Îmbunătățirea memoriei – Cum stimulezi capacitatea de memorare a bebelușilor de la 6 luni în sus

 

Nașterea unui bebe este un moment emoționant, însă toate sentimentele și proiecțiile ca mama încep încă din primele luni de sarcină. Și pentru că niciodată nu este prea devreme să te gândești la viitorul său, poți începe să planifici cu pași mici cum l-ai putea ajută să aibă unul strălucit.

După naștere, primele luni vor trece numaidecât, iar de la vârstă de 6 luni poți începe să stimulezi capacitatea de memorare a celui mic prin diverse metode de îmbunătățire a memoriei. Nu trebuie să recurgi la lucruri complicate, ci pur și simplu să te bucuri de timpul petrecut cu micuțul sau micuța ta și să descoperiți împreună noi moduri de a vă apropia.

Care sunt cele mai bune metode de îmbunătățire a memoriei și a concentrării la copii? Poți afla răspunsul citind în continuare articolul.

1. Îmbunătățirea memoriei bebelușului prin joacă și citit

Primul lucru de care trebuie să ții cont atunci când vrei să ai un copil inteligent și cu o memorie bună este că acesta trebuie să fie iubit și vesel. 

Plecând de la aceste idei, îl vei putea ajută să se dezvolte armonios și să devină un adult empatic. Până la maturitate însă, poți descoperi cum să îl sprijini prin diferite tehnici de îmbunătățire a memoriei prin joacă.

Trebuie să știi că bebelușii de 6 luni sau mai mari pot face mișcări de bază, aceasta fiind etapa în care poți începe să te joci cu ei. Sunt destul de ușor de găsit diverse jocuri pentru copiii de vârste mici, însă nu trebuie să exagerezi cu acestea, mai ales că ritmul de creștere și de dezvoltare este unul destul de accelerat și vei avea de venit cu ceva nou de fiecare dată.

Dintre jocurile pentru îmbunătățirea memoriei copiilor te poți folosi de:

  •  jocuri de dexteritate pentru vârsta sa, însă cu atenție la piesele din care sunt formate pentru a evita accidentările - lego, seturi de construcții și cuburi, alte jucării din lemn etc.;
  • cartonașe cu culori și animale pe care să i le arăți și să i le repeți, mai ales că vorbitul cu el este foarte important pe durata întregii copilării - în acest sens, poți apela și la centre de activități cu ajutorul cărora să învețe și să se joace în același timp sau la alte jucării educative;
  •  cărțile de povești pentru copii mici pe care îi poți arăta personajele.

Cititul este una dintre cele mai bune metode pentru îmbunătățirea memoriei unui copil, deoarece îl va face să fie atent la tine. Beneficiul cel mai mare va fi apropierea voastră și crearea unei relații nemaipomenite pentru viitor.

2. Îmbunătățirea memoriei și a concentrării bebelușului – alimente ajutătoare

Pentru că vârsta de 6 luni este cea la care începe diversificarea alimentației la bebeluși, acesta este momentul cel mai bun pentru a pune bazele nu numai ale unei diete sănătoase, ci și ale unei memorii de elefant. 

Astfel, dintre cele mai bune alimente pe care le poți introduce în meniul celui mic pentru a ajuta la îmbunătățirea capacității de memorare și a concentrării nu ar trebui să lipsească:

  • fructele de pădure și căpșunele sub formă de piure, care ajută memoria și procesul de învățare;
  • legumele precum varza, broccoli și conopida, care sunt bogate în vitamina K și care stimulează celulele creierului;
  • avocado, care este un superaliment bogat în vitamina K și acid folic;
  • spanacul, care îmbunătățește memoria.

Un alt aliment care este recunoscut pentru ajutorul dat în dezvoltarea memoriei este oul, așa că, de îndată ce poți, nu uita să-l incluzi în alimentația bebelușului.

3. Jocurile de memorie pentru copii

Pe principiul că nu este niciodată prea devreme pentru a utiliza diverse tehnici de îmbunătățire a memoriei, jocurile pentru dezvoltarea acesteia pot începe la bebeluși încă de la vârstă de 6 luni. 

Printre cele mai recomandate sunt cele de sunete, de culori și diverse obiecte împerecheate pe care acesta să le recunoască ușor - apelează la jucării zornăitoare, la instrumente muzicale pentru copii sau la jucării creative. De asemenea, orice joc cu forme și texturi îl poate ajuta pe cel mic să aibă o memorie foarte bună mai târziu.

Dacă vrei să te implici și mai mult în joacă celui mic, poți crea chiar tu diverse jocuri prin care să ajuți la îmbunătățirea memoriei și a concentrării copilului tău.

4. Cântecele pentru îmbunătățirea memoriei la bebeluși

Cântecul este unul dintre cele mai bune exerciții de îmbunătățire a memoriei unui prichindel. Indiferent că alegi jucării speciale care scot diverse sunete sau îi pui muzică de pe telefon, melodiile pentru copii sunt un mod excelent de a-i stimula concentrarea și atenția. Vei observa că în scurt timp cel mic va începe să le recunoască și chiar să aibă preferințe, de care îți vei da seama din modul în care reacționează la auzul lor.

Așadar, există foarte multe variante de jocuri și exerciții pentru îmbunătățirea memoriei unui copil, iar dacă le începi timpuriu, vei avea un prichindel vesel și isteț. Dacă adaugi și o alimentație sănătoasă care să ajute la dezvoltarea capacității cognitive, acesta va crește armonios din toate punctele de vedere. Adăugând la toate acestea iubirea și atenția ta, nu va trece mult până vei observa adevărate progrese în ceea ce îl privește.

Sursa foto: Pixabay.com

Articole recente: