Temperatura rectală - Cum verifici dacă bebelușul tău are febră?

Dacă pielea bebelușului este foarte caldă sau cel mic pare că nu se simte bine, ar putea fi nevoie să îi iei temperatura. Acest lucru pare să fie simplu, dar, dacă ești un proaspăt părinte, s-ar putea să ai câteva nedumeriri. Care este cel mai bun termometru? Care sunt valorile normale? 

Află, în continuare, tot ce trebuie să știi pentru a monitoriza corect temperatura copilului.  

1. Ce este temperatura rectală?

Temperatura rectală este una dintre modalitățile de a verifica dacă bebe are febră. Aceasta este recomandată, în special, copiilor cu vârsta până în 2 ani și se măsoară prin introducerea termometrului în rect (1 - 2,5 cm). 

Unul dintre cele mai mari avantaje ale acestei metode este precizia și acuratețea măsurătorii, deoarece temperatura este luată din interiorul corpului, nu de pe suprafața lui ca în cazul altor variante. Are, însă, și dezavantaje, și anume faptul că este dificil de folosit la copiii mai mari.

Dacă copilul a suferit o intervenție chirurgicală sau are afecțiuni în zona anusului, cum ar fi eritemul fesier, măsurarea temperaturii nu trebuie făcută în acest mod.

2. De ce trebuie să verifici temperatura rectală a bebelușului?

Aceasta este cea mai sigură modalitate de a ști care este adevărata temperatură a corpului. Temperaturile rectale sunt mai ridicate decât cele luate din cavitatea bucală sau de la subraț (temperatură axilară), deoarece rectul este mai cald. 

Temperatura rectală normală a unui bebeluș este între 36° C și 37,7° C.

3. Cum măsori temperatura rectală la copii?

Pornește termometrul digital și lubrifiază vârful cu cremă pentru bebeluși. Așează copilul pe spate, ridică-i picioarele și introdu cu blândețe termometrul în rect 1 - 2,5 cm. De asemenea, poți să-l așezi pe burtă, în poală sau pe comoda de înfășat. Dacă alegi această variantă, pune mâna pe partea lombară a celui mic pentru ca acesta să nu se miște. După ce auzi semnalul sonor, îndepărtează termometrul și citește ce este afișat pe display. 

Nu încerca niciodată să forțezi introducerea termometrului dacă bebelușul se opune!

4. Cum măsori temperatura rectală la copii?

Cândva erau utilizate termometrele din sticlă, cu mercur. Astăzi, acestea nu mai sunt recomandate, deoarece se pot sparge, iar mercurul, care este toxic pentru om, se poate vaporiza și poate fi inhalat. Atunci când alegi un termometru, ia în considerare aceste opțiuni: 

  • Termometre digitale - acestea folosesc senzori electronici de căldură pentru a înregistra gradele corpului. Pot fi utilizate rectal, oral sau axilar. Ca regula generală, temperatura axilei este cea mai puțin exactă dintre cele trei. 

  • Termometre digitale pentru urechi - acestea folosesc un scaner cu infraroșu pentru a măsura temperatura canalului auditiv. Este important de știut faptul că ceara sau un canal al urechii mic și curbat pot influența precizia măsurătorii.

  • Termometre pentru arterele temporale (vasele care duc sangele la creier) - acestea folosesc un scaner cu infraroșu pentru a măsura temperatura arterei temporale din frunte. Poate fi folosit chiar și în timp ce copilul doarme.

Nu sunt recomandate benzile pentru febră și nici suzetele cu termometru!

5. Diferența dintre temperatura rectală și cea axilară

Există mai multe zone ale corpului de unde poți lua temperatura unui bebeluș, două dintre cele mai cunoscute fiind rectul și subrațul. Vezi mai jos care este diferența dintre cele două metode:

  • rectal - pentru cele mai bune rezultate, pentru copiii mai mici de 2 ani este recomandata luarea temperaturii rectal. Metoda este precisă și permite verificarea rapidă a temperaturii interne a bebelușului. În cazul sugarilor, asigurați-vă că utilizați corect aparatul de măsurat. Introducerea unui termometru în rect poate produce accidental o perforație a acestuia. De asemenea, poate transmite germeni din scaun, motiv pentru care nu trebuie să folosești niciodată același dispozitiv și pentru măsurarea temperaturii orale. Citește cu atenție instrucțiunile de utilizare a produsului.

  • axilar - poate fi folosită ca un prim pas pentru a verifica dacă copilul are febră, după care ar trebui să utilizezi și altă metodă, deoarece aceasta nu este foarte precisă sau exactă.

Există și metoda orală, care presupune măsurarea temperaturii în gură. O poți folosi ca alternativă, în cazul în care nu te simți confortabil cu cea rectală.

Așadar, chiar dacă nu știi ce să faci când trebuie să iei temperatura copilului, nu trebuie să te sperii. Citește cu atenție instrucțiunile de utilizare a termometrului și cele de mai sus și, cu siguranță, te vei descurca de minune. 

Surse foto: unsplash.com, pinterest.com

Articole recente: