Jocurile cu construcții – Importanța acestora în dezvoltarea copilului tău

Orice părinte își dorește o dezvoltare armonioasă pentru copilul său. Copii își dezvoltă multe abilități în primii ani de viață. De aceea este foarte important să gestionezi creșterea acestora cât mai bine. Imaginile și lucrurile la care au acces copiii mici influențează modul de dezvoltare al acestora din punct de vedere intelectual. Ceea ce îi permiți copilului să vadă la televizor trebuie să fie potrivit vârstei sale și cât mai educativ. Jucăriile și jocurile au și ele un rol important deoarece acestea îi vor ține mintea ocupată și îl vor stimula să descopere diverse lucruri. Unele dintre cele mai recomandate jocuri pentru cei mici sunt jocurile de construcții. Acestea vin cu o serie de beneficii care ajută la dezvoltarea mai multor abilități esențiale.

Descoperă în continuare care sunt beneficiile și importanța jocurilor de construcții în dezvoltarea copiilor.

 

 

1. Cum contribuie jocurile de construcții la dezvoltarea copiilor

De-a lungul timpului cercetările de specialitate au demonstrat că jocurile de construcții au un impact foarte mare asupra dezvoltării copiilor care dispun și se joacă cu acestea. Modul în care aceste jocuri contribuie la dezvoltarea intelectuală a celor mici este redat de faptul că aceștia își dezvoltă mai multe abilități necesare în viață.

● Dezvoltarea creativității

Creativitatea reprezintă o abilitate care se dezvoltă din primii ani de viață. Celor mici le vin o mulțime de idei năstrușnice. Atunci când se joacă cu jocuri care presupun construirea a ceva, aceștia vor încerca să construiască ceva cât mai spectaculos pentru a te impresiona. Dacă îți arăți aprecierea și îi încurajezi, creativitatea acestora va fi amplificată cu ajutorul acestor activități.

● Dezvoltarea modului de gândire

În funcție de jocurile pe care le are copilul la îndemână își va dezvolta modul în care vede lucrurile. Unele jocuri de construcții necesită momente de gândire pentru a putea fi rezolvate. Astfel, copilul va încerca să descopere strategiile și soluțiile prin care poate realiza construcțiile în mod corespunzător. Acesta își va dezvolta răbdarea, încrederea în forțele proprii și responsabilitatea, aceste jocuri stimulând gândirea și logica. Pentru a ajunge la un rezultat satisfăcător trebuie ca întâi să-și imagineze cum ar trebui să arate construcția din piesele pe care le are la dispoziție.

● Dezvoltarea abilităților sociale

Jocurile de construcții pot duce la implicarea mai multor persoane în joc. La grădiniță se vor juca mai mulți copii, astfel trebuind să învețe să împartă, să lucreze în echipă și să fie înțelegători cu ceilalți colegi. În mediul de acasă la aceste jocuri pot lua parte și părinții, aceasta fiind o modalitate ideală de întărire a relației cu propriul copil. Prin interacțiunea cu alții în timpul momentelor de joacă se vor dezvolta cu pași mici o serie de abilități sociale.

 

2. Care sunt cele mai recomandate jocuri de construcții pentru copii

 

În prezent jocurile de construcții se găsesc sub diferite forme și modele, care mai de care mai interactive. Acestea trebuie alese treptat în funcție de vârsta copilului și a modului în care reușește să rezolve jocurile.

● Jocurile de construcții din cuburi mari și mici

Cele mai simple jocuri de construcții sunt cele care conțin cuburi din lemn sau plastic de diverse mărimi. Cu ajutorul acestora copilul va învăța să facă diferența între dimensiuni, culori, numere și felul în care trebuie să se orienteze în spațiu și să dispună piesele pentru a crea ceva spectaculos. În acest caz cuburile funcționează ca și instrumente de învățare.

● Jocurile de construcții tematice

Jocurile de construcții care au o temă specifică vor contribui la asimilarea mai ușoară de către copil a unor informații specifice. O tematică îl va introduce într-o poveste la care trebuie să învețe să se adapteze pentru a realiza construcțiile.

● Jocurile tip Lego

Jocurile lego reprezintă cele mai cunoscute jocuri de construcție prin îmbinare. Pe lângă faptul că prin modul în care arată piesele îl va ține captivat pe cel mic, va contribui și la dezvoltarea armonioasă a acestuia. Piesele Lego permit în primul rând aplicarea la maxim a creativității. Astfel copii vor încerca să realizeze construcții cât mai inedite pentru a îi impresiona pe cei din jurul lor. Atunci când jocul dispune și de figurine, copilul experimentează diverse situații care îl aduc mai aproape de realitate și societate.

În concluzie, acest tip de jocuri vine cu o mulțime de beneficii atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Copiii vor învăța foarte multe lucruri într-un mod distractiv care îi ține captivați până nu identifică toate soluțiile.

Sursa foto: Pexels.com.

Articole recente: