tuturor copiilor le este greu să își mențină concentrarea asupra unei singure sarcini, mai ales la școală, și asta din cauza lipsei antrenamentului. Totuși, până a ajunge acolo, poți exersa cu el acasă, citindu-i constant cărți cu povești. În primul rând, rezolvarea pleacă de la captarea atenției. După ce ai reușit să faci acest lucru, mai sunt câteva idei pe care le poți pune în practică:

  • împarte o sarcină mare în cateva mai mici;
  • învață-l pe micuț să își facă temele la aceeași oră;
  • lasă-l pe cel mic să se joace și să se distreze;
  • stabilește un interval de timp pentru realizarea unei sarcini.

Așadar, creierul celui mic poate fi stimulat cu ajutorul jocurilor și al exercițiilor pe care le puteți face împreună. Este foarte important să ai răbdare și să nu te aștepți la rezultate imediate. 

Surse foto: Shutterstock.com; Storyblocks.com     

Articole recente: