Rolul jocului și al jucăriilor în dezvoltarea copilului preșcolar - Informații utile pentru părinți

Jocurile și jucăriile sunt foarte importante pentru cei mici, pentru că produc bucurie și o plăcere enormă. Copiii reușesc, astfel, să descopere mediul înconjurător, acumulând tot mai multe informații pe care le utilizează mai apoi în viața de zi cu zi sau în relațiile cu ceilalți din jur, rude sau persoane necunoscute. Chiar dacă înțelesul acestora, uneori, pare fără fir logic și fără scop, totuși, micuții știu exact cum stau lucrurile în lumea lor fantastică. Ei reușesc să exploreze în acest mod, își modelează inteligența și își îmbogățesc vocabularul.

 

În articolul de mai jos vei descoperi informații utile despre rolul jocului și al jucăriilor în dezvoltarea fizică, emoțională și intelectuală a copilului tău, în formarea personalității sale, în așa fel încât să fii pregătit să-l sprijini în evoluția sa. 

 

Cuprins:

1. Rolul jocului în dezvoltarea fizică și psihică a copilului

2. Rolul jucăriei în dezvoltarea fizică și psihică a copilului

 

1. Rolul jocului în dezvoltarea fizică și psihică a copilului

Importanța jocului în viața și evoluția armonioasă a celor mici a fost studiată, de-a lungul timpului, de către o mulțime de cercetători și oameni de știință. Din acest motiv, ea trebuie să fie recunoscută de părinții responsabili, înainte de a trece la pasul următor, acela de a le oferi copiilor posibilitatea de a practica jocuri frumoase, educative, creative. Se spune că o copilărie fericită contribuie definitoriu la formarea unor adulți fericiți, care își vor găsi ușor calea în viață, și că, înainte ca pedagogia, psihologia și filosofia să se preocupe de acest aspect, rolul educativ este al familiei. 

 

Specialiștii sunt de părere că un copil se joacă tot timpul, indiferent de starea sa sufletească, dacă e sănătos sau bolnav. El găsește o mai mare plăcere în a se juca împreună cu alții, cooperând sau concurând cu ei, fie într-un cadru instituțional, fie acasă sau la locul de joacă, în parc. La grădiniță sau la școala, însă, educatorii și învățătorii utilizează jocul didactic, atât pentru a-i distra, cât și pentru a le transmite unele competențe, fiind o formă instructiv-educativă, organizată, de educație. 

 

Astfel, s-a demonstrat că rolul jocului în dezvoltarea copilului preșcolar este extrem de important, micuțul reușind cu succes:

  • să exploreze mediul înconjurător și să obțină noi cunoștințe;
  • să-și diversifice acțiunile mentale;
  • să dea un impuls imaginației;
  • să-și modeleze inteligența și să-și îmbogățească vocabularul propriu, pasiv sau activ;
  • să își dezvolte inteligența socială;
  • să facă mai multă mișcare și să se dezvolte fizic frumos;
  • să înțeleagă că trebuie să fie disciplinat;
  • să-și însușească reguli sociale, să-i respecte pe cei din jur, să fie recunoscător și empatic;
  • să transmită diferite stări emoționale.

 

 

2. Rolul jucăriei în dezvoltarea fizică și psihică a copilului

Jocurile nu pot exista fără jucării. Ele au o contribuție uriașă la dezvoltarea personalității celor mici și chiar în alegerea viitoarei meserii. Se pare că datează din timpuri foarte îndepărtate și că pe teritoriul României au fost descoperite jucării aparținând dacilor (diferite truse ale copiilor de atunci, care în mare parte imitau diferite obiecte ale adulților). Acest lucru demonstrează că universul copilăriei a fost întotdeauna extrem de luminos, bogat în semnificații, micuții având un loc de cinste în familiile dacilor. 

Indiferent de epoca istorică în care au trăit, prichindeii și-au creat o lume de visuri, imaginară, în care puteau fi orice (cavaleri, marinari, constructori, pictori, bucătari etc.). Astăzi, lucrurile nu stau foarte diferit, deși tipurile de jucării au ajuns să fie din ce în ce mai sofisticate.

 

Jucăriile vor fi oferite în funcție de vârsta celor mici. 

  • În primul an de viață, copilul se joacă mai ales cu mâinile sau cu picioarele, cu sunetele pe care le scoate, adora jucăriile interactive pentru bebeluși, pe cele de dentiție, zornăitoarele, plușurile, obiectele muzicale;
  • Între 1 și 3 ani, micuții se joacă unii lângă alții, mai puțin unii cu ceilalți, preferând acele jucării prin care pot experimenta și viața afectivă, emoțională: cărți cu sunete, puzzle, jocuri lego, mingi etc;
  • Între 3 și 7 ani încep să se joace mult mai elaborat, lucrând la dezvoltarea laturii intelectuale. Printre jucăriile folosite se numără mașinuțele, păpușile, corturile, căsuțele de joacă, costumele de deghizare etc.

 

Jucăriile reprezintă factori esențiali în apariția și dezvoltarea jocului, astăzi existând o adevărată industrie în acest sens. Producătorii lor se simt provocați constant pentru a descoperi noi jucării atractive, care să le capteze interesul celor mici. 

 

Părinții sau persoanele care vor să facă un cadou frumos copiilor trebuie să nu uite că în alegerea jucăriei este esențial să țină cont de câteva criterii utile:

  • să fie potrivită vârstei;
  • să nu rănească;
  • să nu conțină substanțe toxice;
  • să aibă o funcție educativă;
  • să antreneze cele 5 simțuri: văz, auz, simț tactil, miros, gust.

 

Rolul jucăriilor în dezvoltarea copilului trebuie să fie cunoscut bine părinților sau educatorilor: 

  • stimulează experimentarea anumitor sentimente și trăiri ale micuțului;
  • îl învață reguli și principii morale;
  • reprezintă un instrument de divertisment, dar și unul educativ;
  • stimulează curiozitatea;
  • încurajează socializarea și dorința de a se descoperi a copilului.

 

Părinții ar trebui să înțeleagă că nu este indicat să cumpere o avalanșă de jucării pentru copil, pentru că ar putea să-l dezorienteze, acesta ajungând să le trateze superficial, plictisindu-se de ele. De asemenea, chiar nu contează cât este de costisitoare. Uneori, este suficient ca micuțul să primească un pumn de pietricele și să fie îndrumat să le coloreze. Se va distra foarte bine, iar rezultatul va fi unul spectaculos.

 

În concluzie, contribuția jocului și a jucăriilor la dezvoltarea fizică și psihică a copilului este una dovedită științific, așa că părinții, educatorii, medicii sau alți specialiști vor încerca din răsputeri să conlucreze în vederea obținerii unui viitor adult fericit. Acest lucru nu poate deveni realitate fără ca micuții să nu fie încurajați permanent să se descopere. 

 

Surse foto:

shutterstock.com

ro.pinterest.com

Articole recente: